2016-09-26 06:00

2016-09-26 06:00

Gagga ställer ut textil

ARVIKA: Utställning på Arvika konsthantverk

Margareta Björkäng Eriksson, mer känd som Gagga, ställer just nu ut på Arvika Konsthantverk. I lördags var det vernissage.

Margareta Björkäng Eriksson, som har kallats för Gagga ända sedan barnsben, är medlem i Arvika konsthantverk och ställer just nu ut sina textilier.

– Jag har byggt en utställning i svart, vitt och grönt, säger Gagga och fortsätter:

– Jag utgår mycket från ett mönster som jag kallar för Skillingmarksrutan som jag lärde mig av en tant när jag var liten och växte upp i Skillingmark.

Bildlärare

Mönstret har hon utvecklat genom åren och bland annat stickat ett överdrag till en soffa.

– Jag har stickat filtar, halsdukar, mössor, tröjor, kuddar. Jag har varierat mönstret efter hand.

Margareta Björkäng Eriksson växte upp i Skillingmark. När hon var 14 blev hennes pappa, som arbetade som tullare, förflyttad till Eda. Efter studenten på Solbergagymnasiet i Arvika, så gick hon på konstskola i Kyrkerud.

– Jag var med i första omgången som gick två år - helt underbara år.

Sedan testade hon på yrket som bildlärare, vilket tog henne till Gullspång innan hon flyttade tillbaka Charlottenberg. Sedan gick hon bildlärarutbildningen i Umeå. Sedan jobbade hon som lärare i både Charlottenberg och Gunnarskog innan hon gick i pension.

Nu har hon bott i Gunnarskog sedan 27 år tillbaka.

Inredning

Det är mycket inredning på utställningen, och inte så mycket plagg som det brukar vara när Margareta Björkäng Eriksson har varit i farten.

– Jag vill göra ett rum, jag tycker om att skapa. Det var själva helheten som jag tänkte på.

Hon har till exempel vävt en matta, och tryckt upp ett foto av mossa på kuddar av sammet.

Kuddarna ska vara mjuka som mossa.

Instagram

Bilden på mossan var ursprungligen en instagrambild som hon tog när hon och hennes man var ute och plockade svamp.

– Min gubbe gick långt före, han tänkte bara på svamp. Men jag tittade på allt annat, och plötsligt gick jag ner mig och fick syn på det här motivet. Så jag stod kvar där och redigerade bilden. När jag var klar med bilden så hade jag sjunkit ännu djupare ner och satt fast med gummistövlarna så jag fick ropa på gubben så han fick hjälpa mig upp.

Bilden blev mycket uppskattad på instagram, så därför valde hon att jobba vidare med den.

Paris och Rio

Men det finns också ett par tröjor på utställningen.

– Den här tröjan heter Paris, för den stickade jag när jag såg på fotbolls-EM. Min gubbe är intresserad och jag stickar.

Två andra tröjor heter Rio.

– För då var det OS i Rio. Jag behöver inte titta så mycket när det är sport, jag sitter och stickar i stället, men jag kan alla fotbollsspelare och sånt. Så går det till ibland.

Utställningen håller på till den 12 oktober.

Margareta Björkäng Eriksson, som har kallats för Gagga ända sedan barnsben, är medlem i Arvika konsthantverk och ställer just nu ut sina textilier.

– Jag har byggt en utställning i svart, vitt och grönt, säger Gagga och fortsätter:

– Jag utgår mycket från ett mönster som jag kallar för Skillingmarksrutan som jag lärde mig av en tant när jag var liten och växte upp i Skillingmark.

Bildlärare

Mönstret har hon utvecklat genom åren och bland annat stickat ett överdrag till en soffa.

– Jag har stickat filtar, halsdukar, mössor, tröjor, kuddar. Jag har varierat mönstret efter hand.

Margareta Björkäng Eriksson växte upp i Skillingmark. När hon var 14 blev hennes pappa, som arbetade som tullare, förflyttad till Eda. Efter studenten på Solbergagymnasiet i Arvika, så gick hon på konstskola i Kyrkerud.

– Jag var med i första omgången som gick två år - helt underbara år.

Sedan testade hon på yrket som bildlärare, vilket tog henne till Gullspång innan hon flyttade tillbaka Charlottenberg. Sedan gick hon bildlärarutbildningen i Umeå. Sedan jobbade hon som lärare i både Charlottenberg och Gunnarskog innan hon gick i pension.

Nu har hon bott i Gunnarskog sedan 27 år tillbaka.

Inredning

Det är mycket inredning på utställningen, och inte så mycket plagg som det brukar vara när Margareta Björkäng Eriksson har varit i farten.

– Jag vill göra ett rum, jag tycker om att skapa. Det var själva helheten som jag tänkte på.

Hon har till exempel vävt en matta, och tryckt upp ett foto av mossa på kuddar av sammet.

Kuddarna ska vara mjuka som mossa.

Instagram

Bilden på mossan var ursprungligen en instagrambild som hon tog när hon och hennes man var ute och plockade svamp.

– Min gubbe gick långt före, han tänkte bara på svamp. Men jag tittade på allt annat, och plötsligt gick jag ner mig och fick syn på det här motivet. Så jag stod kvar där och redigerade bilden. När jag var klar med bilden så hade jag sjunkit ännu djupare ner och satt fast med gummistövlarna så jag fick ropa på gubben så han fick hjälpa mig upp.

Bilden blev mycket uppskattad på instagram, så därför valde hon att jobba vidare med den.

Paris och Rio

Men det finns också ett par tröjor på utställningen.

– Den här tröjan heter Paris, för den stickade jag när jag såg på fotbolls-EM. Min gubbe är intresserad och jag stickar.

Två andra tröjor heter Rio.

– För då var det OS i Rio. Jag behöver inte titta så mycket när det är sport, jag sitter och stickar i stället, men jag kan alla fotbollsspelare och sånt. Så går det till ibland.

Utställningen håller på till den 12 oktober.

  • Anton Eriksson