2016-03-31 15:57

2016-03-31 15:57

Starka konstnärskap i möte

ARVIKA: Vårnytt på Rackstadmuseet

Rackstadmuseet öppnar två nya utställningar på lördag. I Östra Galleriet visas konst av Märta Zetterquist och Emelie Larsson. I Norra galleriet tar tre textilare plats: Kerstin Löfgren, Hanna Haglund Smedberg och Helena Bengtsson. Alla representerar de starka, egensinniga konstnärskap.

Två kvinnliga konstnärer från två olika generationer, med ett alldeles eget förhållningssätt och bildspråk möts i Rackstadsmuseets stora utställningssal. Märta Zetterquist, född 1903 och Emelie Larsson, född 1985 har utforskandet som gemensam nämnare.

Emelie Larsson bygger sina bilder med tålamod, pappersbitar och lim. Ofta med foton som förlagor – hon har utbildat sig även inom den disciplinen. Omkring en månad tar det att bygga varje bild. Resultatet är imponerande.

Märta Zetterquists långa konstnärskap har präglat dottern Kajsas liv. Nu har hon satt ihop ett retrospektiv över moderns konstnärskap, en intressant resa från det detaljerade och konkreta då hon började måla till allt högre abstraktion under de sista åren.

Kajsa Zetterquist öppnar utställningen och kommer då att berätta om moderns skapande.

Tre kvinnliga textilare kombinerar sitt konstnärskap i det mindre galleriet. Kerstin Löfgren, Hanna Haglund Smedberg och Helena Bengtsson bjuder, under rubriken Nyspårat på en spännande inblick i olika tekniker och material. Textilkonst kan, visar trion, vara synnerligen tredimensionell och uttrycksfull.

På lördag är det vernissage. Konstnärerna medverkar och det bjuds också på musik av Magnus Ericsson, fiol och Erik Retzhog, piano.

Utställningarna pågår till och med den 5 juni.

Två kvinnliga konstnärer från två olika generationer, med ett alldeles eget förhållningssätt och bildspråk möts i Rackstadsmuseets stora utställningssal. Märta Zetterquist, född 1903 och Emelie Larsson, född 1985 har utforskandet som gemensam nämnare.

Emelie Larsson bygger sina bilder med tålamod, pappersbitar och lim. Ofta med foton som förlagor – hon har utbildat sig även inom den disciplinen. Omkring en månad tar det att bygga varje bild. Resultatet är imponerande.

Märta Zetterquists långa konstnärskap har präglat dottern Kajsas liv. Nu har hon satt ihop ett retrospektiv över moderns konstnärskap, en intressant resa från det detaljerade och konkreta då hon började måla till allt högre abstraktion under de sista åren.

Kajsa Zetterquist öppnar utställningen och kommer då att berätta om moderns skapande.

Tre kvinnliga textilare kombinerar sitt konstnärskap i det mindre galleriet. Kerstin Löfgren, Hanna Haglund Smedberg och Helena Bengtsson bjuder, under rubriken Nyspårat på en spännande inblick i olika tekniker och material. Textilkonst kan, visar trion, vara synnerligen tredimensionell och uttrycksfull.

På lördag är det vernissage. Konstnärerna medverkar och det bjuds också på musik av Magnus Ericsson, fiol och Erik Retzhog, piano.

Utställningarna pågår till och med den 5 juni.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.