2016-01-22 09:55

2016-01-22 09:55

Donation ledde till utställning

ARVIKA: Konsthallen i döda konstnärers sällskap

Konsthallen blickar bakåt och lyfter fram en del av Arvikas kulturhistoria med den utställning som startar imorgon, lördag. Dels med huvudutställningen med verk av Axel Hennix, dels med konst av ”döda, minnesvärda konstnärer” som visas samtidigt.

För ungefär två år sedan hörde Peter Hennix av sig och ville donera sin fars konst till Arvika Konstförening. Gåvan mottogs med glädje och nu får Arvikaborna möjligheterna att ta del av en mångsidig Arvikakonstnärs verk. Axel Hennix (1905-1988) uttryckte sig i många tekniker och stilar under sin verksamma tid. Han målade i akvarell, gouache och olja, var en oerhört driven tecknare, illustrerade och skrev barnböcker och arbetade också som illustratör för bland annat tidningar under 1930-taket.

1945 flyttade han, tillsammans med sin Maria till Värmland, där de slog sig ner vid Nysockensjön utanför Arvika. Skapandet fortsatte och utvecklades och den processen kan Arvikabor och andra intresserade nu ta del av genom Peter Hennix donation.

– För mig som infödd Jösshäring är det här ytterligare ett bidrag till Arvikabornas historia. Här sätter vi också in honom i ett sammanhang med några av de samtida konstnärerna som verkade i Arvika, säger Mats Nilsson, kassör i konstföreningen.

Styrelsen och Ann Lundqvist, konsthallsansvarig, har gjort ett urval bland kända Arvikakonstnärer som verkade under samma tid som Hennix. Samtliga är nu avlidna och verken har lånats in från bland annat medlemmar i föreningen, Värmlands museum och Arvika kommun.

– Det här är ju verk som man kanske inte har sett innan, säger Ann Lundqvist.

En unik möjlighet för Arvikaborna att få en glimt av konstnärsgenerationen efter Rackenmålarna, således.

I samband med morgondagens vernissage kommer också Per-Inge Fridlund att invigningstala. Peter Hennix och hans syskon medverkar och det blir också musik av Per-Olov och Christian Berndalen.

För ungefär två år sedan hörde Peter Hennix av sig och ville donera sin fars konst till Arvika Konstförening. Gåvan mottogs med glädje och nu får Arvikaborna möjligheterna att ta del av en mångsidig Arvikakonstnärs verk. Axel Hennix (1905-1988) uttryckte sig i många tekniker och stilar under sin verksamma tid. Han målade i akvarell, gouache och olja, var en oerhört driven tecknare, illustrerade och skrev barnböcker och arbetade också som illustratör för bland annat tidningar under 1930-taket.

1945 flyttade han, tillsammans med sin Maria till Värmland, där de slog sig ner vid Nysockensjön utanför Arvika. Skapandet fortsatte och utvecklades och den processen kan Arvikabor och andra intresserade nu ta del av genom Peter Hennix donation.

– För mig som infödd Jösshäring är det här ytterligare ett bidrag till Arvikabornas historia. Här sätter vi också in honom i ett sammanhang med några av de samtida konstnärerna som verkade i Arvika, säger Mats Nilsson, kassör i konstföreningen.

Styrelsen och Ann Lundqvist, konsthallsansvarig, har gjort ett urval bland kända Arvikakonstnärer som verkade under samma tid som Hennix. Samtliga är nu avlidna och verken har lånats in från bland annat medlemmar i föreningen, Värmlands museum och Arvika kommun.

– Det här är ju verk som man kanske inte har sett innan, säger Ann Lundqvist.

En unik möjlighet för Arvikaborna att få en glimt av konstnärsgenerationen efter Rackenmålarna, således.

I samband med morgondagens vernissage kommer också Per-Inge Fridlund att invigningstala. Peter Hennix och hans syskon medverkar och det blir också musik av Per-Olov och Christian Berndalen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.