2015-04-04 13:38

2015-04-04 13:38

Uppskattad barnföreställning

ARVIKA: Lärare och elever samarbetar i musikprojekt.

SKOLKONSERT. På måndagsförmiddagen var det dags för Musikhögskolan Ingesunds traditionsenliga ”Storprojekt” att gå av stapeln i huvudbyggnadens pampiga lokaler. Såväl medverkande studenter som den unga publiken gladdes åt evenemanget. ”Detta är fantastiskt kul”, säger Erik Ekeberg, uppsättningens regissör och presentatör.

Det råder feststämning i aulan på Ingesunds Musikhögskola, den tidiga måndagsförmiddagen till trots. Efter en färgsprakande kavalkad som innehållit allt ifrån barnklassiker som sångleken ”Klappa händerna” till mer extraordinära inslag såsom ett sambatåg med slagverk och filmmusiken från ”Hajen” är det till sist dags för konsertens extranummer; Astrid Lindgrens ”Luffarvisan”. Skoleleverna och lärarna i publiken tjoar och sjunger livat med. ”Visst är det kul med musik?”, ropar en kille i grön fjäderhatt inspirerande nere från scenen, varpå en mängd röster ute i publiken svarar JAAA!!!.

- I extranumret ska alla känna sig delaktiga, säger Henrik Bengtsson, han med den gröna hatten tillika student på Musikhögskolans lärarprogram, efter föreställningens slut. Publiken får inte bara sitta tyst och stilla.

Musiceringstillfälle för barnen

”Storprojektet” startades på Ingesund under slutet av 90-talet och har varit lika uppskattat hos barnen varje gång.

Dock är det inte bara bland lyssnarna man hittar yngre musikentusiaster. Utöver högskolans medverkande fanns på scenen nämligen även 36 musikskoleelever, vilka utefter instrumentgrupp delats in i miniorkestrar. Dessa har repeterat individuellt på olika platser innan de slagits samman till sin nuvarande konstellation.

– Syftet med det här arrangemanget är att alla små barn ska få möjlighet att musicera i ett större sammanhang, förklarar Henrik Bengtsson.

Njutbart projekt för stora och små

Hur är det att medverka i denna typ av föreställning?

– Detta är fantastiskt kul, även om det är mycket jobb i förväg, säger Erik Ekeberg, regissör och presentatör av ”Storprojektet”.

Henrik Bengtsson är även han mycket positiv till evenemanget.

– ”Storprojektet” är väldigt givande. Ensembleformen och det sociala i det är ju ässet i rockärmen för oss lärare och man hoppas att barnen får mer lust att spela tillsammans efter detta samarbete. Nu skickas en lapp hem till alla skolelever med en inbjudan om att spela på Kulturskolan.

Och vad tyckte då de inbjudna gästerna om konserten?

– Det var roligt, säger Fanny Hoffman, och får medhåll av sin kamrat Filippa Henriksson.

Vilket nummer de två tredjeklassarna från Gateskolan uppskattade mest var det ingen tvekan om.

– Låten ”Let It Go” från filmen Frost, utbrister de med en mun.

Det råder feststämning i aulan på Ingesunds Musikhögskola, den tidiga måndagsförmiddagen till trots. Efter en färgsprakande kavalkad som innehållit allt ifrån barnklassiker som sångleken ”Klappa händerna” till mer extraordinära inslag såsom ett sambatåg med slagverk och filmmusiken från ”Hajen” är det till sist dags för konsertens extranummer; Astrid Lindgrens ”Luffarvisan”. Skoleleverna och lärarna i publiken tjoar och sjunger livat med. ”Visst är det kul med musik?”, ropar en kille i grön fjäderhatt inspirerande nere från scenen, varpå en mängd röster ute i publiken svarar JAAA!!!.

- I extranumret ska alla känna sig delaktiga, säger Henrik Bengtsson, han med den gröna hatten tillika student på Musikhögskolans lärarprogram, efter föreställningens slut. Publiken får inte bara sitta tyst och stilla.

Musiceringstillfälle för barnen

”Storprojektet” startades på Ingesund under slutet av 90-talet och har varit lika uppskattat hos barnen varje gång.

Dock är det inte bara bland lyssnarna man hittar yngre musikentusiaster. Utöver högskolans medverkande fanns på scenen nämligen även 36 musikskoleelever, vilka utefter instrumentgrupp delats in i miniorkestrar. Dessa har repeterat individuellt på olika platser innan de slagits samman till sin nuvarande konstellation.

– Syftet med det här arrangemanget är att alla små barn ska få möjlighet att musicera i ett större sammanhang, förklarar Henrik Bengtsson.

Njutbart projekt för stora och små

Hur är det att medverka i denna typ av föreställning?

– Detta är fantastiskt kul, även om det är mycket jobb i förväg, säger Erik Ekeberg, regissör och presentatör av ”Storprojektet”.

Henrik Bengtsson är även han mycket positiv till evenemanget.

– ”Storprojektet” är väldigt givande. Ensembleformen och det sociala i det är ju ässet i rockärmen för oss lärare och man hoppas att barnen får mer lust att spela tillsammans efter detta samarbete. Nu skickas en lapp hem till alla skolelever med en inbjudan om att spela på Kulturskolan.

Och vad tyckte då de inbjudna gästerna om konserten?

– Det var roligt, säger Fanny Hoffman, och får medhåll av sin kamrat Filippa Henriksson.

Vilket nummer de två tredjeklassarna från Gateskolan uppskattade mest var det ingen tvekan om.

– Låten ”Let It Go” från filmen Frost, utbrister de med en mun.