2017-09-10 17:52

2017-09-10 17:52

Keramik som skänker glädje

ARVIKA: Ny gästutställare på Arvika konsthantverk

Den norske keramikern Svein Narum är september månads gästutställare hos Arvika konsthantverk. Han visar keramik som gör betraktaren glad.

Narum har under många år varit verksam som keramiker i sitt hemland Norge, i Tyskland, där han tillbringar en hel del tid, och nu också i Arvika där han i dag är bosatt. Han avslutade sina universitetsstudier i konsthantverk i Bergen i början på 1980-talet.

Vedeldat gods

Svein Narum tillverkar vedeldat lergods enligt en teknik som han, så vitt han vet, är rätt ensam om i Skandinavium. Den har sitt ursprung i 800-talets Kina.

Måltiden, när familj och vänner samlas kring middagsbordet och njuter av maten tillsammans, har varit en inspirationskälla för hans arbete under många år. Han skapar främst bruksföremål som skålar, fat, muggar, kannor och annat som ska användas i samband med middag och social samvaro runt bordet.

– Måltiden är väl en av de sista ritualer vi har i sociala sammanhang.

Han vill att även de enkla vardagsföremålen som vi använder varje dag ska bära med sig ett kulturellt värde.

Gamla traditioner

Svein Narum flyttade till Arvika i våras, hitlockad av vänner och av Arvikas gamla konsthantverkstraditioner, där keramiken har en betydande plats.

Han har alltid varit intresserad av och forskat kring gamla keramiktraditioner, den utrustning och de tekniker som användes förr. Intresset har tagit honom på studieresor och vistelser i flera länder, däribland England och Kina. Kunskapen har han sedan använt i sin egen keramikproduktion, där gamla tekniker blandas med moderna uttryck, inspirerade av nutid.

Svein Narum varvar mellan att dreja och bygga upp föremålen. Ibland söker han de riktigt enkla formerna. Han visar som exempel några fat som är med på utställningen och som han har ”klappat ut som en pizza”. Men som sedan fått liv genom den vackra dekoren.

Han tillverkar själv alla glasyrer. Åtminstone de föremål han visar här på Konsthantverk har mycket färg, ibland starkare, ibland i mildare toner. Ibland mer enfärgat med ristade mönster, ibland med målade motiv.

Spontant en keramik som ger en känsla av glädje och harmoni.

Förutom egen produktion av keramik har han till och från genom åren också undervisat i ämnet på universitet och hållit i workshops för kollegor.

Nu håller Svein Narum på att bygga en keramikverkstad vid sin nya bostad i Arvika. Hans fru, Friederike Zeit, är också keramiker.

Narum har under många år varit verksam som keramiker i sitt hemland Norge, i Tyskland, där han tillbringar en hel del tid, och nu också i Arvika där han i dag är bosatt. Han avslutade sina universitetsstudier i konsthantverk i Bergen i början på 1980-talet.

Vedeldat gods

Svein Narum tillverkar vedeldat lergods enligt en teknik som han, så vitt han vet, är rätt ensam om i Skandinavium. Den har sitt ursprung i 800-talets Kina.

Måltiden, när familj och vänner samlas kring middagsbordet och njuter av maten tillsammans, har varit en inspirationskälla för hans arbete under många år. Han skapar främst bruksföremål som skålar, fat, muggar, kannor och annat som ska användas i samband med middag och social samvaro runt bordet.

– Måltiden är väl en av de sista ritualer vi har i sociala sammanhang.

Han vill att även de enkla vardagsföremålen som vi använder varje dag ska bära med sig ett kulturellt värde.

Gamla traditioner

Svein Narum flyttade till Arvika i våras, hitlockad av vänner och av Arvikas gamla konsthantverkstraditioner, där keramiken har en betydande plats.

Han har alltid varit intresserad av och forskat kring gamla keramiktraditioner, den utrustning och de tekniker som användes förr. Intresset har tagit honom på studieresor och vistelser i flera länder, däribland England och Kina. Kunskapen har han sedan använt i sin egen keramikproduktion, där gamla tekniker blandas med moderna uttryck, inspirerade av nutid.

Svein Narum varvar mellan att dreja och bygga upp föremålen. Ibland söker han de riktigt enkla formerna. Han visar som exempel några fat som är med på utställningen och som han har ”klappat ut som en pizza”. Men som sedan fått liv genom den vackra dekoren.

Han tillverkar själv alla glasyrer. Åtminstone de föremål han visar här på Konsthantverk har mycket färg, ibland starkare, ibland i mildare toner. Ibland mer enfärgat med ristade mönster, ibland med målade motiv.

Spontant en keramik som ger en känsla av glädje och harmoni.

Förutom egen produktion av keramik har han till och från genom åren också undervisat i ämnet på universitet och hållit i workshops för kollegor.

Nu håller Svein Narum på att bygga en keramikverkstad vid sin nya bostad i Arvika. Hans fru, Friederike Zeit, är också keramiker.