Pjäs om tre konstnärer

ARVIKA: Nyskriven pjäs om paret Fjaestad och Björn Ahlgrensson

På söndag är det premiär för den nyskrivna pjäsen Kamrater. Handlingen kretsar kring tre välkända Rackstadkonstnärer.

Pjäsen utforskar relationen mellan de tre konstnärerna Gustaf Fjaestad, Maja Fjaestad och Björn Ahlgrensson. På scenen finns också en stråkkvartett, som inramar och åtskiljer scenerna med musik.

Inspirerad av de tre välkända konstnärerna har Sven Smedberg skrivit manus och musik. Men musiken och pjäsen skrevs inte tillsammans från början.

– Men i efterhand kan man säga att jag har skrivit 18 variationer över ett kärleksmotiv, åtta för skådespelare och tio för en stråkkvartett. Det skapar tid för reflektion och ett flöde som inte bara innefattar ord.

Tolkning av texten

Handlingen utspelar sig 1918, men pjäsen är ingen biografi. Författaren har, som han själv säger, gjort några mer eller mindre sannolika antaganden om en omtalad äktenskaplig och konstnärlig konflikt.

– För att förtydliga bilden av oss själva, vilket är fallet med all konstnärlig gestaltning, säger Sven Smedberg.

Regissören Carina Ekman har tillsammans med skådespelarna arbetat med texten och gjort sin egen tolkning av den. En tolkning som kan kallas för feministisk.

Den nya kvinnan

Maja Fjaestad blir i pjäsen inspirerad av bland annat Ellen Key och hennes tankar om den nya kvinnan, samtidigt som hon kämpar för att ta plats som konstnär och kliva ur makens skugga.

– Gustaf Fjaestad föreläser mycket om sitt måleri i pjäsen, säger Carina Ekman.

En kulturman, eller mansplainer, som vi säger nuförtiden.

– Men det visste hu inte Gustaf om att han var, men det var ju nästan alla män på den tiden, säger Leif Andersson, som spelar Gustaf Fjaestad i pjäsen.

Carina Ekman skrattar till och frågar ironiskt:

– På den tiden?

Sätts upp i Karlstad

Det är gruppen Teater DOS som sätter upp pjäsen, och den har premiär på söndag på Musikhögskolan Ingesund.

Måndagen den 6 mars är det ytterligare två föreställningar, och den 10 april sätts den upp i Karlstad.

– Producenten sonderar terrängen för framtiden. Dessvärre är det inte så gott om teatrar i Värmland, säger Sven Smedberg.

  • Anton Eriksson

2017-02-27 06:00

2017-02-27 06:00