2018-07-08 20:31

2018-07-08 20:31

En hyllning till Elsa Beskow

ARVIKA: Tanterna fyller 100 år och firades på Sågudden

Sagor, lekar, pepparkaksbak och gammalt traditionsrikt ullhantverk. Det var något av vad man kunde välja på under Elsa Beskow-firandet på Sågudden på lördagen.

Det var ett gäng engagerade kvinnor med Meta Flodén i spetsen som bestämde sig för att hylla barnboksförfattaren Elsa Beskow, vars folkkära och färgstarka tanter fyller 100 år i år. Firandet startade inne i centrum på lördagen, och därifrån fick alla barn åka med Tåget Färdinand gratis till Sågudden, där arrangörerna hade bullat upp med aktiviteter, skattjakt, hantverk, mysig samvaro inne i Soldattopet – där en värmande brasa brann i kaminen – och musikunderhållning, bland mycket annat.

Där mötte man bland andra Freja Sagvik, som egentligen är för ung för att vara en ”riktig” tant, men som är god vän med Meta Flodén och därför ställde upp som Tant Grön, i vackra tidsenliga kläder och ett välkomnande sinne. Hon är lågstadielärare, brinner för barns läsning och spelar amatörteater, så det här uppdraget passade henne perfekt.

– Jag var här med några barn i går och gjorde i ordning en koja och så har vi gömt lerfigurer i skogen, säger hon.

Vad hon gillar med Elsa Beskow är förutom de fantasifulla berättelserna och bilderna även hennes politiska engagemang för rättvisa, i en kultursfär som även inbegrep kvinnor som Ellen Key och Selma Lagerlöf.

Arrangemanget på Sågudden var starkt färgat av Elsa Beskows varma och positiva berättelser, och för en dag fick man en extra stark anledning att ta fram hennes odödliga böcker.

Det var ett gäng engagerade kvinnor med Meta Flodén i spetsen som bestämde sig för att hylla barnboksförfattaren Elsa Beskow, vars folkkära och färgstarka tanter fyller 100 år i år. Firandet startade inne i centrum på lördagen, och därifrån fick alla barn åka med Tåget Färdinand gratis till Sågudden, där arrangörerna hade bullat upp med aktiviteter, skattjakt, hantverk, mysig samvaro inne i Soldattopet – där en värmande brasa brann i kaminen – och musikunderhållning, bland mycket annat.

Där mötte man bland andra Freja Sagvik, som egentligen är för ung för att vara en ”riktig” tant, men som är god vän med Meta Flodén och därför ställde upp som Tant Grön, i vackra tidsenliga kläder och ett välkomnande sinne. Hon är lågstadielärare, brinner för barns läsning och spelar amatörteater, så det här uppdraget passade henne perfekt.

– Jag var här med några barn i går och gjorde i ordning en koja och så har vi gömt lerfigurer i skogen, säger hon.

Vad hon gillar med Elsa Beskow är förutom de fantasifulla berättelserna och bilderna även hennes politiska engagemang för rättvisa, i en kultursfär som även inbegrep kvinnor som Ellen Key och Selma Lagerlöf.

Arrangemanget på Sågudden var starkt färgat av Elsa Beskows varma och positiva berättelser, och för en dag fick man en extra stark anledning att ta fram hennes odödliga böcker.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.