2017-04-20 18:46

2017-04-20 18:46

Keramik för dukat bord

ARVIKA: Friederike Zeit är gästutställare på Arvika Konsthantverk

Från Tyskland kommer Arvika Konsthantverks gästutställare denna gång. Friederike Zeit visar brukskeramik i olika tekniker.

Hon har en lång karriär bakom sig som keramiker. Hon utbildade sig tidigt inom konsthantverk. I Deidesheim i södra Tyskland har hon galleri och verkstad. Men hon håller samtidigt på att etablera sig i Dottevik i Arvika, där hon och hennes man Svein Narum, även han keramiker, också har ett hus. Även där håller de på att bygga sig en keramikverkstad.

Arvika med sina gamla traditioner av konsthantverk, och inte minst keramik, tilltalar dem.

Bruksföremål

Friederike Zeit jobbar både med bruksföremål och abstrakta skulpturer i keramik. Men i den aktuella utställningen på Arvika Konsthantverk har hon lämnat skulpturerna hemma.

– De passar inte in. Det här är föremål för bordet.

Drejade muggar, skålar, vaser, tillbringare, fat och tekannor i stengods. Bruksföremål som hon vill ska användas, inte bara vara som prydnad. Hon bränner i gasugn och har genom åren utvecklat en mer strikt stil, med renare, enklare linjer.

Hon arbetar med olika tekniker. Den vita och pastellfärgade keramiken, fajans i tennglasyr, har hon dukat upp på bordet på Arvika Konsthantverk och det hör till det senare hon har gjort.

Överraskning

Keramiken i mörkare, dovare färger bränner hon i keramikugn så flammorna påverkar ytans utseende och gör den mer levande. Efter många års erfarenhet kan hon ganska väl förutse hur slutresultatet blir, men ett visst överraskningsmoment finns alltid kvar.

Paret Friederike Zeit och Svein Narum har tidigare visat en del av sin produktion i Arvika. Och när man nu kommer att dela sin tid mellan Tyskland och Arvika kommer Arvikaborna troligtvis att få se mer av dem båda två.

Utställningen på Arvika Konsthantverk har vernissage den 22 april.

Hon har en lång karriär bakom sig som keramiker. Hon utbildade sig tidigt inom konsthantverk. I Deidesheim i södra Tyskland har hon galleri och verkstad. Men hon håller samtidigt på att etablera sig i Dottevik i Arvika, där hon och hennes man Svein Narum, även han keramiker, också har ett hus. Även där håller de på att bygga sig en keramikverkstad.

Arvika med sina gamla traditioner av konsthantverk, och inte minst keramik, tilltalar dem.

Bruksföremål

Friederike Zeit jobbar både med bruksföremål och abstrakta skulpturer i keramik. Men i den aktuella utställningen på Arvika Konsthantverk har hon lämnat skulpturerna hemma.

– De passar inte in. Det här är föremål för bordet.

Drejade muggar, skålar, vaser, tillbringare, fat och tekannor i stengods. Bruksföremål som hon vill ska användas, inte bara vara som prydnad. Hon bränner i gasugn och har genom åren utvecklat en mer strikt stil, med renare, enklare linjer.

Hon arbetar med olika tekniker. Den vita och pastellfärgade keramiken, fajans i tennglasyr, har hon dukat upp på bordet på Arvika Konsthantverk och det hör till det senare hon har gjort.

Överraskning

Keramiken i mörkare, dovare färger bränner hon i keramikugn så flammorna påverkar ytans utseende och gör den mer levande. Efter många års erfarenhet kan hon ganska väl förutse hur slutresultatet blir, men ett visst överraskningsmoment finns alltid kvar.

Paret Friederike Zeit och Svein Narum har tidigare visat en del av sin produktion i Arvika. Och när man nu kommer att dela sin tid mellan Tyskland och Arvika kommer Arvikaborna troligtvis att få se mer av dem båda två.

Utställningen på Arvika Konsthantverk har vernissage den 22 april.