2016-02-01 08:54

2016-02-01 08:54

Från skratt till budskap

ARVIKA: Equmeniakyrkan firade namnbyte i helgen med ståupparen Malte Hallquist

Missionskyrkan i Arvika har nyligen bytt namn till Equmeniakyrkan, vilket uppmärksammandes i helgen med både nytta och nöje. I lördags kväll besökte ståupparen Malte Hallquist kyrkan inför en fullsatt församling och kollekten gick till människor på flykt från Syrien.

Kvällen inleddes med ett välkomnande av Linda Alexandersson. Hon menade att det nog kommer ta ett tag innan de vänjer sig vid namnbytet.

Kvällen var också till för att visa solidaritet med de krigsdrabbade i Syrien. Pengar samlades in till förnödenhetspaket. Passande spelades låtar av Laleh som har varit flykting.

Låtarna Goliat och Better Life framfördes av: Hanna Lindh på bas, violinisten Johanna Key, Thorbjörn Svahn på gitarr och för sång stod Emma Buréus.

Skratt kan öppna upp alla sinnen, var ett av budskapen och Malte Hallquist från Kil fick publiken att bubbla av skratt flera gånger om.

Livsbejakande

Föreställningen innehöll självupplevda berättelser från barnsben till vuxen ålder. Mot slutet blev det mycket starkt i förhållandet till hans älskade dotter som föddes handikappad. De livsbejakande historierna som återgavs med stor komik och eskalerande dramatik mynnade ut i flera vägledande insiktsfulla humanistiska budskap.

Malte Hallquist berättade att han tidigare har jobbat som matte- och NO-lärare. Ståuppare har han varit i tre år. Förutom shower och föreläsningar har han hörts på radio, han finns på Youtube och han har synts i Ack Värmland.

Blå golvet

Publiken skakades om flera gånger. Bland annat berättade han att han som treåring enbart gick på känsla och ville lite för mycket att det blå golvet i hans pojkrum skulle vara en sjö.

Till slut dök han på riktigt och hamnade i en blodpöl. Kontentan med den anekdoten är att det inte är så klokt att bara gå på känsla. Fortsätter man med det i vuxen ålder utan att använda förnuftet kan det leda till negativa konsekvenser.

Bygga broar

Kontrasterna var rika. Humoristiska låtar som bland annat handlade om att man inte ska skämmas över sig själv blandades med yvigt skådespel där publiken knappt hann andas mellan skratten.

Men skratten mattades också medvetet av till fler budskap ifråga om att våga visa öppenhet och sårbarhet för att kunna bygga broar. Och att orka fast man kanske inte tror att man gör det, vilket idag är mer aktuellt än någonsin med tanke på temat för kvällen och stödet för flyktingar.

– Vi behöver varandra för att ha ett gôtt liv. Det är inte status att vara ensam och klara sig själv, sa Malte Hallquist.

Kvällen inleddes med ett välkomnande av Linda Alexandersson. Hon menade att det nog kommer ta ett tag innan de vänjer sig vid namnbytet.

Kvällen var också till för att visa solidaritet med de krigsdrabbade i Syrien. Pengar samlades in till förnödenhetspaket. Passande spelades låtar av Laleh som har varit flykting.

Låtarna Goliat och Better Life framfördes av: Hanna Lindh på bas, violinisten Johanna Key, Thorbjörn Svahn på gitarr och för sång stod Emma Buréus.

Skratt kan öppna upp alla sinnen, var ett av budskapen och Malte Hallquist från Kil fick publiken att bubbla av skratt flera gånger om.

Livsbejakande

Föreställningen innehöll självupplevda berättelser från barnsben till vuxen ålder. Mot slutet blev det mycket starkt i förhållandet till hans älskade dotter som föddes handikappad. De livsbejakande historierna som återgavs med stor komik och eskalerande dramatik mynnade ut i flera vägledande insiktsfulla humanistiska budskap.

Malte Hallquist berättade att han tidigare har jobbat som matte- och NO-lärare. Ståuppare har han varit i tre år. Förutom shower och föreläsningar har han hörts på radio, han finns på Youtube och han har synts i Ack Värmland.

Blå golvet

Publiken skakades om flera gånger. Bland annat berättade han att han som treåring enbart gick på känsla och ville lite för mycket att det blå golvet i hans pojkrum skulle vara en sjö.

Till slut dök han på riktigt och hamnade i en blodpöl. Kontentan med den anekdoten är att det inte är så klokt att bara gå på känsla. Fortsätter man med det i vuxen ålder utan att använda förnuftet kan det leda till negativa konsekvenser.

Bygga broar

Kontrasterna var rika. Humoristiska låtar som bland annat handlade om att man inte ska skämmas över sig själv blandades med yvigt skådespel där publiken knappt hann andas mellan skratten.

Men skratten mattades också medvetet av till fler budskap ifråga om att våga visa öppenhet och sårbarhet för att kunna bygga broar. Och att orka fast man kanske inte tror att man gör det, vilket idag är mer aktuellt än någonsin med tanke på temat för kvällen och stödet för flyktingar.

– Vi behöver varandra för att ha ett gôtt liv. Det är inte status att vara ensam och klara sig själv, sa Malte Hallquist.

  • Karin Gustafsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.