2018-03-13 13:17

2018-03-13 19:01

Smakfull blandning

MUSIIK: Musikskolan bjöd på en mångfacetterad konsert

I söndags blev det stor musikfest när Musikskolan i Arvika bjöd in till konsert i Stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund.

Det var musikskolans konsertprojekt i form av symfoniorkester, solister och ensembler som stod för underhållningen. Den redan stora orkestern var även förstärkt med musiker från Arvika stråkorkester och musikskolans egna lärare. Det blev ett blandat program där klassisk musik fick möta pop, rock och filmmusik.

Publiken guidades genom programmet genom de tre konferencieerna Anna Nilsson, Elin Arnessen och Mirja Backlund. Först ut var fyra nummer med olika ensembler. Startade gjorde skolans klarinettister som framförde ”Eine kleine Nachtmusik” av W.A. Mozart. De följdes raskt av en vals i d-moll av Shostakovich framfört av eleverna på accordeon. Cellisterna spelade därefter ”What shall we rock the Prelude”, innan rockensemblen ”Fast Ramen” framförde Queens ”I want to break free” med trummor, bas, gitarr, två keyboards och flera sångare. Mellan varje ensemble arbetade lärarna som flitiga myror med att rigga om stolar och notställ för att få ett bra flyt mellan numren. Så även innan slutnumret i första akten när symfoniorkestern skulle beredas plats. Symfoniorkestern avslutade sedan första akten pampigt genom att framföra en härlig version av Queens ”Don’t stop me now” med sång av Rebecca Prooba och saxofonsolo av Gabriel Nilsson.

Annorlunda nummer

Efter pausen bjöds publiken initialt på ett lite annorlunda men mycket vackert nummer i ”Sad Songs” av Miriam Bryant i arrangemang för kör och slagverk. Slagverkarna avlöstes sedan av blåsensemblen som framförde Pharrell Williams medryckande låt ”Happy”. Direkt efter Happy tog stråkensemblen tillsammans med sångsolisten Brita Jonsson över scenen och framförde vackra och snyggt avvägda stycket ”Snälla bli min” av Veronica Maggio. När tonerna klingat ut var det åter dags för lite omriggning för att få symfoniorkestern på plats.

Väl ommöblerat spelade orkestern ”Syncopated rock”. Därefter kom vackra ”Reiseslått” i ett fint arrangemang av Anna Andersson Vass och med Fredrik Lundberg som solist. Har man en symfoniorkester till förfogande så måste man ju ta tillvara detta på det i de stycken som kräver det. Så gjorde man också när man spelade ett James Bond-medley. Mycket pampigt! Kvällens konserts avslutande två nummer var med både sångsolister och symfoniorkester. Först kom ett stycke ur filmen ”Frost” där solisterna Marie Nilsson och Ella Liljedahl sjöng ”For the first time in forever” i ett arrangemang av Per-Anders Thim. Med anledning av Kenneth Gärdestads bortgång avslutades kvällen med en jättepampig version av ”Himlen är oskyldigt blå” där Rebecca Prooba var sångsolist.

Mer Queen kommer

Inför kommande konsertprojekt i höst kommer musikskolans elever att arbeta med låtar från Queen. Kvällen gav en försmak av att höstens konsert blir något att längta efter.

Insänt av: David Fryxelius

Det var musikskolans konsertprojekt i form av symfoniorkester, solister och ensembler som stod för underhållningen. Den redan stora orkestern var även förstärkt med musiker från Arvika stråkorkester och musikskolans egna lärare. Det blev ett blandat program där klassisk musik fick möta pop, rock och filmmusik.

Publiken guidades genom programmet genom de tre konferencieerna Anna Nilsson, Elin Arnessen och Mirja Backlund. Först ut var fyra nummer med olika ensembler. Startade gjorde skolans klarinettister som framförde ”Eine kleine Nachtmusik” av W.A. Mozart. De följdes raskt av en vals i d-moll av Shostakovich framfört av eleverna på accordeon. Cellisterna spelade därefter ”What shall we rock the Prelude”, innan rockensemblen ”Fast Ramen” framförde Queens ”I want to break free” med trummor, bas, gitarr, två keyboards och flera sångare. Mellan varje ensemble arbetade lärarna som flitiga myror med att rigga om stolar och notställ för att få ett bra flyt mellan numren. Så även innan slutnumret i första akten när symfoniorkestern skulle beredas plats. Symfoniorkestern avslutade sedan första akten pampigt genom att framföra en härlig version av Queens ”Don’t stop me now” med sång av Rebecca Prooba och saxofonsolo av Gabriel Nilsson.

Annorlunda nummer

Efter pausen bjöds publiken initialt på ett lite annorlunda men mycket vackert nummer i ”Sad Songs” av Miriam Bryant i arrangemang för kör och slagverk. Slagverkarna avlöstes sedan av blåsensemblen som framförde Pharrell Williams medryckande låt ”Happy”. Direkt efter Happy tog stråkensemblen tillsammans med sångsolisten Brita Jonsson över scenen och framförde vackra och snyggt avvägda stycket ”Snälla bli min” av Veronica Maggio. När tonerna klingat ut var det åter dags för lite omriggning för att få symfoniorkestern på plats.

Väl ommöblerat spelade orkestern ”Syncopated rock”. Därefter kom vackra ”Reiseslått” i ett fint arrangemang av Anna Andersson Vass och med Fredrik Lundberg som solist. Har man en symfoniorkester till förfogande så måste man ju ta tillvara detta på det i de stycken som kräver det. Så gjorde man också när man spelade ett James Bond-medley. Mycket pampigt! Kvällens konserts avslutande två nummer var med både sångsolister och symfoniorkester. Först kom ett stycke ur filmen ”Frost” där solisterna Marie Nilsson och Ella Liljedahl sjöng ”For the first time in forever” i ett arrangemang av Per-Anders Thim. Med anledning av Kenneth Gärdestads bortgång avslutades kvällen med en jättepampig version av ”Himlen är oskyldigt blå” där Rebecca Prooba var sångsolist.

Mer Queen kommer

Inför kommande konsertprojekt i höst kommer musikskolans elever att arbeta med låtar från Queen. Kvällen gav en försmak av att höstens konsert blir något att längta efter.

Insänt av: David Fryxelius

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.