2016-02-22 16:51

2016-02-22 16:55

Ödesdrama med William

ARVIKA: Studentprojekt

Publiken var berörda och imponerade. Det hördes på alla kommentarer. William Lundh går sista året på Estetiska skolan Stage & Perform och som studentprojekt valde han att sätta upp en egen tolkning av Kung Oidipus i Wendelasalen på skolan i lördags.

– Jag har alltid haft ett intresse för drama och lyrik, och jag ville göra någonting nytt och mer utmanande för mig än en konsert. Oidipus valde jag eftersom jag har läst mycket om antika Grekland och för att jag blev mycket förtjust i pjäsen efter att ha lyssnat på Sveriges Radios tolkning av dramat, säger William Lundh.

Nära

På scenen stod också Williams bror Oscar Lundh och Williams närmaste vänner Joel Svahn och Elias Erixon-Schärström. Ett gäng som är sammansvetsade och har jobbat tillsammans i en rad olika produktioner som skolan har satt upp. Killarna har helt klart skådespelartalang. Alla i publiken beundrade dem för att de hade lyckats memorera hela manuset och kunde leverera sådan dramatik. Bokstavligt talad dramatik med maktlöshet, sökandet efter sanningen, vrede och ånger.

Moral

William Lundh klev först upp på scenen och presenterade sitt projekt och berättade om pjäsen. Han förklarade att moralen i dramat är att allting bestäms av ödet och om man försöker undkomma ödet så går det dåligt. I korta drag handlar pjäsen om att Oidipus öde och förbannelse är att döda sin far och gifta sig med sin mor, vilket också sker, trots att samtliga försöker undvika utfallet.

Delaktiga

Publiken blev delaktig i pjäsen som folket i Thebe. Vi var i staden och var med om förödelsen med karaktärerna. Williams tolkning av pjäsen är till största delen hämtad från Sveriges Radios uppsättning som är mer moderniserad än originalet. William har ändrat vissa partier för att anpassa sin tolkning. Det nya manuset innehåller bland annat nyskrivna partier med sång till musik av Billy Idol, Michael Jackson och en 60-talsrocklåt av Johnny Rivers; Secret Agent Man. William har också regisserat och skrivit all iscensättning. Hela skådespelet var en rejäl skildring och ett stort arbete med engagemang, ett lugn och en tillit till dem själva och varandra.

Berörd

Efter studenten berättar William att han kommer att ta ett sabbatsår och lista ut vad han vill göra i framtiden. I nuläget vet han inte mer än att han vill studera vidare och att han ska bibehålla sången och teaterspelet.

– Det här glömmer jag aldrig. Jag är väldigt berörd. Det var fantastiskt. Detta värmer en farmors hjärta. Pjäsen lever kvar och handlar om att sanningen skall segra, säger Birgit Lundh som är farmor till William och Oscar Lundh.

– Jag har alltid haft ett intresse för drama och lyrik, och jag ville göra någonting nytt och mer utmanande för mig än en konsert. Oidipus valde jag eftersom jag har läst mycket om antika Grekland och för att jag blev mycket förtjust i pjäsen efter att ha lyssnat på Sveriges Radios tolkning av dramat, säger William Lundh.

Nära

På scenen stod också Williams bror Oscar Lundh och Williams närmaste vänner Joel Svahn och Elias Erixon-Schärström. Ett gäng som är sammansvetsade och har jobbat tillsammans i en rad olika produktioner som skolan har satt upp. Killarna har helt klart skådespelartalang. Alla i publiken beundrade dem för att de hade lyckats memorera hela manuset och kunde leverera sådan dramatik. Bokstavligt talad dramatik med maktlöshet, sökandet efter sanningen, vrede och ånger.

Moral

William Lundh klev först upp på scenen och presenterade sitt projekt och berättade om pjäsen. Han förklarade att moralen i dramat är att allting bestäms av ödet och om man försöker undkomma ödet så går det dåligt. I korta drag handlar pjäsen om att Oidipus öde och förbannelse är att döda sin far och gifta sig med sin mor, vilket också sker, trots att samtliga försöker undvika utfallet.

Delaktiga

Publiken blev delaktig i pjäsen som folket i Thebe. Vi var i staden och var med om förödelsen med karaktärerna. Williams tolkning av pjäsen är till största delen hämtad från Sveriges Radios uppsättning som är mer moderniserad än originalet. William har ändrat vissa partier för att anpassa sin tolkning. Det nya manuset innehåller bland annat nyskrivna partier med sång till musik av Billy Idol, Michael Jackson och en 60-talsrocklåt av Johnny Rivers; Secret Agent Man. William har också regisserat och skrivit all iscensättning. Hela skådespelet var en rejäl skildring och ett stort arbete med engagemang, ett lugn och en tillit till dem själva och varandra.

Berörd

Efter studenten berättar William att han kommer att ta ett sabbatsår och lista ut vad han vill göra i framtiden. I nuläget vet han inte mer än att han vill studera vidare och att han ska bibehålla sången och teaterspelet.

– Det här glömmer jag aldrig. Jag är väldigt berörd. Det var fantastiskt. Detta värmer en farmors hjärta. Pjäsen lever kvar och handlar om att sanningen skall segra, säger Birgit Lundh som är farmor till William och Oscar Lundh.