2015-11-27 10:39

2015-11-27 10:39

Hur känns det att vara 2016 års Maja Fjaestad stipendiat?

HALLÅ DÄR..

Kristine Thenman, keramiker från Edane, som i lördags mottog Maja Fjaestad stipendiefond med motiveringen att hon i keramik visar ett bra hantverk och ett eget personligt formspråk.

– Det är ju jättetrevligt att få uppskattning och uppmärksamhet för det man gör och det här gör ju att jag blir lite synligare i Arvika. Det är alltid trevligt att veta att någon har tänkt på en när man sitter i verkstaden och arbetar.

Hur gick utdelningen till?

– Museichefen Lena Hellström höll först ett invigningstal för utställningen av Merete Sejersted Bødtker och sedan höll Monika Fjaestad ett tal om stipendiet innan det överräcktes. Jag fick bland annat en bok om Rackstadskolonin.

Vem är Maja Fjaestad för dig?

– Jag är ju medlem i konsthantverkbutiken som hon var med och startade upp. Jag är därför en länk framåt i den tradition som är sprungen från henne.

I förra veckan köpte Statens konstråd två verk av dig, vilka?

– Det är två tidiga arbeten som heter Snurra och Oändligheten som jag visade upp på en av mina första utställningar i Arvika på Konsthallen 2010. De är typiska för hur jag jobbar, en blandning av terrakotta och loppisfynd i trä. Arbetena går att se på min hemsida.

Vad betyder det för dig att Statens konstråd köpt dina arbeten?

– Det är ju jättekul. Framförallt det att arbetena hamnar på en offentlig plats någonstans. Det är oftast så jag tänker kring mina arbeten, att de ska visas offentligt, inte ligga i lagret på verkstaden.

Vad händer framöver?

– Jag jobbar inför två utställningar våren 2016. En den 7 januari på konsthantverkkooperativet Sintra i Göteborg och en den 12 april på Kaolin i Stockholm.

Kristine Thenmans verkstad ligger i gamla Henrys Byggmaterials lokaler i Edane. En del av hennes arbeten, bland annat de som köpts av Statens konstråd, går att se på hemsidan kristinethenman.se

– Det är ju jättetrevligt att få uppskattning och uppmärksamhet för det man gör och det här gör ju att jag blir lite synligare i Arvika. Det är alltid trevligt att veta att någon har tänkt på en när man sitter i verkstaden och arbetar.

Hur gick utdelningen till?

– Museichefen Lena Hellström höll först ett invigningstal för utställningen av Merete Sejersted Bødtker och sedan höll Monika Fjaestad ett tal om stipendiet innan det överräcktes. Jag fick bland annat en bok om Rackstadskolonin.

Vem är Maja Fjaestad för dig?

– Jag är ju medlem i konsthantverkbutiken som hon var med och startade upp. Jag är därför en länk framåt i den tradition som är sprungen från henne.

I förra veckan köpte Statens konstråd två verk av dig, vilka?

– Det är två tidiga arbeten som heter Snurra och Oändligheten som jag visade upp på en av mina första utställningar i Arvika på Konsthallen 2010. De är typiska för hur jag jobbar, en blandning av terrakotta och loppisfynd i trä. Arbetena går att se på min hemsida.

Vad betyder det för dig att Statens konstråd köpt dina arbeten?

– Det är ju jättekul. Framförallt det att arbetena hamnar på en offentlig plats någonstans. Det är oftast så jag tänker kring mina arbeten, att de ska visas offentligt, inte ligga i lagret på verkstaden.

Vad händer framöver?

– Jag jobbar inför två utställningar våren 2016. En den 7 januari på konsthantverkkooperativet Sintra i Göteborg och en den 12 april på Kaolin i Stockholm.

Kristine Thenmans verkstad ligger i gamla Henrys Byggmaterials lokaler i Edane. En del av hennes arbeten, bland annat de som köpts av Statens konstråd, går att se på hemsidan kristinethenman.se

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.