2015-06-16 06:00

2015-06-17 09:34

Gröna vågen och tillbaka

KRÖNIKA: MARCUS KOHLBERG

Ibland får jag frågan: var får du allt ifrån? Jag vill inte på något vis låta påskina att mina spalter skulle vara speciellt komplexa, eller ens originella.

Däremot är den röda tråden ibland tunn som den första frosten på ett innanfönster, och texternas många gånger spretiga karaktär får en fyllemonolog på en klassåterförening att framstå som ett tal i FN:s Generalförsamling. Så i en frisk hjärna kan frågan säkert väckas: var får jag allt ifrån?

Spanarna i Sveriges Radios P1, där en panel under ledning av Ingvar Storm siar om framtiden, är en stor inspirationskälla. Låt mig därför lägga upp denna krönika som ett inlägg i Spanarna. Reglerna är följande: en tes läggs fram, tre aktuella exempel ges som stöd för den trend spanaren tycker sig se. Avslutningsvis presenteras ett framtidsscenario. Ok, då kör vi!

 

Kök och badrum renoveras som aldrig förr. Den del av boendet som allt sedan Hylands dagar har utgjort navet kring vilket ett genomsnittligt hushåll snurrar är också uppdaterad till teknisk perfektion. Jag syftar såklart på tv-rummet. Dessa dagar är dock räknade. I var mans ryggsäck ligger glansiga tights och träningsskor som betingar priser motsvarande en välvårdad Datsun.

Pilgrimsfärden går till gymmet, där vi också sköter vår personliga hygien. Efter organiserad svettning i flock, inomhus, är proteinbaren och kosttillskottet i geléform inget du kan förhandla bort. Och lunchen, den åt du ju med kollegorna på stan.

 

Nyduschad och mätt anländer du till din lya och lägger dig i sängen med läsplattan. Ser ni trenden; badrummet, köket och tv-hörnan har spelat ut sin roll. Därför kommer dessa utrymmen att börja fasas ut vid nybyggnation. Inget tyder på att urbaniseringen avtar. Tvärtom! Alla vill in till det bekväma stadslivet, vilket gör att tillgången på omoderna bostäder utanför rondellerna bara ökar.

Men som alltid kommer pendeln att slå. Trött på restaurangluncher och masspsykos i träningsform kommer en välmående medelklass att längta ut till doften av timmer och morgondagg. Städerna kommer därför att tömmas, och en gigantisk grön våg förvandlar vedeldning och gummistövlat till det nya svarta. Men så är det väl redan, tänker den kritiske? Jo visst, men jag menar inte designerstövlar som ska matcha Odd Molly-kappan. Jag menar inte myseldning i kaminen intill plasma-tv:n.

Vi snackar fullskaligt lantliv.

Stadskärnorna dräneras på folk, som Rom under medeltiden, och gymmen får lägga ner.

Framtiden då?

 

När händerna hårdnat av valkar och värk, och när höstkvällen är mörk som en tjärtunna, då gror längtan efter gatlyktor och grannsamverkan.

Flyttlassen kommer åter att gå mot städerna. Men nu vill vi inte ha take away och gymping. Nu vill vi börja om, som när urbaniseringen tog fart runt förra sekelskiftet. Snabbt inser vi att bostadsbeståndet saknar grundläggande funktioner, och helt plötsligt är det inte läge och utsikt som triggar budgivningen.

Den vanligaste frågan mäklarna kommer att få, lyder:

Finns det badrum, kök och tv-hörna?

Däremot är den röda tråden ibland tunn som den första frosten på ett innanfönster, och texternas många gånger spretiga karaktär får en fyllemonolog på en klassåterförening att framstå som ett tal i FN:s Generalförsamling. Så i en frisk hjärna kan frågan säkert väckas: var får jag allt ifrån?

Spanarna i Sveriges Radios P1, där en panel under ledning av Ingvar Storm siar om framtiden, är en stor inspirationskälla. Låt mig därför lägga upp denna krönika som ett inlägg i Spanarna. Reglerna är följande: en tes läggs fram, tre aktuella exempel ges som stöd för den trend spanaren tycker sig se. Avslutningsvis presenteras ett framtidsscenario. Ok, då kör vi!

 

Kök och badrum renoveras som aldrig förr. Den del av boendet som allt sedan Hylands dagar har utgjort navet kring vilket ett genomsnittligt hushåll snurrar är också uppdaterad till teknisk perfektion. Jag syftar såklart på tv-rummet. Dessa dagar är dock räknade. I var mans ryggsäck ligger glansiga tights och träningsskor som betingar priser motsvarande en välvårdad Datsun.

Pilgrimsfärden går till gymmet, där vi också sköter vår personliga hygien. Efter organiserad svettning i flock, inomhus, är proteinbaren och kosttillskottet i geléform inget du kan förhandla bort. Och lunchen, den åt du ju med kollegorna på stan.

 

Nyduschad och mätt anländer du till din lya och lägger dig i sängen med läsplattan. Ser ni trenden; badrummet, köket och tv-hörnan har spelat ut sin roll. Därför kommer dessa utrymmen att börja fasas ut vid nybyggnation. Inget tyder på att urbaniseringen avtar. Tvärtom! Alla vill in till det bekväma stadslivet, vilket gör att tillgången på omoderna bostäder utanför rondellerna bara ökar.

Men som alltid kommer pendeln att slå. Trött på restaurangluncher och masspsykos i träningsform kommer en välmående medelklass att längta ut till doften av timmer och morgondagg. Städerna kommer därför att tömmas, och en gigantisk grön våg förvandlar vedeldning och gummistövlat till det nya svarta. Men så är det väl redan, tänker den kritiske? Jo visst, men jag menar inte designerstövlar som ska matcha Odd Molly-kappan. Jag menar inte myseldning i kaminen intill plasma-tv:n.

Vi snackar fullskaligt lantliv.

Stadskärnorna dräneras på folk, som Rom under medeltiden, och gymmen får lägga ner.

Framtiden då?

 

När händerna hårdnat av valkar och värk, och när höstkvällen är mörk som en tjärtunna, då gror längtan efter gatlyktor och grannsamverkan.

Flyttlassen kommer åter att gå mot städerna. Men nu vill vi inte ha take away och gymping. Nu vill vi börja om, som när urbaniseringen tog fart runt förra sekelskiftet. Snabbt inser vi att bostadsbeståndet saknar grundläggande funktioner, och helt plötsligt är det inte läge och utsikt som triggar budgivningen.

Den vanligaste frågan mäklarna kommer att få, lyder:

Finns det badrum, kök och tv-hörna?

  • Marcus Kohlberg