2016-05-19 17:11

2016-05-19 17:11

Starka viljor enas

ARVIKA: Dags för Hantverkslinjens grundkurs att ställa ut

– Det finns många starka personligheter i den här gruppen, men de samarbetar väldigt bra, säger linjeledaren Liv Midböe i samband med att utställningen hängs.

Den öppnar i dag på Kyrkogatan 42, i samma lokaler som den förra gruppen hantverkselever visade vad de gjort under sitt påbyggnadsår. Nu är det grundkursens tur och de visar samma kreativa förening av traditionella tekniker och nytänkande.

Under året har de arbetat med bland annat keramik, tovning, glas – de har haft en workshop med glaskonstnären Inga-Lena Klenell – och trä, ett material som flera av dem har blivit väldigt förtjusta i. Bland annat för dess mångsidighet.

En av eleverna heter Akari Yoshida. Hon flyttade hit efter att ha läst svenska i två år hemma i Japan.

– Jag ville lära mig mer svenska i Sverige, berättar hon.

Hon sökte på nätet efter svenska folkhögskolor och fastnade för Ingesund och hantverkslinjen. Livet blev plötsligt ganska annorlunda.

– Jag bodde i en stad i Japan, läste på universitetet och jobbade samtidigt.

Kontrasten mot att gå på svensk folkhögskola, med skog och sjö alldeles i närheten, är uppenbar. Nu har hon också kunnat ta del av det svenska konsthantverket och med viss förvåning noterat att de japanska influenserna har nått även hit, inte minst inom keramiken.

Snart är hennes år i Sverige över, men förhoppningen är att så småningom få ett jobb med kopplingar till båda länderna.

Den öppnar i dag på Kyrkogatan 42, i samma lokaler som den förra gruppen hantverkselever visade vad de gjort under sitt påbyggnadsår. Nu är det grundkursens tur och de visar samma kreativa förening av traditionella tekniker och nytänkande.

Under året har de arbetat med bland annat keramik, tovning, glas – de har haft en workshop med glaskonstnären Inga-Lena Klenell – och trä, ett material som flera av dem har blivit väldigt förtjusta i. Bland annat för dess mångsidighet.

En av eleverna heter Akari Yoshida. Hon flyttade hit efter att ha läst svenska i två år hemma i Japan.

– Jag ville lära mig mer svenska i Sverige, berättar hon.

Hon sökte på nätet efter svenska folkhögskolor och fastnade för Ingesund och hantverkslinjen. Livet blev plötsligt ganska annorlunda.

– Jag bodde i en stad i Japan, läste på universitetet och jobbade samtidigt.

Kontrasten mot att gå på svensk folkhögskola, med skog och sjö alldeles i närheten, är uppenbar. Nu har hon också kunnat ta del av det svenska konsthantverket och med viss förvåning noterat att de japanska influenserna har nått även hit, inte minst inom keramiken.

Snart är hennes år i Sverige över, men förhoppningen är att så småningom få ett jobb med kopplingar till båda länderna.