2015-09-16 11:51

2015-09-16 11:51

Stadsmusikkåren fick silvermedalj

LINKÖPING/ARVIKA: Lyckad helg på blåsmusikfestivalen

Under helgen som gick deltog Arvika stadsmusikkår i en tävling i samband med blåsmusikfestivalen i Linköping. På söndagen kunde de resa hem med silvermedalj i bagaget.

– Ja, det gick bra! Vi spelade så bra vi kunde och mer kan man inte begära, säger dirigenten Mats Lindahl.

I tävlingen fanns en SM-klass. Där deltog bara ett band – Landslaget i Blåsmusik – som följaktligen korades till svenska mästare.

– Men i den andra divisionen var det sex orkestrar som tävlade, däribland vi. De har ett slags premieringssystem och man rangordnas inte totalt, utan det var en orkester som befanns vara guldmedaljvärdig, och det var Mjölby ungdomsmusikkår. Sen var det två stycken som fick silvermedalj, det var Boxholm musikkår och ungdomskår – och så var det vi, berättar Mats Lindahl.

Övriga tre orkestrar tilldelades brons.

Återkoppling

Bedömningen gjordes utifrån intonation, balans och dynamik, gestaltning, klang och publikkontakt och Arvikas stadsmusikkår fick användbar återkoppling med sig hem.

– Det var vissa saker som de var väldigt nöjda med och några saker som vi kan jobba mer med och det får väl tjäna som lite agenda för höstterminen nu, säger Mats Lindahl.

Bra konserter

För deltagarna har det varit en lyckad helg, inte bara sett till tävlingen.

– Vi har ju också fått chans att lyssna på tre riktigt bra konserter: Marinens musikkår, Östgöta blåsarsymfoniker och RUM:s blåsarsymfoniker – Landslaget i blåsmusik. Det är egentligen en lägerorkester som finns under två veckor varje sommar men som består av de bästa unga musikerna i Sverige.

Stor publik

Utöver de upplevelserna så deltog också Arvikaorkestern dels i invigningskonserten på fredagen, men också i den stora tattoo som tilldrog sig på söndagen på Linköping arena inför en storpublik.

– Det var lite häftigt att stå på en fotbollsplan inför cirka 2 500 personer! Där gjorde vi också ett marschframträdande som vi faktiskt är väldigt nöjda med. Vi lägger inte så jättemycket tid och energi på det annars, men nu satsade vi och kände att det blev bra, säger Mats Lindahl.

Vad händer härnäst för stadsmusikkåren?

– Nu ska vi njuta lite av det här, sedan ska vi så småningom ladda för julkonserten den fjärde advent. Något kommer också att hända vid mârten. Det är inte helt bestämt vad än, men intresserade Arvikabor ska hålla ögonen öppna.

– Ja, det gick bra! Vi spelade så bra vi kunde och mer kan man inte begära, säger dirigenten Mats Lindahl.

I tävlingen fanns en SM-klass. Där deltog bara ett band – Landslaget i Blåsmusik – som följaktligen korades till svenska mästare.

– Men i den andra divisionen var det sex orkestrar som tävlade, däribland vi. De har ett slags premieringssystem och man rangordnas inte totalt, utan det var en orkester som befanns vara guldmedaljvärdig, och det var Mjölby ungdomsmusikkår. Sen var det två stycken som fick silvermedalj, det var Boxholm musikkår och ungdomskår – och så var det vi, berättar Mats Lindahl.

Övriga tre orkestrar tilldelades brons.

Återkoppling

Bedömningen gjordes utifrån intonation, balans och dynamik, gestaltning, klang och publikkontakt och Arvikas stadsmusikkår fick användbar återkoppling med sig hem.

– Det var vissa saker som de var väldigt nöjda med och några saker som vi kan jobba mer med och det får väl tjäna som lite agenda för höstterminen nu, säger Mats Lindahl.

Bra konserter

För deltagarna har det varit en lyckad helg, inte bara sett till tävlingen.

– Vi har ju också fått chans att lyssna på tre riktigt bra konserter: Marinens musikkår, Östgöta blåsarsymfoniker och RUM:s blåsarsymfoniker – Landslaget i blåsmusik. Det är egentligen en lägerorkester som finns under två veckor varje sommar men som består av de bästa unga musikerna i Sverige.

Stor publik

Utöver de upplevelserna så deltog också Arvikaorkestern dels i invigningskonserten på fredagen, men också i den stora tattoo som tilldrog sig på söndagen på Linköping arena inför en storpublik.

– Det var lite häftigt att stå på en fotbollsplan inför cirka 2 500 personer! Där gjorde vi också ett marschframträdande som vi faktiskt är väldigt nöjda med. Vi lägger inte så jättemycket tid och energi på det annars, men nu satsade vi och kände att det blev bra, säger Mats Lindahl.

Vad händer härnäst för stadsmusikkåren?

– Nu ska vi njuta lite av det här, sedan ska vi så småningom ladda för julkonserten den fjärde advent. Något kommer också att hända vid mârten. Det är inte helt bestämt vad än, men intresserade Arvikabor ska hålla ögonen öppna.