2015-05-10 11:29

2015-05-10 11:29

Personliga studentavtryck

ARVIKA: Konstnärsutbildning ställer ut elevarbeten

Egenpräglade föremål tillverkade med spännande, vitt skilda tekniker karaktäriserar Hantverkslinjens materialkontrasterande utställning ”Hårt & Mjukt” på Galleri 39.

Det är en fascinerande blandning av artefakter som möter ögat när man träder in på lilla Galleri 39 i Arvika strax intill stadens bibliotek. Sinnrikt skulpterade yogaövningar, bilder i tusch, lermasker och rosenmönstrade tvålar är några av de intressanta alster som samsas om utrymmet i Hantverkslinjens utställning ”Hårt & Mjukt”, vilken öppnar för allmänheten i dag måndag och pågår fram till den 16 maj.

– Det ingår i utbildningen att vi ska arrangera en utställning vid kursens slut, säger Karina Östlund, student på den ettåriga grundutbildningen vid Ingesunds folkhögskola.

Hon är en av totalt 10 elever som visar upp ett urval av de föremål som tillverkats under det lärorika och utvecklande läsåret. I galleriets behagliga interiör möter den hårda träslöjden och keramiken det mer mjuka materialet i form av grafik- och akvarellteckningar liksom tovade kompositioner. På en av väggarna sitter skåp i olika storlekar uppsatta ovanför några svepaskar, alla tillkomna som resultat av de många teman och projekt som studenterna får arbeta med.

Många tekniker

Karina Östlund berättar att man i utställningen även strävat efter att integrera alla de tekniker som lärts ut under kursen, såsom den nyskapande nunotovningen.

– Metoden innebär att man lägger ullen på ett stort sidentyg, vilket bearbetas med såpa och sedan krymper ihop, förklarar hon och håller upp en len, lite luddig kreation.

Budskap

I ett mindre hörn hänger en ullklänning mönstrad med flaggor från olika länder, däribland Sverige och Colombia; plagget utgör ett exempel på gerillaslöjd, en typ av hantverk som vill förmedla någon form av budskap, ofta politiskt. Själv har Karina Östlund skapat en bedårande tovningstillverkad uppsättning av den välkända barnklassikern ”Bockarna Bruse”, vilken till och med kan rullas ihop och läsas som en saga.

– Utställningen vill främst förmedla att det inte finns något rätt eller fel, fastslår hon. Alla har satt sin egen prägel på föremålen, vilket gör att ingenting ser likadant ut.

Det är en fascinerande blandning av artefakter som möter ögat när man träder in på lilla Galleri 39 i Arvika strax intill stadens bibliotek. Sinnrikt skulpterade yogaövningar, bilder i tusch, lermasker och rosenmönstrade tvålar är några av de intressanta alster som samsas om utrymmet i Hantverkslinjens utställning ”Hårt & Mjukt”, vilken öppnar för allmänheten i dag måndag och pågår fram till den 16 maj.

– Det ingår i utbildningen att vi ska arrangera en utställning vid kursens slut, säger Karina Östlund, student på den ettåriga grundutbildningen vid Ingesunds folkhögskola.

Hon är en av totalt 10 elever som visar upp ett urval av de föremål som tillverkats under det lärorika och utvecklande läsåret. I galleriets behagliga interiör möter den hårda träslöjden och keramiken det mer mjuka materialet i form av grafik- och akvarellteckningar liksom tovade kompositioner. På en av väggarna sitter skåp i olika storlekar uppsatta ovanför några svepaskar, alla tillkomna som resultat av de många teman och projekt som studenterna får arbeta med.

Många tekniker

Karina Östlund berättar att man i utställningen även strävat efter att integrera alla de tekniker som lärts ut under kursen, såsom den nyskapande nunotovningen.

– Metoden innebär att man lägger ullen på ett stort sidentyg, vilket bearbetas med såpa och sedan krymper ihop, förklarar hon och håller upp en len, lite luddig kreation.

Budskap

I ett mindre hörn hänger en ullklänning mönstrad med flaggor från olika länder, däribland Sverige och Colombia; plagget utgör ett exempel på gerillaslöjd, en typ av hantverk som vill förmedla någon form av budskap, ofta politiskt. Själv har Karina Östlund skapat en bedårande tovningstillverkad uppsättning av den välkända barnklassikern ”Bockarna Bruse”, vilken till och med kan rullas ihop och läsas som en saga.

– Utställningen vill främst förmedla att det inte finns något rätt eller fel, fastslår hon. Alla har satt sin egen prägel på föremålen, vilket gör att ingenting ser likadant ut.