2015-02-05 16:48

2015-02-05 16:48

Bland korpar och brukskonst

ARVIKA KONSTHANTVERK: Naturen lämnar spår i keramiken

Med naturen intill knuten är det lätt att inspireras. Till exempel av ett gäng korpar som skuggar himlen över taket, eller strukturen i barken på en gran. Christina Andersson överför naturen till keramik.

En folkhögskolekurs i Dalarna om hur man lever mer resursbevarande ledde så småningom Göteborgskvinnan Christina Andersson till Glava, inte minst på grund av den mer gynnsamma odlingszonen. Det var på 1990-talet och bristen på havsluft till trots blev hon kvar. För skogen tycker hon också om. Redan innan var hon utbildad vid konsthögskolan i Umeå och här i Arvika fick hon jobb som bildlärare.

Efter utbrändhet hamnade hon så småningom på Kyrkeruds folkhögskola. Keramikintresset fick nytt liv och verkstaden därhemma öppnades igen. Nu arbetar hon helt och hållet med keramiken och är ny medlem i Arvika Konsthantverk. Imorgon öppnar hon sin första utställning i den anrika lokalen, där brukskeramik i svensk stengodslera har gott sällskap av de uttrycksfulla korparna.

En folkhögskolekurs i Dalarna om hur man lever mer resursbevarande ledde så småningom Göteborgskvinnan Christina Andersson till Glava, inte minst på grund av den mer gynnsamma odlingszonen. Det var på 1990-talet och bristen på havsluft till trots blev hon kvar. För skogen tycker hon också om. Redan innan var hon utbildad vid konsthögskolan i Umeå och här i Arvika fick hon jobb som bildlärare.

Efter utbrändhet hamnade hon så småningom på Kyrkeruds folkhögskola. Keramikintresset fick nytt liv och verkstaden därhemma öppnades igen. Nu arbetar hon helt och hållet med keramiken och är ny medlem i Arvika Konsthantverk. Imorgon öppnar hon sin första utställning i den anrika lokalen, där brukskeramik i svensk stengodslera har gott sällskap av de uttrycksfulla korparna.