2016-04-28 13:08

2016-04-28 13:08

Förenas runt minnet

ARVIKA: Kolonin och Åttkanten visar Slukminne med sju konstnärer

Med minnet som gemensam nämnare har några konstnärer skapat en utställning som visas på två platser samtidigt: Kolonin i Arvika och Åttkanten i Karlstad.

– Det är en utställning som Konstfrämjandet har producerat tillsammans med Kolonin. Det är sju konstnärer som tillsammans har jobbat med ”minne” som tema och verken berättar eller beskriver eller handlar om minne på väldigt olika sätt, säger Helene Karlsson, Kolonin.

Lokalen domineras av Johan Sunesons skulptur ”Pojken med många knän” och de kapsejsade pratbubblor som ligger under den.

Pratbubblorna representerar sådant man kanske ångrar att man sagt, till exempel ”det är inte så konstigt att du inte har några kompisar” eller ”du ser ut som en uggla på dagen”...

En annan sorts minnen visar Marianne Andersson, som målar porträtt av en sedan länge död barndomsvän. I avsaknad av fotografier är det minnet som får ligga till grund för porträtten.

Marit Lindberg arbetar framförallt med video och utgår ofta från tiden som en viktig faktor.

Hon visar två olika filmer i utställningen.

– I den ena har hon gjort en berättelse om hela 1900-talet utifrån några viktiga årtal, men valt att fråga olika personer vad de minns om det årtalet, vilket då kan vara en personlig berättelse eller minnet av några av de här epokgörande årtalen, berättar Helene Karlsson.

Marit Lindberg har också fått ta över filmmaterial som Henrik Lund Jørgensen inte själv kunde jobba vidare med. Det fanns beröringspunkter mellan material som Marit redan hade, bland annat hade de båda varit i Rygen i norra Tyskland, i det fyra kilometer långa semesterhus som byggdes under nazitiden och som fortfarande berättar om storpolitikens skiften.

En annan berättelse får den som tar sig tid att sitta ner och lyssna på metodistpastorsonen K. Sivert Lindberg, som i ett ljudverk berättar om sin uppväxt under förkrigstiden i Finlandssverige, i synnerhet om det hus där han bodde, där både gudstjänstlokalen och hemmet rymdes.

Utställningen pågår fram till och med den 8 maj.

– Det är en utställning som Konstfrämjandet har producerat tillsammans med Kolonin. Det är sju konstnärer som tillsammans har jobbat med ”minne” som tema och verken berättar eller beskriver eller handlar om minne på väldigt olika sätt, säger Helene Karlsson, Kolonin.

Lokalen domineras av Johan Sunesons skulptur ”Pojken med många knän” och de kapsejsade pratbubblor som ligger under den.

Pratbubblorna representerar sådant man kanske ångrar att man sagt, till exempel ”det är inte så konstigt att du inte har några kompisar” eller ”du ser ut som en uggla på dagen”...

En annan sorts minnen visar Marianne Andersson, som målar porträtt av en sedan länge död barndomsvän. I avsaknad av fotografier är det minnet som får ligga till grund för porträtten.

Marit Lindberg arbetar framförallt med video och utgår ofta från tiden som en viktig faktor.

Hon visar två olika filmer i utställningen.

– I den ena har hon gjort en berättelse om hela 1900-talet utifrån några viktiga årtal, men valt att fråga olika personer vad de minns om det årtalet, vilket då kan vara en personlig berättelse eller minnet av några av de här epokgörande årtalen, berättar Helene Karlsson.

Marit Lindberg har också fått ta över filmmaterial som Henrik Lund Jørgensen inte själv kunde jobba vidare med. Det fanns beröringspunkter mellan material som Marit redan hade, bland annat hade de båda varit i Rygen i norra Tyskland, i det fyra kilometer långa semesterhus som byggdes under nazitiden och som fortfarande berättar om storpolitikens skiften.

En annan berättelse får den som tar sig tid att sitta ner och lyssna på metodistpastorsonen K. Sivert Lindberg, som i ett ljudverk berättar om sin uppväxt under förkrigstiden i Finlandssverige, i synnerhet om det hus där han bodde, där både gudstjänstlokalen och hemmet rymdes.

Utställningen pågår fram till och med den 8 maj.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.