2015-02-24 13:17

2015-02-24 13:17

Mumin vidgar fantasin

ARVIKA: Vill att unga skapar nya världar

Som en del av bibliotekets projekt ”Arvika läser” öppnade en utställning tillägnad Tove Jansson i måndags. Den ska uppmuntra ungdomars skaparglädje. Janssons livsöde och sätt att skriva, tror bibliotekspersonalen ska inspirera.

I fyra veckor framöver kommer utställningen ”En egen värld – Tove Jansson och Mumintrollen” finnas på Arvika Stadsbibliotek. Den är framförallt riktad mot barn i åldrarna sju till tolv år och ska väcka deras lust att skapa egna världar. På biblioteket tycker personalen att Tove Jansson är någon att ta inspiration ifrån.

– Hon har figurer som det är lätt att känna igen sig i. Utifrån dem kan skapa sin egen värld och berätta om sig själv, säger Mikael Johansson som tillsammans med Maria Wiman och Ulla-Carin Stenberg är ansvarig i projektet.

Vill locka skolan

Förhoppningen är att barn och vuxna kommer gå på utställningen ihop för att få ut så mycket som möjligt utav den. Det finns ett tillhörande pedagogiskt material som man kan använda för att stimulera kreativiteten. Det hoppas man på biblioteket ska locka folk och speciellt skolklasser. Man har marknadsfört sig ut mot alla lärare och rektorer i kommunen. Läromaterialet är en av huvudanledningarna till att man tog in utställningen.

– Att vi har tagit hit den och har den så länge är ju för att man ska jobba med den aktivt. Det finns läs- och skrivövningar, berättande och målningar, säger Mikael.

Viktigt med fantasi

Tove Jansson-utställningen är den stora delen av ”Arvika läser” nu och Ulla-Carin Stenberg ser behovet av den.

– Fantasi är nog den viktigaste förmågan som man kan stimulera barn till att bygga upp. Man har nytta av det inom alla områden, säger hon.

Kollegan Maria Wiman håller med.

– Jag tycker det stimulerar både fantasin, kreativiteten och läs- och skrivförmågan. Man påverkar många sinnen samtidigt och då blir det ännu bättre.

Tove Janssons förmåga att våga diskutera svåra problem i sina verk riktade till barn gör henne också intressant menar de. Det sorgliga i böcker som ”Sommarboken” och när pappa flyr verkligheten i ”Pappan och havet” tycker de visar på hennes djupa existentialism.

– Jag tycker det är lite modigt att presentera den typen av problem för barn i en litterär genre som är lite halvt som halvt overklig, säger Ulla-Carin.

I fyra veckor framöver kommer utställningen ”En egen värld – Tove Jansson och Mumintrollen” finnas på Arvika Stadsbibliotek. Den är framförallt riktad mot barn i åldrarna sju till tolv år och ska väcka deras lust att skapa egna världar. På biblioteket tycker personalen att Tove Jansson är någon att ta inspiration ifrån.

– Hon har figurer som det är lätt att känna igen sig i. Utifrån dem kan skapa sin egen värld och berätta om sig själv, säger Mikael Johansson som tillsammans med Maria Wiman och Ulla-Carin Stenberg är ansvarig i projektet.

Vill locka skolan

Förhoppningen är att barn och vuxna kommer gå på utställningen ihop för att få ut så mycket som möjligt utav den. Det finns ett tillhörande pedagogiskt material som man kan använda för att stimulera kreativiteten. Det hoppas man på biblioteket ska locka folk och speciellt skolklasser. Man har marknadsfört sig ut mot alla lärare och rektorer i kommunen. Läromaterialet är en av huvudanledningarna till att man tog in utställningen.

– Att vi har tagit hit den och har den så länge är ju för att man ska jobba med den aktivt. Det finns läs- och skrivövningar, berättande och målningar, säger Mikael.

Viktigt med fantasi

Tove Jansson-utställningen är den stora delen av ”Arvika läser” nu och Ulla-Carin Stenberg ser behovet av den.

– Fantasi är nog den viktigaste förmågan som man kan stimulera barn till att bygga upp. Man har nytta av det inom alla områden, säger hon.

Kollegan Maria Wiman håller med.

– Jag tycker det stimulerar både fantasin, kreativiteten och läs- och skrivförmågan. Man påverkar många sinnen samtidigt och då blir det ännu bättre.

Tove Janssons förmåga att våga diskutera svåra problem i sina verk riktade till barn gör henne också intressant menar de. Det sorgliga i böcker som ”Sommarboken” och när pappa flyr verkligheten i ”Pappan och havet” tycker de visar på hennes djupa existentialism.

– Jag tycker det är lite modigt att presentera den typen av problem för barn i en litterär genre som är lite halvt som halvt overklig, säger Ulla-Carin.