2016-02-22 09:00

2016-02-22 09:00

Följde hjärtat och skapade sin egen framtid

STOCKHOLM: Marcus Gunnar Pettersson – illustratör med tydliga värderingar

Han skapar sina bilder med akvarell, kaffe och tusch, har själv romsk bakgrund och blev headhuntad av bokförlaget Olika när han gjorde sin master vid Konstfack. Nu släpps den fjärde boken av samma förlag med Marcus Gunnar Pettersson från Arvika som illustratör. Men han har mycket mer än så på sitt cv.

”Vi letar skatt” handlar om mötet mellan ett barn och en kvinna som ber om pengar utanför en affär. Den är skriven av Jesper Lundqvist och texten berättar, tillsammans med Marcus Gunnar Petterssons bilder, en varm och kärleksfull historia om en ganska kall verklighet. Barnets perspektiv på tiggarfrågan och samhället vi lever i borde få varje normalt funtad människa att tänka ett varv till, och det är också förlagets ambition.

Om romska barn

Själva idén bakom Olika förlag är ”att gå bortom begränsande stereotyper och bidra till ett inkluderande samhälle” – exempelvis gav Olika förlag ut ”Kivi & Monsterhund”, den allra första barnboken som hade ”hen” som pronomen.

När Marcus Gunnar Pettersson först anlitades av Olika förlag var det för att illustrera böckerna ”Badbomber & simhopp”, ”Camping & kurragömma” samt ”Dansbus & kaktrubbel”. Böckerna är skrivna av författarduon Marin Salto och utgår från intervjuer som de gjorde med romska barn om deras vardag.

– Jag har själv en bakgrund som resanderom, och det var väldigt bra att ha med sig den erfarenheten, säger Marcus Gunnar Pettersson.

Han växte upp i Arvika och familjen insåg vikten av utbildning, så under terminstid var det ett bofast liv som gällde. När han skulle välja gymnasium gjorde han det först med huvudet.

– Jag tänkte att jag skulle ha ”ett riktigt jobb” och började på Taserud där jag läste teknik. Men jag passade inte in där. Jag mådde så otroligt dåligt.

Hittade rätt

Istället sökte han sig till Solbergagymnasiets bildestetiska program, kom in och visste att det var det här han skulle ägna sitt liv åt. Efter gymnasiet sökte han sig till Stockholm, där han har utbildat sig till illustratör vid Nyckelviksskolan och Konstfack. Jobb har han haft hela tiden sedan dess. Inget av dem har han behövt söka – förlagen har valt honom.

Utöver Olika förlag har han också illustrerat barnboken Bosses rymdäventyr för Bonnier Carlsens förlag och håller just nu på med ytterligare ett uppdrag för Bonniers, en större kapitelbok där han ska göra både omslag och svartvita illustrationer till berättelsen.

Ny stil med kaffe

Annars arbetar han med akvarell, tusch – och kaffe.

– När jag fortfarande bodde i Arvika satt jag alltid på olika caféer och tecknade. Jag kände efter ett tag att allt blev så gulligt och jag blev så irriterad på det där.

En dag råkade han spilla ut kaffe på pappret. Han började fylla i konturerna på fläcken och upptäckte att det blev helt andra figurer, inte fullt så gulliga. Där någonstans började han hitta sin stil, och den tekniken använder han sig av fortfarande. Och det går uppenbarligen hem.

Händer det att du säger nej till uppdrag?

– Ja det gör det ju. Dels säger jag nej när jag helt enkelt inte har tid, men jag har också moraliska och politiska värderingar som jag försöker hålla mig till. Ja sa till exempel nej till ett jobb för Kalles kaviar, för jag gillar inte fiskindustrin.

Än så länge har han illustrerat andras berättelser, men drömmen är att också skriva själv.

– Det är något jag alltid har velat göra, säger han.

”Vi letar skatt” handlar om mötet mellan ett barn och en kvinna som ber om pengar utanför en affär. Den är skriven av Jesper Lundqvist och texten berättar, tillsammans med Marcus Gunnar Petterssons bilder, en varm och kärleksfull historia om en ganska kall verklighet. Barnets perspektiv på tiggarfrågan och samhället vi lever i borde få varje normalt funtad människa att tänka ett varv till, och det är också förlagets ambition.

Om romska barn

Själva idén bakom Olika förlag är ”att gå bortom begränsande stereotyper och bidra till ett inkluderande samhälle” – exempelvis gav Olika förlag ut ”Kivi & Monsterhund”, den allra första barnboken som hade ”hen” som pronomen.

När Marcus Gunnar Pettersson först anlitades av Olika förlag var det för att illustrera böckerna ”Badbomber & simhopp”, ”Camping & kurragömma” samt ”Dansbus & kaktrubbel”. Böckerna är skrivna av författarduon Marin Salto och utgår från intervjuer som de gjorde med romska barn om deras vardag.

– Jag har själv en bakgrund som resanderom, och det var väldigt bra att ha med sig den erfarenheten, säger Marcus Gunnar Pettersson.

Han växte upp i Arvika och familjen insåg vikten av utbildning, så under terminstid var det ett bofast liv som gällde. När han skulle välja gymnasium gjorde han det först med huvudet.

– Jag tänkte att jag skulle ha ”ett riktigt jobb” och började på Taserud där jag läste teknik. Men jag passade inte in där. Jag mådde så otroligt dåligt.

Hittade rätt

Istället sökte han sig till Solbergagymnasiets bildestetiska program, kom in och visste att det var det här han skulle ägna sitt liv åt. Efter gymnasiet sökte han sig till Stockholm, där han har utbildat sig till illustratör vid Nyckelviksskolan och Konstfack. Jobb har han haft hela tiden sedan dess. Inget av dem har han behövt söka – förlagen har valt honom.

Utöver Olika förlag har han också illustrerat barnboken Bosses rymdäventyr för Bonnier Carlsens förlag och håller just nu på med ytterligare ett uppdrag för Bonniers, en större kapitelbok där han ska göra både omslag och svartvita illustrationer till berättelsen.

Ny stil med kaffe

Annars arbetar han med akvarell, tusch – och kaffe.

– När jag fortfarande bodde i Arvika satt jag alltid på olika caféer och tecknade. Jag kände efter ett tag att allt blev så gulligt och jag blev så irriterad på det där.

En dag råkade han spilla ut kaffe på pappret. Han började fylla i konturerna på fläcken och upptäckte att det blev helt andra figurer, inte fullt så gulliga. Där någonstans började han hitta sin stil, och den tekniken använder han sig av fortfarande. Och det går uppenbarligen hem.

Händer det att du säger nej till uppdrag?

– Ja det gör det ju. Dels säger jag nej när jag helt enkelt inte har tid, men jag har också moraliska och politiska värderingar som jag försöker hålla mig till. Ja sa till exempel nej till ett jobb för Kalles kaviar, för jag gillar inte fiskindustrin.

Än så länge har han illustrerat andras berättelser, men drömmen är att också skriva själv.

– Det är något jag alltid har velat göra, säger han.