2015-12-30 09:25

2015-12-30 09:25

Sjöng för omvärlden

ARVIKA: Singouts julkonsert i Trefaldighetskyrkan

Empati för flyktingar och sånger om hjärtlig julefrid stod i centrum under årets välbesökta konsert med gospelkören Singout i Trefaldighetskyrkan i söndags. Publiken fick en modern, matig och svängig konsert med kompositioner av Arvikabon Jörgen Tillström. Men också resor till Syrien, Polen och Eritrea stod med i programmet.

– Kan man välkomna ett barn från himmelen kan man väl välkomna människor som flyr från helvetet. Den reflektionen gjorde vår dirigent Karin Andersson när vi talade om temat för denna julkonsert. Och hur vill vi själva bli bemötta om den dag skulle komma, då vår egen trygghet rämnar? frågade presentatören Jan Nordenberg.

Samlade till UNHCR

Jan framhävde också vikten av julens bästa sidor som kör och musiker ville förmedla, närmare bestämt; omtanke, förståelse, förhoppning och kärlek. Värdefulla ord för alla att bära med sig i våra möten med alla människor, berättade Jan.

Efter konserten fanns det möjlighet att ge en gåva till flyktingar via UNHCR.

Starka solister

Flera solister äntrade scenen. Tillsammans med kören bjöd Lasse Gärdt på The things I didn’t do och Emelie Axelsson glänste med Christmas on my own. En av körens ständiga solister Nina Henriksson gladde publiken med Julestjärnan. Tillströms komposition När Tyko harmas, framfördes av Kristina Myhrman, Helena Johansson och Åse Lagnestål, och extra innerligt sjöng Marie Kjellberg med damkören sången Var inte rädd.

Till de mer kraftfulla numren med mest drag hörde Mary did you know med sång av Emelie Axelsson, Marie Kjellberg, Åse Lagnestål, Kjell-Åke Wennsten och Hans Hägerström. Samt No cry time med Helena Johansson och Mechi Collberg.

Världen fick plats

Speciellt för dagen var att världen speglades extra mycket. Ackompanjerad på tvärflöjt, djembe och gitarr framförde gästsångerskan Luwam Fishaye från Eritrea en eritreansk sång vars svenska titel är Godhet och kärlek. Också en specialöversatt syriansk julsång samt polska julsånger gjorde särskilt avtryck genom fiolspel av Katarina Andersson och Anders Nordlöf.

Med tända ljus och tomtebloss avslutades konserten med en rytmisk version av O helga natt, med Emelie Axelsson som solist. Slut trodde vi? Nej, det blev givetvis ett tacksamt extranummer. Jul jul! Tack för en nyanserad konsert med omtanke och mening.

– Kan man välkomna ett barn från himmelen kan man väl välkomna människor som flyr från helvetet. Den reflektionen gjorde vår dirigent Karin Andersson när vi talade om temat för denna julkonsert. Och hur vill vi själva bli bemötta om den dag skulle komma, då vår egen trygghet rämnar? frågade presentatören Jan Nordenberg.

Samlade till UNHCR

Jan framhävde också vikten av julens bästa sidor som kör och musiker ville förmedla, närmare bestämt; omtanke, förståelse, förhoppning och kärlek. Värdefulla ord för alla att bära med sig i våra möten med alla människor, berättade Jan.

Efter konserten fanns det möjlighet att ge en gåva till flyktingar via UNHCR.

Starka solister

Flera solister äntrade scenen. Tillsammans med kören bjöd Lasse Gärdt på The things I didn’t do och Emelie Axelsson glänste med Christmas on my own. En av körens ständiga solister Nina Henriksson gladde publiken med Julestjärnan. Tillströms komposition När Tyko harmas, framfördes av Kristina Myhrman, Helena Johansson och Åse Lagnestål, och extra innerligt sjöng Marie Kjellberg med damkören sången Var inte rädd.

Till de mer kraftfulla numren med mest drag hörde Mary did you know med sång av Emelie Axelsson, Marie Kjellberg, Åse Lagnestål, Kjell-Åke Wennsten och Hans Hägerström. Samt No cry time med Helena Johansson och Mechi Collberg.

Världen fick plats

Speciellt för dagen var att världen speglades extra mycket. Ackompanjerad på tvärflöjt, djembe och gitarr framförde gästsångerskan Luwam Fishaye från Eritrea en eritreansk sång vars svenska titel är Godhet och kärlek. Också en specialöversatt syriansk julsång samt polska julsånger gjorde särskilt avtryck genom fiolspel av Katarina Andersson och Anders Nordlöf.

Med tända ljus och tomtebloss avslutades konserten med en rytmisk version av O helga natt, med Emelie Axelsson som solist. Slut trodde vi? Nej, det blev givetvis ett tacksamt extranummer. Jul jul! Tack för en nyanserad konsert med omtanke och mening.

  • Karin Gustafsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.