2015-12-07 08:31

2015-12-07 08:31

Musik för alla smaker

ARVIKA: Julkonsert med Ingesunds Musikhögskola

Publiken bjöds i lördags en flashig kompott av vår moderna tids julmusik där Kalle Anka och Hollywoods filmjular friskt blandades med de svenska traditionernas godbitar.

Ingesunds Musikhögskola har etablerat en tradition i Arvika – att i adventstiden bjuda befolkningen en proffsig och välmatad julshow med ett omväxlande utbud av populära, humoristiska och traditionella julmelodier.

Något för alla

Upplägget är ett ymnighetshorn av musik där det klassiska utbudet dels har fått nya kläder i form av fiffiga arrangemang, dels kontrasteras av TV-jularnas traditionsvordna högtidsstunder, tecknade figurer och en amerikansk blandning av kommers och kristendom som ställs mot mer genuina traditioners folkmusik.

Till denna växlingsrika repertoar skall läggas den oöverträffade genrerikedom som musikhögskolan når på ensembleområdet, och som jämfört med varje annan normal julkonsert är bedövande i sin rikedom; här får nästan alla skiftande publika smakpreferenser något att ta med sig hem.

Firade triumfer

Inledningens smakfulla luciatåg med bortåt sextio välklingande sångare presenterades i en ljudbild som var ett praktexempel på hur det skall låta. Brassensemblens fanfar öppnade konsertens mer showbetonade del: Ingesounders Big Band & Ingestringers med solisterna Lisa Backman och Olov Lindberg i Winter Wonderland, Peace och In summer. Under Daniel Nolgårds säkra hand firade både musiken och solisterna triumfer i hans fina arr.

Mansgruppen Wax sjöng ett Ave Maria där allvaret var kontrasten mellan den glättade ytan i de föregående shownumren och den obetalbart humoristiska gitarrorkesterversionen av Marche Militair, Schuberts förjulade leksaksmarsch, som arrangerats av Klas Nilsson.

Pampigt klingade blåsorkestern i Highland Cathedral och A Christmas Festival, den senare av den underhållande Leroy Anderson. Den traditionen förde Ingesunds Concert Orchestra under Stina Widén vidare i de lustiga sammanknippningarna av Dag Wiréns Vi äro musikanter och Per-Olof Ukkonens Tv:s julafton.

Musikhjälpen

Före paus presenterades live Ingesunds bidrag till Musikhjälpen, Christmas is you, ett månghövdat projekt i kursen Musikproducent, låtskrivare & entreprenör, där bland annat lärarna Carl Utbult på kursen och Hans Palmqvist bland arrangörerna dragit strån till den maffiga stacken: kompgrupp, kör, solist och orkester. För 40 kr kunde skivinspelningen köpas i pausen. Pengarna går oavkortat till Musikhjälpen! Solister Anna Rönnesmo och Jonathan Bergendahl.

Folkmusikensemblen inledde efter paus och återuppväckte både stämningar och glatt humör efter kaffetrafiken, där 647 åhörare bespisades av Arvikas innebandyklubb.

Pangnummer

Ett av de verkliga pangnumren följde när de två altsaxofonisterna Hanna Karlsson & Stina Andersson virtuost och teatralt underhållande snodde ihop 14 julmelodier i ett fartfyllt medley, JOY, av Stina Andersson.

I bästa Swingel-Singers-stil gjorde sedan kvällens mysiga värdpar Jakob Antonér (bas) och Sophie Adamsson (sopran) sällskap med tenoren Oskar Persson, altarna Lisa Backman och Ellen Mårud och pad-slagverkaren Mika Olovsson ett stiligt framträdande i Hark! The Herald Angels Sings.

Santa City Knäckers fyllde på med This Christmas där särskilt elgitarrsolisten rev applåder.

Adams julsång

Den stora avslutningen med symfoniorkester, kör och publik under ledning av Stina Widén inleddes med Marschen ur Nötknäpparen (Tjajkovskij) och landade i Härlig är jorden där publiken fick sjunga ut i vers tre till stort ackompanjemang.

Adáms Julsång sjöngs sedan av värdparet med idiomet kanske lite på sidan av det klassiska idealet, och i teknisk obalans med kören (alldeles för svag), men som avslutning på denna show ändå OK.

