2016-02-07 15:47

2016-02-07 15:47

Stort intresse för Kolonin

ARVIKA: Välbesökt koloni

En ny konstförening kallad Kolonin, ett nav för olika former av samarbete invigdes i lördags på Kyrkogatan 42. Kvällen lockade närmare ett hundratal besökare och gav smakprov på: måleri, foto, dans, poesi, film, installation och musik.

– Arvika behöver en ny plattform för hur man bjuder in till konst. Konst är kul. Det behöver inte vara så pretentiöst. Vi behöver ta vara på den kompetens som finns här. Det är inte för inte som vi kallar oss för kolonin, säger Jan-Ove Ekstedt.

Kvällen bjöd på olika konstuttryck, intervjuer varvat med mingel. Niklas Engvall visade exempel på verk från kommande utställning på tema Ackumulation med vernissage 27 februari på Kristinehamns konstmuseum. Niklas jobbar med folktomma miljöer. Modellbygge, foto eller måleri. Han vill diskutera kategoriseringen av folk, samt makt och pengar.

Lin de Mol från Holland, numera bosatt i Klässbol, visade en videoscreening i källaren, med titeln Mermaid. Och i ett av skyltfönstren var det en installation med foton samt en text skriven i mossa: Where I live I walk. Lin de Mol arbetar främst med naturen som verktyg och berättade att installationen är mycket personlig och handlar om att förlora någon.

Poeten Sara Falkstad skapar också med naturen och människan som utgångspunkt. En av inspirationskällorna är Vetenskapsradion på P1. Hon tycker att det är fantastiskt att det nu i och med föreningen kolonin finns en kanal så att olika uttryck kan mötas.

– Arvika behöver en ny plattform för hur man bjuder in till konst. Konst är kul. Det behöver inte vara så pretentiöst. Vi behöver ta vara på den kompetens som finns här. Det är inte för inte som vi kallar oss för kolonin, säger Jan-Ove Ekstedt.

Kvällen bjöd på olika konstuttryck, intervjuer varvat med mingel. Niklas Engvall visade exempel på verk från kommande utställning på tema Ackumulation med vernissage 27 februari på Kristinehamns konstmuseum. Niklas jobbar med folktomma miljöer. Modellbygge, foto eller måleri. Han vill diskutera kategoriseringen av folk, samt makt och pengar.

Lin de Mol från Holland, numera bosatt i Klässbol, visade en videoscreening i källaren, med titeln Mermaid. Och i ett av skyltfönstren var det en installation med foton samt en text skriven i mossa: Where I live I walk. Lin de Mol arbetar främst med naturen som verktyg och berättade att installationen är mycket personlig och handlar om att förlora någon.

Poeten Sara Falkstad skapar också med naturen och människan som utgångspunkt. En av inspirationskällorna är Vetenskapsradion på P1. Hon tycker att det är fantastiskt att det nu i och med föreningen kolonin finns en kanal så att olika uttryck kan mötas.

  • Karin Gustafsson