2015-11-25 09:35

2015-11-25 09:35

Svenskt och japanskt möts i flamenco

ARVIKA: Annorlunda kulturyttringar i Konsthallen

På onsdag blir det en föreställning av det hetare slaget så här i början av mörka december. Japanska flamencodansaren Shiho Tokuda dansar, ackompanjerad av svenska gitarristen Afra Rubino.

Båda är stora inom internationell flamenco. Shiho Tokuda har vunnit några av de största flamencotävlingarna i Japan och svenska Afra Rubino, vann priset ”Guitar People Up and Coming” i november i år. Nu möts de i Arvika Konsthall.

Shiho Tokuda beskrivs som en temperamentsfull, snabb och elegant dansare med en unik ”old school flamenco” teknik som hon raffinerar in i minsta detalj med hjälp av sin fysiska styrka och känslomässiga engagemang.

I Arvika uppträder Tokuda – som numera bor i Värmland – tillsammans med en av världens främsta kvinnliga flamencogitarrister, Afra Rubino från Göteborg. I november i år blev Rubino alltså vinnare av gitarrpriset ”Guitar People Up and Coming” med motiveringen:

”För att under 10 år med den akustiska gitarren fört vidare flamencogitarrens tradition in i 2000-talet. En bländande teknik som kommer från år av övande och passion för gitarrmusikens innersta väsen.”

Båda är stora inom internationell flamenco. Shiho Tokuda har vunnit några av de största flamencotävlingarna i Japan och svenska Afra Rubino, vann priset ”Guitar People Up and Coming” i november i år. Nu möts de i Arvika Konsthall.

Shiho Tokuda beskrivs som en temperamentsfull, snabb och elegant dansare med en unik ”old school flamenco” teknik som hon raffinerar in i minsta detalj med hjälp av sin fysiska styrka och känslomässiga engagemang.

I Arvika uppträder Tokuda – som numera bor i Värmland – tillsammans med en av världens främsta kvinnliga flamencogitarrister, Afra Rubino från Göteborg. I november i år blev Rubino alltså vinnare av gitarrpriset ”Guitar People Up and Coming” med motiveringen:

”För att under 10 år med den akustiska gitarren fört vidare flamencogitarrens tradition in i 2000-talet. En bländande teknik som kommer från år av övande och passion för gitarrmusikens innersta väsen.”

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.