2016-07-20 06:00

2016-07-20 06:00

’’Ibland grônner en’’

’’Ibland grönner en rent av för môe. Å di sôm grônner på vad grônner betyder kan grônne på dä mä’’.

Man måste ta ’’hensyn’’. Men det kan väl aldrig vara dåligt att tänka.. Men den som väntar kan kanske ’’bôrje grônne’’ – varför det tar så lång tid. Då kan det rent av bli ’’dôbbel grônning frå flere hôll’’.

Men fundera bör man. Det går inte att stänga av varken omvärlden eller det som finns närmast. Årets sommar erbjuder snabba solstrålar och åsksmällar när man minst anar det. Det är inne att jaga Pokemons ute i verkligheten. Donald Trump finns på riktigt. Alexander Skarsgård spelar Tarzan och har lyckats få en krönikör att skriva så mycket positivt om hans kropp att läsarna skrattar gott åt hennes kommentarer. Hon fattar inte ens handlingen och hemsidan har kraschat på grund av all uppmärksamhet. Och Portugal vann otippat EM i fotboll. Men det var inte oväntat att Ronaldo blev hånad på sociala medier igen. Vad som däremot inte var lätt att tippa var att en närgången mal hade en lika stor huvudroll framför kameran som Ronaldo själv. Som om Monty Python hade regisserat. En final som kommer att gå till historien av många anledningar. Nice drabbades av terrordåd bara en vecka efter EM. Overkligt. Fruktansvärt. Varför? – Är den stora frågan. Det räcker inte med att ’’bare grônne’’. Varför kommer vi aldrig att förstå.

Man kan också undra varför så många köar för att komma in på Sandgrund för att se Gunvalds, jag menar Persbrandts målningar. Namnet lockar rekordpublik. Det är mycket färg. Det är naivt. Lars Lerin är Lars Lerin. Han kan måla. Parkettgolvet på Sandgrund knarrade kraftigt under alla hundratals fötter. Folk tittade noga, kommenterade, tog kort, vilade en stund och drack kaffe i en bondromantisk kopp med guldkant. Det var ett sorl som i sig kunde ha blivit dokumenterat till en ny utställning. Hade Dennis Hopper levat och varit där - ja då hade det nog blivit så. Vilken syn det hade varit. En bild i sig. Hopper, Lerin och Persbrandt.

Dennis Hoppers bilder finns just nu på ett annat ställe. På Värmlands Museum. Han var aktiv med kameran under 60-talet. Utställningen ger mycket. Olika uttryck, stilar, vinklar och vrår. Att göra om den konsthistoriska resan idag är inte lika lätt. Den är redan gjord. Ögonblicksbilder med essens precis som Henri Cartier-Bresson. Människor på gatan, från resor till Los Angeles, New York, London, Mexico och Peru. Porträtterade konstnärer, musiker och skådespelare. Också abstrakt expressionism fångade hans intresse. Spontana eller planerade, observerande och/eller bestämt politiska bilder som inte visades mer än en gång under Dennis Hoppers livstid. Den utställningen ägde rum 1969 – 70 vid Fort Worth Art Center Museum. Samlingen av foton hittades efter hans bortgång år 2010.

En får ’’grônne’’. Även när man spelar minigolf i Arvika. Det är populärt på sommaren. Det handlar om nerver, teknik och en god vän som ger smarta tips. Sen gäller det ’’bara’’ att ’’träffa rätt å inte grônne för môe’’. Easy Rider.

 

KARIN GUSTAFSSON

Man måste ta ’’hensyn’’. Men det kan väl aldrig vara dåligt att tänka.. Men den som väntar kan kanske ’’bôrje grônne’’ – varför det tar så lång tid. Då kan det rent av bli ’’dôbbel grônning frå flere hôll’’.

Men fundera bör man. Det går inte att stänga av varken omvärlden eller det som finns närmast. Årets sommar erbjuder snabba solstrålar och åsksmällar när man minst anar det. Det är inne att jaga Pokemons ute i verkligheten. Donald Trump finns på riktigt. Alexander Skarsgård spelar Tarzan och har lyckats få en krönikör att skriva så mycket positivt om hans kropp att läsarna skrattar gott åt hennes kommentarer. Hon fattar inte ens handlingen och hemsidan har kraschat på grund av all uppmärksamhet. Och Portugal vann otippat EM i fotboll. Men det var inte oväntat att Ronaldo blev hånad på sociala medier igen. Vad som däremot inte var lätt att tippa var att en närgången mal hade en lika stor huvudroll framför kameran som Ronaldo själv. Som om Monty Python hade regisserat. En final som kommer att gå till historien av många anledningar. Nice drabbades av terrordåd bara en vecka efter EM. Overkligt. Fruktansvärt. Varför? – Är den stora frågan. Det räcker inte med att ’’bare grônne’’. Varför kommer vi aldrig att förstå.

Man kan också undra varför så många köar för att komma in på Sandgrund för att se Gunvalds, jag menar Persbrandts målningar. Namnet lockar rekordpublik. Det är mycket färg. Det är naivt. Lars Lerin är Lars Lerin. Han kan måla. Parkettgolvet på Sandgrund knarrade kraftigt under alla hundratals fötter. Folk tittade noga, kommenterade, tog kort, vilade en stund och drack kaffe i en bondromantisk kopp med guldkant. Det var ett sorl som i sig kunde ha blivit dokumenterat till en ny utställning. Hade Dennis Hopper levat och varit där - ja då hade det nog blivit så. Vilken syn det hade varit. En bild i sig. Hopper, Lerin och Persbrandt.

Dennis Hoppers bilder finns just nu på ett annat ställe. På Värmlands Museum. Han var aktiv med kameran under 60-talet. Utställningen ger mycket. Olika uttryck, stilar, vinklar och vrår. Att göra om den konsthistoriska resan idag är inte lika lätt. Den är redan gjord. Ögonblicksbilder med essens precis som Henri Cartier-Bresson. Människor på gatan, från resor till Los Angeles, New York, London, Mexico och Peru. Porträtterade konstnärer, musiker och skådespelare. Också abstrakt expressionism fångade hans intresse. Spontana eller planerade, observerande och/eller bestämt politiska bilder som inte visades mer än en gång under Dennis Hoppers livstid. Den utställningen ägde rum 1969 – 70 vid Fort Worth Art Center Museum. Samlingen av foton hittades efter hans bortgång år 2010.

En får ’’grônne’’. Även när man spelar minigolf i Arvika. Det är populärt på sommaren. Det handlar om nerver, teknik och en god vän som ger smarta tips. Sen gäller det ’’bara’’ att ’’träffa rätt å inte grônne för môe’’. Easy Rider.

 

KARIN GUSTAFSSON