2015-10-20 16:07

2015-10-20 16:07

"En mäktig upplevelse"

STAVNÄS: Singout 20-årsjubilerade med konsert

Stående ovationer i en fullsatt Stavnäs kyrka. Det hjärtliga mottagandet fick 20-årsjubilerande gospelkören Singout vid sin jubileumskonsert i lördags.

En två timmar lång konsert där kören bjöd på en rad pärlor ur gospelrepertoaren men också en del sånger som kom ur andra traditioner, svensk folkmusik, irländsk dito franskt likaså. Så fanns klassiker som Händel och Beethoven representerade.

Tre körledare

I den första avdelningen var det dagens uppsättning av Singout som stod på scenen. Men alla tre körledarna under de 20 år som kören funnits fanns med redan i den första avdelningen. Karin Andersson som är körens ledare nu. Vid flygeln satt Joakim Adriansson som var körens andre ledare.

Körens förste ledare, Ingegerd Hulthén, som startade Singout för 20 år sedan, just i Stavnäs där hon då var kantor är ju en gudabenådad sångerska. Det visade hon prov på när hon sjöng Heaven och Freedom ur Duke Ellingtons sacred concerts. Strax innan hade också kören sjungit två Ellingtonstycken Come Sunday och Almighty God.

Det var ett rejält program med 30-talet sånger så det låter sig inte göras att räkna upp allt här. Men det var rakt igenom en kväll av hög musikalisk kvalité, och för att sno en slogan från länets elitserielag i ishockey FBK, stort hjärta och hårt arbete.

Förtroende som solister

Det måste också vara inspirerande att sjunga i en kör där så många får förtroendet som solister. Bara i den första avdelningen mönstrade kören ett halvdussin solister och i den andra avdelningen tillkom förutom körens egna också en rad hemvändande solister från tidigare årgångar av Singout.

Konsertens sista del blev klassisk gospel som avslutades med gospelklassikern Oh happy day med Helena Johansson som solist. Helena som tillsammans med Gunilla Andersson varit med i kören ända sedan starten.

Efter det blev det som sagt stående ovationer. Publiken fick minsann sin belöning för det. En mäktig version av gospelsången Total Praise med Singouts medlemmar genom åren placerade i en ring runt publiken längs väggarna i Stavnäs kyrka.

Det är sådana här kvällar som ”bygger kyrka” En mäktig upplevelse som bygger på glädje, innerlighet, musikalitet och budskap.

I sitt tacktal till kören tyckte Stavnäsherden Anna Ekenbäck att kören gott kunde fira 21-årsjubileum i Stavnäs om ett år. Där gjorde hon sig nog till tolk för hela publiken.

En två timmar lång konsert där kören bjöd på en rad pärlor ur gospelrepertoaren men också en del sånger som kom ur andra traditioner, svensk folkmusik, irländsk dito franskt likaså. Så fanns klassiker som Händel och Beethoven representerade.

Tre körledare

I den första avdelningen var det dagens uppsättning av Singout som stod på scenen. Men alla tre körledarna under de 20 år som kören funnits fanns med redan i den första avdelningen. Karin Andersson som är körens ledare nu. Vid flygeln satt Joakim Adriansson som var körens andre ledare.

Körens förste ledare, Ingegerd Hulthén, som startade Singout för 20 år sedan, just i Stavnäs där hon då var kantor är ju en gudabenådad sångerska. Det visade hon prov på när hon sjöng Heaven och Freedom ur Duke Ellingtons sacred concerts. Strax innan hade också kören sjungit två Ellingtonstycken Come Sunday och Almighty God.

Det var ett rejält program med 30-talet sånger så det låter sig inte göras att räkna upp allt här. Men det var rakt igenom en kväll av hög musikalisk kvalité, och för att sno en slogan från länets elitserielag i ishockey FBK, stort hjärta och hårt arbete.

Förtroende som solister

Det måste också vara inspirerande att sjunga i en kör där så många får förtroendet som solister. Bara i den första avdelningen mönstrade kören ett halvdussin solister och i den andra avdelningen tillkom förutom körens egna också en rad hemvändande solister från tidigare årgångar av Singout.

Konsertens sista del blev klassisk gospel som avslutades med gospelklassikern Oh happy day med Helena Johansson som solist. Helena som tillsammans med Gunilla Andersson varit med i kören ända sedan starten.

Efter det blev det som sagt stående ovationer. Publiken fick minsann sin belöning för det. En mäktig version av gospelsången Total Praise med Singouts medlemmar genom åren placerade i en ring runt publiken längs väggarna i Stavnäs kyrka.

Det är sådana här kvällar som ”bygger kyrka” En mäktig upplevelse som bygger på glädje, innerlighet, musikalitet och budskap.

I sitt tacktal till kören tyckte Stavnäsherden Anna Ekenbäck att kören gott kunde fira 21-årsjubileum i Stavnäs om ett år. Där gjorde hon sig nog till tolk för hela publiken.