2015-09-10 11:10

2015-09-10 11:10

Deltar i SM för blåsorkestrar

ARVIKA/LINKÖPING: Stadsmusikkåren väg mot blåsmusikfestival i Linköping

Att tävla i blåsmusik är mer vanligt utomlands än i Sverige. Men i samband med helgens blåsmusikfestival i Linköping arrangeras det svenskt mästerskap för blåsorkestrar. Arvika stadsmusikkår kommer att delta.

Det är första gången som Arvikas stadsmusikkår tävlar – dirigenten Mats Lindahl övertalade sin orkester – och ambitionen är inte att i första hand komma hem med medalj, påpekar han.

– Det här är framförallt en möjlighet att få ett domarutlåtande, en professionell bedömning av hur bra vi är och vad vi behöver utveckla, säger Mats Lindahl.

Bedöms i detalj

Tävlingen avgörs i två divisioner, eller klasser, och Arvika stadsmusikkår deltar i den lägra divisionen. Olika delar bedöms. Domarna sitter med partituren – dirigentens noter – och lyssnar på hur orkestern spelar i förhållande till noterna.

– Och så kan de kommentera det med exempelvis ”här var ni inte samtidigt” eller ”fin klang i klarinetterna”. Och ska man var riktigt ärlig så är det ju inte orkestern som sätter sin ära på spel, utan jag, säger Mats Lindahl och skrattar.

Vilka är era starka sidor?

– Vi har en fin klang i vår orkester och vi har en jämn besättning.

Bra med mål

Mats Lindahl hoppas och tror att tävlingen ska vara utvecklande för orkestermedlemmarna. Det är alltid bra att sätta upp mål för det man gör, precis som vissa behöver ett Lidingölopp eller ett Vasalopp för att motivera sig att öva.

– Men framförallt ska det bli kul att åka dit och visa att vi är en amatörorkester med stor åldersspridning och förhållandevis låg medelålder, säger han.

Fem stycken

Varje deltagande orkester har satt ihop sitt eget program, det ska vara cirka 25-30 minuter långt och Arvika stadsmusikkår kommer att spela fem olika stycken inom olika genrer, såväl klassiskt som modernt och folkmusiktoner därtill.

Bland annat bjuder de på ett potpurri av Ray Charleslåtar och, förstås, den alldeles egna marschen Vita Springaren. Erik Bernalen är kompositören bakom den och han gjorde den inför stadsmusikkårens 30-årsjubileum 2012.

Själva tävlingen avgörs på lördagen, men Arvika stadsmusikkår kommer förstås också att spela mer än så. Dels med en egen konsert och på söndagen deltar de också i ett så kallad tattoo, vilket inte har ett dugg med tatueringar att göra, utan är en är en show där flera blåsorkestrar och band medverkar.

Vill du veta mer om Svensk blåsmusikfestival? Surfa in på svenskblasmusik.se

Det är första gången som Arvikas stadsmusikkår tävlar – dirigenten Mats Lindahl övertalade sin orkester – och ambitionen är inte att i första hand komma hem med medalj, påpekar han.

– Det här är framförallt en möjlighet att få ett domarutlåtande, en professionell bedömning av hur bra vi är och vad vi behöver utveckla, säger Mats Lindahl.

Bedöms i detalj

Tävlingen avgörs i två divisioner, eller klasser, och Arvika stadsmusikkår deltar i den lägra divisionen. Olika delar bedöms. Domarna sitter med partituren – dirigentens noter – och lyssnar på hur orkestern spelar i förhållande till noterna.

– Och så kan de kommentera det med exempelvis ”här var ni inte samtidigt” eller ”fin klang i klarinetterna”. Och ska man var riktigt ärlig så är det ju inte orkestern som sätter sin ära på spel, utan jag, säger Mats Lindahl och skrattar.

Vilka är era starka sidor?

– Vi har en fin klang i vår orkester och vi har en jämn besättning.

Bra med mål

Mats Lindahl hoppas och tror att tävlingen ska vara utvecklande för orkestermedlemmarna. Det är alltid bra att sätta upp mål för det man gör, precis som vissa behöver ett Lidingölopp eller ett Vasalopp för att motivera sig att öva.

– Men framförallt ska det bli kul att åka dit och visa att vi är en amatörorkester med stor åldersspridning och förhållandevis låg medelålder, säger han.

Fem stycken

Varje deltagande orkester har satt ihop sitt eget program, det ska vara cirka 25-30 minuter långt och Arvika stadsmusikkår kommer att spela fem olika stycken inom olika genrer, såväl klassiskt som modernt och folkmusiktoner därtill.

Bland annat bjuder de på ett potpurri av Ray Charleslåtar och, förstås, den alldeles egna marschen Vita Springaren. Erik Bernalen är kompositören bakom den och han gjorde den inför stadsmusikkårens 30-årsjubileum 2012.

Själva tävlingen avgörs på lördagen, men Arvika stadsmusikkår kommer förstås också att spela mer än så. Dels med en egen konsert och på söndagen deltar de också i ett så kallad tattoo, vilket inte har ett dugg med tatueringar att göra, utan är en är en show där flera blåsorkestrar och band medverkar.

Vill du veta mer om Svensk blåsmusikfestival? Surfa in på svenskblasmusik.se