2016-03-11 10:35

2016-03-11 10:35

Bjuder in till Salvadoransk folkmässa

ARVIKA

På lördag blir det musik från El Salvador i Trefaldighetskyrkan. Det är kören SingOut som sjunger Misa Popular Salvadorena= Salvadoransk folkmässa. Sångerna sjungs utan nattvardsmässa.

Till de flesta av sångerna sjunger körens egna solister, bland andra Ingela Axelsson, Kristina Myhrman, Hans Hägerström och Putte Ålander.

Orkestern som bidrar med svängiga rytmer och toner består av Kicki Liljedahl (slagverk/tvärflöjt), Martin Stenberg (gitarr), Jörgen Tillström (bas), Åse Lagnestål (tvärflöjt) och Janne Rehn (slagverk). Karin Andersson dirigerar och spelar piano.

Sångerna skrevs 1977-80 av Guillermo Cuellar. De speglar de politiska händelserna under slutet av 1970-talet. När general Romero kom till makten ökade förtrycket och den systematiska förföljelsen av folkrörelserna och kyrkan. El Salvadors ärkebiskop Oscar Romero, som från början var konservativ förändrades efter många mord och utvisningar och ställde sig på folkets sida. Med utgångspunkt från evangeliet kämpade han för fattiga och förtryckta. Han mördades under en mässa 24 mars 1980.

Det är enkla; men vackra, glada och sorgsna folksånger och före varje sång får vi höra en text om bakgrunden till sången. Sångerna sjungs på svenska, men ett par refränger görs på spanska.

Till de flesta av sångerna sjunger körens egna solister, bland andra Ingela Axelsson, Kristina Myhrman, Hans Hägerström och Putte Ålander.

Orkestern som bidrar med svängiga rytmer och toner består av Kicki Liljedahl (slagverk/tvärflöjt), Martin Stenberg (gitarr), Jörgen Tillström (bas), Åse Lagnestål (tvärflöjt) och Janne Rehn (slagverk). Karin Andersson dirigerar och spelar piano.

Sångerna skrevs 1977-80 av Guillermo Cuellar. De speglar de politiska händelserna under slutet av 1970-talet. När general Romero kom till makten ökade förtrycket och den systematiska förföljelsen av folkrörelserna och kyrkan. El Salvadors ärkebiskop Oscar Romero, som från början var konservativ förändrades efter många mord och utvisningar och ställde sig på folkets sida. Med utgångspunkt från evangeliet kämpade han för fattiga och förtryckta. Han mördades under en mässa 24 mars 1980.

Det är enkla; men vackra, glada och sorgsna folksånger och före varje sång får vi höra en text om bakgrunden till sången. Sångerna sjungs på svenska, men ett par refränger görs på spanska.