2016-05-06 06:00

2016-05-06 06:00

Visar foto och textil

ARVIKA: Två bildkonstnärer möts på Konsthallen i Arvika

Textilkonstnären Mia Tingvall visar bildväv i olika tekniker på Konsthallen i Arvika. Hon delar utställningshallen med Johan Sundgrens svart-vita fotografier av äldre människor och deras livsmiljö.

Fredag eftermiddag öppnar Konsthallen för after work med visning av den nya utställningen. Då kommer båda konstnärer att vara på plats och berätta om sina bilder. Sen blir den traditionella vernissagen under lördagen.

Sinnesstämning

Mia Tingvall, som bor i Arvika sen många år tillbaka, har till vardags sin arbetslokal i Hantverksmagasinet i hamnen. Nu visar hon ett antal av sina bildvävar på Konsthallen under temat ”Medan tid är”.

– Det är rätt mycket som händer i världen just nu, det finns en dov klang, en oro i kroppen, vad kommer att hända nu? Jag tyckte att mina bilder passade rätt bra ihop med det. Det finns både det glada i dem, färgerna, men också ett vemod, en svärta. Jag försöker hitta en känsla, en sinnesstämning genom form och färg. Färgen är mitt uttrycksmedel och det har det varit i alla år.

Landskap som motiv har hon också alltid arbetat med, men de har gått från mer jordnära till mer abstrakta, lite stiliserade former.

Det händer mycket i vävstolen när Mia Tingvall jobbar. Hon kan ha en tanke i huvudet, men har sällan någon fast förlaga att utgå ifrån, när hon börjar väva. Ibland kan hon känna att hon behöver någon enklare skiss för att gå vidare, men ofta växer bilden fram efterhand som hon väver.

– Man måste låta det hända i vävstolen.

Varsam hand

”I lampans sken” heter Johan Sundgrens fotoutställning som visar fotografier av äldre människor som han träffade när han jobbade inom hemtjänsten i Stockholm.

– Det är naket och nära, men samtidigt med stor integritet, säger Ann Lundqvist, ansvarig för Konsthallen.

Bilderna speglar de äldres vardag. De har låtit honom komma nära dem, även i mer privata situationer och han har återgäldat förtroendet med varsam hand, utan att försköna. De svart-vita porträtten är ömsinta.

Han bad också de äldre att fotografera honom för att dokumentera hans arbete som vårdbiträde. Även en del av de bilderna finns med på utställningen som pågår till den 28 maj.

Under den tiden planerar Ann Lundqvist också att bjuda in kommunens äldreboenden till utställningen.

Fredag eftermiddag öppnar Konsthallen för after work med visning av den nya utställningen. Då kommer båda konstnärer att vara på plats och berätta om sina bilder. Sen blir den traditionella vernissagen under lördagen.

Sinnesstämning

Mia Tingvall, som bor i Arvika sen många år tillbaka, har till vardags sin arbetslokal i Hantverksmagasinet i hamnen. Nu visar hon ett antal av sina bildvävar på Konsthallen under temat ”Medan tid är”.

– Det är rätt mycket som händer i världen just nu, det finns en dov klang, en oro i kroppen, vad kommer att hända nu? Jag tyckte att mina bilder passade rätt bra ihop med det. Det finns både det glada i dem, färgerna, men också ett vemod, en svärta. Jag försöker hitta en känsla, en sinnesstämning genom form och färg. Färgen är mitt uttrycksmedel och det har det varit i alla år.

Landskap som motiv har hon också alltid arbetat med, men de har gått från mer jordnära till mer abstrakta, lite stiliserade former.

Det händer mycket i vävstolen när Mia Tingvall jobbar. Hon kan ha en tanke i huvudet, men har sällan någon fast förlaga att utgå ifrån, när hon börjar väva. Ibland kan hon känna att hon behöver någon enklare skiss för att gå vidare, men ofta växer bilden fram efterhand som hon väver.

– Man måste låta det hända i vävstolen.

Varsam hand

”I lampans sken” heter Johan Sundgrens fotoutställning som visar fotografier av äldre människor som han träffade när han jobbade inom hemtjänsten i Stockholm.

– Det är naket och nära, men samtidigt med stor integritet, säger Ann Lundqvist, ansvarig för Konsthallen.

Bilderna speglar de äldres vardag. De har låtit honom komma nära dem, även i mer privata situationer och han har återgäldat förtroendet med varsam hand, utan att försköna. De svart-vita porträtten är ömsinta.

Han bad också de äldre att fotografera honom för att dokumentera hans arbete som vårdbiträde. Även en del av de bilderna finns med på utställningen som pågår till den 28 maj.

Under den tiden planerar Ann Lundqvist också att bjuda in kommunens äldreboenden till utställningen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.