I uppbrott ströddes ytterligare några rosor från scenen och en glad och nöjd publik ser redan fram mot nästa års version av julkonserternas julkonsert!

Ingesunds Musikhögskola har etablerat en tradition i Arvika – att i adventstiden bjuda befolkningen en proffsig och välmatad julshow med ett omväxlande utbud av populära, humoristiska och traditionella julmelodier.

Något för alla

Upplägget är ett ymnighetshorn av musik där det klassiska utbudet dels har fått nya kläder i form av fiffiga arrangemang, dels kontrasteras av TV-jularnas traditionsvordna högtidsstunder, tecknade figurer och en amerikansk blandning av kommers och kristendom som ställs mot mer genuina traditioners folkmusik.

Till denna växlingsrika repertoar skall läggas den oöverträffade genrerikedom som musikhögskolan når på ensembleområdet, och som jämfört med varje annan normal julkonsert är bedövande i sin rikedom; här får nästan alla skiftande publika smakpreferenser något att ta med sig hem.

Firade triumfer

Inledningens smakfulla luciatåg med bortåt sextio välklingande sångare presenterades i en ljudbild som var ett praktexempel på hur det skall låta. Brassensemblens fanfar öppnade konsertens mer showbetonade del: Ingesounders Big Band & Ingestringers med solisterna Lisa Backman och Olov Lindberg i Winter Wonderland, Peace och In summer. Under Daniel Nolgårds säkra hand firade både musiken och solisterna triumfer i hans fina arr.

Mansgruppen Wax sjöng ett Ave Maria där allvaret var kontrasten mellan den glättade ytan i de föregående shownumren och den obetalbart humoristiska gitarrorkesterversionen av Marche Militair, Schuberts förjulade leksaksmarsch, som arrangerats av Klas Nilsson.

Pampigt klingade blåsorkestern i Highland Cathedral och A Christmas Festival, den senare av den underhållande Leroy Anderson. Den traditionen förde Ingesunds Concert Orchestra under Stina Widén vidare i de lustiga sammanknippningarna av Dag Wiréns Vi äro musikanter och Per-Olof Ukkonens Tv:s julafton.

Musikhjälpen

Före paus presenterades live Ingesunds bidrag till Musikhjälpen, Christmas is you, ett månghövdat projekt i kursen Musikproducent, låtskrivare & entreprenör, där bland annat lärarna Carl Utbult på kursen och Hans Palmqvist bland arrangörerna dragit strån till den maffiga stacken: kompgrupp, kör, solist och orkester. För 40 kr kunde skivinspelningen köpas i pausen. Pengarna går oavkortat till Musikhjälpen! Solister Anna Rönnesmo och Jonathan Bergendahl.

Folkmusikensemblen inledde efter paus och återuppväckte både stämningar och glatt humör efter kaffetrafiken, där 647 åhörare bespisades av Arvikas innebandyklubb.

Pangnummer

Ett av de verkliga pangnumren följde när de två altsaxofonisterna Hanna Karlsson & Stina Andersson virtuost och teatralt underhållande snodde ihop 14 julmelodier i ett fartfyllt medley, JOY, av Stina Andersson.

I bästa Swingel-Singers-stil gjorde sedan kvällens mysiga värdpar Jakob Antonér (bas) och Sophie Adamsson (sopran) sällskap med tenoren Oskar Persson, altarna Lisa Backman och Ellen Mårud och pad-slagverkaren Mika Olovsson ett stiligt framträdande i Hark! The Herald Angels Sings.

Santa City Knäckers fyllde på med This Christmas där särskilt elgitarrsolisten rev applåder.

Adams julsång

Den stora avslutningen med symfoniorkester, kör och publik under ledning av Stina Widén inleddes med Marschen ur Nötknäpparen (Tjajkovskij) och landade i Härlig är jorden där publiken fick sjunga ut i vers tre till stort ackompanjemang.

Adáms Julsång sjöngs sedan av värdparet med idiomet kanske lite på sidan av det klassiska idealet, och i teknisk obalans med kören (alldeles för svag), men som avslutning på denna show ändå OK.

I uppbrott ströddes ytterligare några rosor från scenen och en glad och nöjd publik ser redan fram mot nästa års version av julkonserternas julkonsert!

  • Sverker Magnusson