2015-10-21 06:00

2015-10-21 06:00

Mitt land är öppet

MARCUS KOHLBERG

I ett skruvat fantasiland, inte helt olikt en steril Jehovas Vittnen-broschyr, styr och ställer en medieslipad populist och hans undersåtar. Undersåtar som, enligt sommarens nyhetsflöde, bör tycka som ledningen. I en konstruerat homogen allmogebubbla går alla runt i folkdräkt och, i konsekvensens namn, lever på kokta rovor och korngröt. En Teletubbies-kulle för historierevisionister där tiden står stilla. Problemet är att tidsfickan som tillvaron stannat i aldrig existerat.

Sverigedemokraternas (SD) odefinierbara svenskhet är en kuliss; tiden har aldrig stått still. Samhällen som stagnerar går under. Men nu har SD slagit fast att Sverige håller på att falla samman under trycket från flyktingvågen. Därför skall här annonseras! I Sverige och utomlands. Människor som ämnar fly till vårt överflöd ska få veta att här väntar tältläger, arbetslöshet och, enligt logiken i SD:s integrationspolitiska talesperson Paula Bielers resonemang, ett värre öde än det de flyr från. Jo, hon sade så i Studio Ett (P1, Sveriges radio) 15/10. Hon sade att människor som flyr hit i hopp om en bättre framtid inte kommer att få det. Där går min intellektuella horisont. De kvasifilosofiska slaggprodukterna av detta snömos skingras som utblommade maskrosor för nordanvinden. I just don't get it? Det spelar i och för sig ingen roll. För enfrågepartiet SD är detta bara en förevändning att vädra sitt unkna tankegods. Enligt vad jag förstod av radiointervjun kommer avsändaren inte att deklareras i SD:s tänkta kampanjer. Anledningen därtill, enligt Bieler, är att det är fakta som basuneras ut. Således; annonserna skulle alltså kunna ge sken av att vara en officiell svensk hållning.

Låt oss göra en sak klart. SD: ni representerar inte mitt Sverige. Ni för ingen annans talan än er egen. Stå för det. Tryck Jimmie Åkesson på en flakmoped i era annonser, precis som ni gjorde i ert valmaterial förra året.

Häromdagen stod en man utanför Röda Korset och vevade i armarna. Det dröjde ett tag innan jag insåg att det var mig han signalerade till. Jag korsade Järnvägsgatan och möttes av ett soligt leende och utslagna armar. Mannen kommer från Syrien, och jag hade förmånen att ge honom och hans familj en vägbeskrivning ett par veckor tidigare. De hade precis klivit av tåget i Arvika efter en mödosam och farofylld resa tvärs genom hela Europa. Då var de i ett uselt skick, och jag funderade hela mârtenshelgen på hur det skulle gå för dem. Tack alla inblandade; ni är hjältar!

Vårt möte då är egentligen en lång historia, värd en egen spalt, men det viktiga nu var att se den lyster med vilken deras ansikten sken.

SD, när ni talar om för människor på flykt att de inget i Sverige har att göra, då företräder inte ni mitt Sverige. Ni företräder bara ert Sverige. Ett Sverige som inte finns, aldrig har funnits och aldrig kommer att finnas.

Ta på er folkdräkten, sätt er på flakmopeden och ta en sväng runt Teletubbies-kullen.

Där står tiden stilla.

Dit når inte verkligheten.

Det är inte Sverige.

I ett skruvat fantasiland, inte helt olikt en steril Jehovas Vittnen-broschyr, styr och ställer en medieslipad populist och hans undersåtar. Undersåtar som, enligt sommarens nyhetsflöde, bör tycka som ledningen. I en konstruerat homogen allmogebubbla går alla runt i folkdräkt och, i konsekvensens namn, lever på kokta rovor och korngröt. En Teletubbies-kulle för historierevisionister där tiden står stilla. Problemet är att tidsfickan som tillvaron stannat i aldrig existerat.

Sverigedemokraternas (SD) odefinierbara svenskhet är en kuliss; tiden har aldrig stått still. Samhällen som stagnerar går under. Men nu har SD slagit fast att Sverige håller på att falla samman under trycket från flyktingvågen. Därför skall här annonseras! I Sverige och utomlands. Människor som ämnar fly till vårt överflöd ska få veta att här väntar tältläger, arbetslöshet och, enligt logiken i SD:s integrationspolitiska talesperson Paula Bielers resonemang, ett värre öde än det de flyr från. Jo, hon sade så i Studio Ett (P1, Sveriges radio) 15/10. Hon sade att människor som flyr hit i hopp om en bättre framtid inte kommer att få det. Där går min intellektuella horisont. De kvasifilosofiska slaggprodukterna av detta snömos skingras som utblommade maskrosor för nordanvinden. I just don't get it? Det spelar i och för sig ingen roll. För enfrågepartiet SD är detta bara en förevändning att vädra sitt unkna tankegods. Enligt vad jag förstod av radiointervjun kommer avsändaren inte att deklareras i SD:s tänkta kampanjer. Anledningen därtill, enligt Bieler, är att det är fakta som basuneras ut. Således; annonserna skulle alltså kunna ge sken av att vara en officiell svensk hållning.

Låt oss göra en sak klart. SD: ni representerar inte mitt Sverige. Ni för ingen annans talan än er egen. Stå för det. Tryck Jimmie Åkesson på en flakmoped i era annonser, precis som ni gjorde i ert valmaterial förra året.

Häromdagen stod en man utanför Röda Korset och vevade i armarna. Det dröjde ett tag innan jag insåg att det var mig han signalerade till. Jag korsade Järnvägsgatan och möttes av ett soligt leende och utslagna armar. Mannen kommer från Syrien, och jag hade förmånen att ge honom och hans familj en vägbeskrivning ett par veckor tidigare. De hade precis klivit av tåget i Arvika efter en mödosam och farofylld resa tvärs genom hela Europa. Då var de i ett uselt skick, och jag funderade hela mârtenshelgen på hur det skulle gå för dem. Tack alla inblandade; ni är hjältar!

Vårt möte då är egentligen en lång historia, värd en egen spalt, men det viktiga nu var att se den lyster med vilken deras ansikten sken.

SD, när ni talar om för människor på flykt att de inget i Sverige har att göra, då företräder inte ni mitt Sverige. Ni företräder bara ert Sverige. Ett Sverige som inte finns, aldrig har funnits och aldrig kommer att finnas.

Ta på er folkdräkten, sätt er på flakmopeden och ta en sväng runt Teletubbies-kullen.

Där står tiden stilla.

Dit når inte verkligheten.

Det är inte Sverige.