2015-11-13 09:17

2015-11-13 09:17

Manlig försoning

ARVIKA: Teater

Vi i Arvika är bortskämda ibland. Har vi tur kommer det skådespelare hit från Riksteatern. Detta hände i söndags, då stod Ulf Dohlsten och Ola Hedén på Sveabiografens scen och spelade upp Alla heter Allan, gestaltat med komisk konst och värme, men också med smärta.

Publiken kom, och med dem skratten och välförtjänta applåder. Salongen var nästan fullsatt, vilket är glädjande för Arvika Teaterförening som är snälla och ordnar så att Arvikabor får chansen att se teater. Ulf Dohlsten och Ola Hedén är just nu på Sverigeturné och det är helt klart roligt att de väljer att besöka mindre Värmländska städer.

Specialskriven pjäs

Ulf Dohlsten är känd för att ha medverkat i Sveriges mest långlivade Tv-serie, Hem till byn. En mycket omtyckt och sevärd serie. Man kände igen hans känsla för tajming och uttrycksfulla skådespel. Ola är inte lika känd, men har turnerat med olika teateruppsättningar som till exempel Den inbillade sjuke av Molière. Han har också medverkat i Tv-serien Upp till kamp. Pjäsen Alla heter Allan är specialskriven av Bengt Järnblad för Ulf och Ola.

Förvecklingar uppstod

Publiken möttes direkt av skojiga skämt när Ulf och Ola hälsade oss välkomna. Men de var också ivriga med att få sätta igång sin pjäs. Elementära mänskliga behov av bekräftelse, social kontakt, ömsesidig förståelse och förlåtelse blev till en kärna mellan möten. Män emellan. Pappor emellan. Mellan far och son. Mellan gammal och ung. Komiska förvecklingar uppstod då alla män hette Allan. Humorn var både sarkastisk, absurd och dråplig, men också hjärtlig. Humor låg också i en plantering av möten mellan karaktärer som knyts ihop – plötsligt förstod vi deras livsöden mer och mer.

Hjälpa eller stjälpa?

I första akten skapades det trubbel i en lägenhet då brottslingen Allan som Ola spelade, flydde från ett rån och dök upp i Allans lägenhet. Alltså en Allan till som Ulf gestaltade. Denne Allan var en ensam pensionär som hade mist sin fru och pratade med blommor. Han hade också varit världens starkaste man. Brottslingen var lynnig och kände sig misslyckad. Dramatik byggdes upp och de delade minnen och erfarenheter. Ska man hjälpa eller stjälpa? Skådespelarna lyckades inte bara att leverera underhållande skådespel och en minnesvärd upplevelse utan även vikten av förståelse och försoning.

Publiken kom, och med dem skratten och välförtjänta applåder. Salongen var nästan fullsatt, vilket är glädjande för Arvika Teaterförening som är snälla och ordnar så att Arvikabor får chansen att se teater. Ulf Dohlsten och Ola Hedén är just nu på Sverigeturné och det är helt klart roligt att de väljer att besöka mindre Värmländska städer.

Specialskriven pjäs

Ulf Dohlsten är känd för att ha medverkat i Sveriges mest långlivade Tv-serie, Hem till byn. En mycket omtyckt och sevärd serie. Man kände igen hans känsla för tajming och uttrycksfulla skådespel. Ola är inte lika känd, men har turnerat med olika teateruppsättningar som till exempel Den inbillade sjuke av Molière. Han har också medverkat i Tv-serien Upp till kamp. Pjäsen Alla heter Allan är specialskriven av Bengt Järnblad för Ulf och Ola.

Förvecklingar uppstod

Publiken möttes direkt av skojiga skämt när Ulf och Ola hälsade oss välkomna. Men de var också ivriga med att få sätta igång sin pjäs. Elementära mänskliga behov av bekräftelse, social kontakt, ömsesidig förståelse och förlåtelse blev till en kärna mellan möten. Män emellan. Pappor emellan. Mellan far och son. Mellan gammal och ung. Komiska förvecklingar uppstod då alla män hette Allan. Humorn var både sarkastisk, absurd och dråplig, men också hjärtlig. Humor låg också i en plantering av möten mellan karaktärer som knyts ihop – plötsligt förstod vi deras livsöden mer och mer.

Hjälpa eller stjälpa?

I första akten skapades det trubbel i en lägenhet då brottslingen Allan som Ola spelade, flydde från ett rån och dök upp i Allans lägenhet. Alltså en Allan till som Ulf gestaltade. Denne Allan var en ensam pensionär som hade mist sin fru och pratade med blommor. Han hade också varit världens starkaste man. Brottslingen var lynnig och kände sig misslyckad. Dramatik byggdes upp och de delade minnen och erfarenheter. Ska man hjälpa eller stjälpa? Skådespelarna lyckades inte bara att leverera underhållande skådespel och en minnesvärd upplevelse utan även vikten av förståelse och försoning.