2015-09-20 13:25

2015-09-20 13:25

Solklar hit för Stikkanhyllning

INGESUND: Medleys, skojfriskt och ABBA

Hyllningen till Stig Stikkan Anderson på musikhögskolan Ingesund i lördags blev en solklar publik framgång. Ett 50-tal studenter tolkade delar av Stikkans låtskatt i olika sättningar och stilar, allt medan Johan Birgersson som är motor för projektet lotsade oss genom Stikkans rikt verksamma liv.

– Jag har jobbat i 60 år utan come back, det ni, sa konsertens publikdragare Lill-Babs med ett leende.

Flört och allsång

Trots en förkylning körde hon på för fullt. En glatt sprallig Barbro Lill-Babs Svensson, livade upp publiken i samma sekund som vi fick se en skymt av henne. Filmklipp visades från tiden när det begav sig och Är du kär i mig ännu Klas-Göran, blev både Lill-Babs och Stikkans första hit. Lill-Babs gjorde till en början sällskap med studenten Sandra P Karlsson som framförde en finstilt version av låten om Klas-Göran. Lill-Babs skojade friskt om sin karriär och hon flörtade med flera män i publiken och sjöng bland annat Älskade ängel. Hennes medley av Stikkan-låtar började och slutade med Gröna, gränna, sköna, sanna sommar och fick publiken att sjunga med.

Bilder och schlagers

Gästade gjorde också två andra kvinnor som har stått Stikkan nära. I publiken fanns Stikkans dotter Marie Ledin som idag arbetar med Polarpriset, vars pristagare hyllades i ett medley av Ingesunds Polarband. Deltog gjorde även Monica Ekmark, som är utsedd till musikbranschens viktigaste kvinnliga makthavare, enligt en lista som branschtidningen Musikindustri årligen sätter samman.

Marie Ledin delade med sig av familjens fotoalbum och berättade att Stikkan kunde komma på två till tre schlagertexter varje kväll, hände till och med att det blev upp till fem som mest. Stikkan var enormt energisk och kreativ, vilket Monica Ekmark också bekräftade. Än idag arbetar hon med Abbas musik.

Korv-avslutning

Vi är bortskämda här i Arvika, hörde jag en besökare säga efter konserten. Och det stämmer. Stikkan började läsa på Ingesund år 1949. Det var också i Arvika som han träffade sin livskamrat Gudrun från Sunne som även hon läste på Ingesund. Under sin vistelse här hann han som sann entreprenör sätta upp revyer i bland annat Klässbol och Glava.

Konserten i lördags var inte bara nöjesrik utan en informativ resa i Stikkans liv. Och som grädde på moset hade Johan Birgersson ordnat så att alla fick en korv med bröd i näven innan vi gick hem. Stikkan var nämligen ”korvoman”.

– Jag har jobbat i 60 år utan come back, det ni, sa konsertens publikdragare Lill-Babs med ett leende.

Flört och allsång

Trots en förkylning körde hon på för fullt. En glatt sprallig Barbro Lill-Babs Svensson, livade upp publiken i samma sekund som vi fick se en skymt av henne. Filmklipp visades från tiden när det begav sig och Är du kär i mig ännu Klas-Göran, blev både Lill-Babs och Stikkans första hit. Lill-Babs gjorde till en början sällskap med studenten Sandra P Karlsson som framförde en finstilt version av låten om Klas-Göran. Lill-Babs skojade friskt om sin karriär och hon flörtade med flera män i publiken och sjöng bland annat Älskade ängel. Hennes medley av Stikkan-låtar började och slutade med Gröna, gränna, sköna, sanna sommar och fick publiken att sjunga med.

Bilder och schlagers

Gästade gjorde också två andra kvinnor som har stått Stikkan nära. I publiken fanns Stikkans dotter Marie Ledin som idag arbetar med Polarpriset, vars pristagare hyllades i ett medley av Ingesunds Polarband. Deltog gjorde även Monica Ekmark, som är utsedd till musikbranschens viktigaste kvinnliga makthavare, enligt en lista som branschtidningen Musikindustri årligen sätter samman.

Marie Ledin delade med sig av familjens fotoalbum och berättade att Stikkan kunde komma på två till tre schlagertexter varje kväll, hände till och med att det blev upp till fem som mest. Stikkan var enormt energisk och kreativ, vilket Monica Ekmark också bekräftade. Än idag arbetar hon med Abbas musik.

Korv-avslutning

Vi är bortskämda här i Arvika, hörde jag en besökare säga efter konserten. Och det stämmer. Stikkan började läsa på Ingesund år 1949. Det var också i Arvika som han träffade sin livskamrat Gudrun från Sunne som även hon läste på Ingesund. Under sin vistelse här hann han som sann entreprenör sätta upp revyer i bland annat Klässbol och Glava.

Konserten i lördags var inte bara nöjesrik utan en informativ resa i Stikkans liv. Och som grädde på moset hade Johan Birgersson ordnat så att alla fick en korv med bröd i näven innan vi gick hem. Stikkan var nämligen ”korvoman”.