2018-08-08 06:00

2018-08-08 06:00

Där drömmar vävs

KRÖNIKA

Det blir så många kartonger i källaren. Detta dräpande och självironiska svar kom från Urban Andersson. Frågan gällde om det var ny bok på gång från Manghagen. Det Urban syftade på var att det blir travar med osålda böcker stående. Ett gissel för oss gräsrotsskribenter, men knappast ett problem för Mangskogspoeten Andersson.

Jag bilar upp mot norra Gunnarskog. Där finns en kartong böcker att hämta. Jan-Olof Magnusson, min förläggare, lämnade oss för ett år sedan. Han gav mig en osannolik chans. För detta är jag evigt tacksam. Med ett litterärt hjärta som rymde oceaner av berättande drev han Nordhaget förlag. Mina böcker är inga kioskvältare. Just därför passade de Nordhagets profil som fot i slalompjäxa. ”Närproducerad litteratur” som det stod på gråpapperspåsarna vi överlämnade våra böcker i när något exemplar bytte ägare i utbyte mot växelpengar. Att sitta vid ett hopfällbart Folkets Hus-bord med J-O och sörpla halvljummet termoskaffe på något kulturevenemang utgör själva essensen av den passion vi delade. Alltid känner man någon att småljuga med, alltid säljer man en eller annan bok. Minns speciellt en gång när Lars-Uno Eriksson (Larsa i Brättne) kom förbi vårt bord. Den surrealistiska heleftermiddagsdiskussion vårt globala navelskåderi mynnade ut i var värdig ett Seinfeld-avsnitt.

Den nyasfalterade vägen från Bergatorp ner mot sundet i Allstakan breder ut sig som ett högblankt svart salsgolv. Döm av min förvåning när jag svänger mot Bortan och storstadsvägen fortsätter. Inte en dag för tidigt. En bit från vägen tronar en handmålad skylt med välkänd siluett. Welcome to Bortan, står det. I bakgrunden två bergstoppar. Förlagan är, såklart, skylten vid infarten till den fiktiva staden Twin Peaks i David Lynch tv-serie med samma namn. Twin Peaks har, kanske mer än något annat i vuxen ålder, format mig och min syn på estetik och berättande. Narrativ jazz. Helt och hållet i en egen division. Självklart har man plockat upp denna ikoniska stafettpinne just i Bortan. Självklart låg Nordhaget förlag just i Bortan. It all makes sense. Jag har mina rötter här, och jag är långt från staden. Men här finns portaler till andra världar. Världar där drömmar vävs. I Twin Peaks befinner vi oss också i ett ständigt gränsland. En jordmån jag ofta planterar mina texter i. Welcome to Bortan. Så självklart. I skyltens skugga faller den sista biten körsbärspaj på plats. Körsbärspajen som serveras på The Double R Diner utgör Agent Coopers (Kyle MacLachlan) basföda i Twin Peaks.

Tack J-O och Linda. Tillsammans höll vi mystiken levande. Ni förvaltade Twin Peaks arv, kanske utan att veta om det. Och grattis, Urban. Frödingsällskapets medalj landade där den skulle. Vi ses väl till kräftfisket som du så vackert skrev om på baksidan av min första bok. En bok som aldrig hade nått sina läsare om det inte varit för Nordhaget.

Jag lyfter på hatten, men jag går inte förbi.

Precis så som Agent Cooper skulle ha gjort, precis så som Fröding skulle ha gjort?

Kartongen med böcker?

Den går nog åt.

Jag bilar upp mot norra Gunnarskog. Där finns en kartong böcker att hämta. Jan-Olof Magnusson, min förläggare, lämnade oss för ett år sedan. Han gav mig en osannolik chans. För detta är jag evigt tacksam. Med ett litterärt hjärta som rymde oceaner av berättande drev han Nordhaget förlag. Mina böcker är inga kioskvältare. Just därför passade de Nordhagets profil som fot i slalompjäxa. ”Närproducerad litteratur” som det stod på gråpapperspåsarna vi överlämnade våra böcker i när något exemplar bytte ägare i utbyte mot växelpengar. Att sitta vid ett hopfällbart Folkets Hus-bord med J-O och sörpla halvljummet termoskaffe på något kulturevenemang utgör själva essensen av den passion vi delade. Alltid känner man någon att småljuga med, alltid säljer man en eller annan bok. Minns speciellt en gång när Lars-Uno Eriksson (Larsa i Brättne) kom förbi vårt bord. Den surrealistiska heleftermiddagsdiskussion vårt globala navelskåderi mynnade ut i var värdig ett Seinfeld-avsnitt.

Den nyasfalterade vägen från Bergatorp ner mot sundet i Allstakan breder ut sig som ett högblankt svart salsgolv. Döm av min förvåning när jag svänger mot Bortan och storstadsvägen fortsätter. Inte en dag för tidigt. En bit från vägen tronar en handmålad skylt med välkänd siluett. Welcome to Bortan, står det. I bakgrunden två bergstoppar. Förlagan är, såklart, skylten vid infarten till den fiktiva staden Twin Peaks i David Lynch tv-serie med samma namn. Twin Peaks har, kanske mer än något annat i vuxen ålder, format mig och min syn på estetik och berättande. Narrativ jazz. Helt och hållet i en egen division. Självklart har man plockat upp denna ikoniska stafettpinne just i Bortan. Självklart låg Nordhaget förlag just i Bortan. It all makes sense. Jag har mina rötter här, och jag är långt från staden. Men här finns portaler till andra världar. Världar där drömmar vävs. I Twin Peaks befinner vi oss också i ett ständigt gränsland. En jordmån jag ofta planterar mina texter i. Welcome to Bortan. Så självklart. I skyltens skugga faller den sista biten körsbärspaj på plats. Körsbärspajen som serveras på The Double R Diner utgör Agent Coopers (Kyle MacLachlan) basföda i Twin Peaks.

Tack J-O och Linda. Tillsammans höll vi mystiken levande. Ni förvaltade Twin Peaks arv, kanske utan att veta om det. Och grattis, Urban. Frödingsällskapets medalj landade där den skulle. Vi ses väl till kräftfisket som du så vackert skrev om på baksidan av min första bok. En bok som aldrig hade nått sina läsare om det inte varit för Nordhaget.

Jag lyfter på hatten, men jag går inte förbi.

Precis så som Agent Cooper skulle ha gjort, precis så som Fröding skulle ha gjort?

Kartongen med böcker?

Den går nog åt.

  • Marcus Kohlberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.