2015-11-06 09:59

2015-11-06 09:59

Unik föreställning till Arvika

TEATER: Från dokumentär till pjäs

Först som radiodokumentär och nu som teaterpjäs. Teater Fryshuset har satt upp en scenversion av Den fastspända flickansom handlar om de övergrepp som den 17-årige Nora blev utsatt för och som Daniel Velascos uppmärksammade genom sin dokumentär. Nora blev tidigt drabbad av undermålig psykiatrivård och blir slutligen ett av polischefen Göran Lindbergs våldtäktsoffer.

Föreställningen har kommit till Arvika genom ett unikt samarbete mellan Soroptimisterna, Arvika Teaterförening och Kvinnojouren. Soroptimisterna har ett globalt nätverk av yrkesverksamma kvinnor som arbetar för att stärka kvinnans ställning. Det gör man genom att engagera sig i projekt av olika slag, till exempel att stötta organisationer som arbetar mot trafficking och liknande brott som kvinnor är utsatta för. Inom Kvinnojouren och Soroptimisterna är man positiv till liknande kontakter mellan lokala föreningar och hoppas att det kan inspirera till ett ökat samhällsengagemang. Samverkan mellan föreningarna stärker nätverk och bidrar till ett levande kulturliv i Arvika.

Det är sällan en radiodokumentär blir så uppmärksammad och hyllad som Daniel Velascos Den fastspända flickan blev. Det var för två år sedan som den sändes i radion och den har sedan sänds på begäran flera gånger efter det. Dokumentären har vunnit ett flertal internationella priser till exempel Prix Europa och Prix Bohemia. Även Stora Radiopriset i kategorierna Årets radioprogram, Årets reportage och Guldspaden. Nu har dokumentären omvandlats till en föreställning av Teater Fryshuset i samproduktion med Kulturhuset med Rakel Wärmländer i huvudrollen. Nora växer upp i en familj där våld och kränkningar är vardag och det leder in henne på självskadebeteende, missbruk och självmordsförsök. Hon hamnar inom psykiatrin och läggs in på ett behandlingshem där hon blir lovad vård men istället drivs hon in i prostitution. Kapten Klänning är smeknamnet på den högt uppsatte polischefen Göran Lindberg och han är en av männen som utnyttjar Noras utsatthet. Teater Fryshuset hoppas att pjäsen ska synliggöra ungas psykiska ohälsa och uppmärksamma hur utsatta de är i vuxenvärlden.

Den fastspända flickan spelas i Arvika den 12 november.

Föreställningen har kommit till Arvika genom ett unikt samarbete mellan Soroptimisterna, Arvika Teaterförening och Kvinnojouren. Soroptimisterna har ett globalt nätverk av yrkesverksamma kvinnor som arbetar för att stärka kvinnans ställning. Det gör man genom att engagera sig i projekt av olika slag, till exempel att stötta organisationer som arbetar mot trafficking och liknande brott som kvinnor är utsatta för. Inom Kvinnojouren och Soroptimisterna är man positiv till liknande kontakter mellan lokala föreningar och hoppas att det kan inspirera till ett ökat samhällsengagemang. Samverkan mellan föreningarna stärker nätverk och bidrar till ett levande kulturliv i Arvika.

Det är sällan en radiodokumentär blir så uppmärksammad och hyllad som Daniel Velascos Den fastspända flickan blev. Det var för två år sedan som den sändes i radion och den har sedan sänds på begäran flera gånger efter det. Dokumentären har vunnit ett flertal internationella priser till exempel Prix Europa och Prix Bohemia. Även Stora Radiopriset i kategorierna Årets radioprogram, Årets reportage och Guldspaden. Nu har dokumentären omvandlats till en föreställning av Teater Fryshuset i samproduktion med Kulturhuset med Rakel Wärmländer i huvudrollen. Nora växer upp i en familj där våld och kränkningar är vardag och det leder in henne på självskadebeteende, missbruk och självmordsförsök. Hon hamnar inom psykiatrin och läggs in på ett behandlingshem där hon blir lovad vård men istället drivs hon in i prostitution. Kapten Klänning är smeknamnet på den högt uppsatte polischefen Göran Lindberg och han är en av männen som utnyttjar Noras utsatthet. Teater Fryshuset hoppas att pjäsen ska synliggöra ungas psykiska ohälsa och uppmärksamma hur utsatta de är i vuxenvärlden.

Den fastspända flickan spelas i Arvika den 12 november.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.