2015-10-15 16:29

2015-10-15 16:30

Sibelius uppmärksammas

ARVIKA: Ingesund och Wermland Opera samspelar

På lördag ger Ingesunds Symfoniorkester konsert tillsammans med Wermland Operas orkester.

Det innebär en samverkan mellan musikstuderande och 34 professionella musiker. Dirigent är Arvikabördige Johannes Gustavsson, lärare i ensembleledning vid msikhögskolan och dessutom chefsdirigent för Wermland Operas orkester. Det är 150 år sedan den världsberömda finländska kompositören Jean Sibelius föddes och detta uppmärksammas på Ingesund. Johannes leder nämligen den stora orkestern i Jean Sibelius symfoni nr.1 i e-moll. Op.39. Sibelius var en man som hade en passion för fiolspel. Han skulle bli jurist, men blev istället kompositör. Verkets början är en av de mest egenartade i symfoniernas historia. Ett ensamt klarinettsolo andas tomhet som sporadiskt accentueras av pukornas dämpade dån i tempo Andante, ma non troppo. Johannes kommer att ge en introduktion av konserten i caféet 45 min före konsertstart.

Det innebär en samverkan mellan musikstuderande och 34 professionella musiker. Dirigent är Arvikabördige Johannes Gustavsson, lärare i ensembleledning vid msikhögskolan och dessutom chefsdirigent för Wermland Operas orkester. Det är 150 år sedan den världsberömda finländska kompositören Jean Sibelius föddes och detta uppmärksammas på Ingesund. Johannes leder nämligen den stora orkestern i Jean Sibelius symfoni nr.1 i e-moll. Op.39. Sibelius var en man som hade en passion för fiolspel. Han skulle bli jurist, men blev istället kompositör. Verkets början är en av de mest egenartade i symfoniernas historia. Ett ensamt klarinettsolo andas tomhet som sporadiskt accentueras av pukornas dämpade dån i tempo Andante, ma non troppo. Johannes kommer att ge en introduktion av konserten i caféet 45 min före konsertstart.