2015-10-09 06:00

2015-10-09 08:55

Att dra alla över en kam

LEDARE

Det vi inte vet mycket om, det är vi rädda för. När kunskapen brister frodas fördomarna. Det gäller mig och det gäller dig. Skillnad gör man om man är medveten om sina fördomar och är beredd att syna dem i sömmarna.

I samband med att flyktingströmmarna ökar till Europa möter vi fler och fler människor med annan bakgrund och uppväxt än oss själva. Det är oundvikligt att kulturkrockar uppstår, när våra respektive utgångspunkt ser olika ut. Men vill vi förstå och vill vi verka tillsammans kan fantastiska utbyten ske. Vi kan influera och få influenser. Att inspireras av andra är inte att ge avkall på sin egen kultur och tradition. Det är att få så mycket mer. Traditioner som vi har kära och vill föra vidare, dör inte ut, för att någon annan inte fötts in i samma tradition, eller väljer att inte aktivt delta. Så länge vi finner traditionen värd att föra vidare så lever den.

AN skriver idag om ett blogginlägg signerat en av Sverigedemokraternas styrelseledamöter i Arvika, där flyktingar som grupp misstänkliggörs och pekas ut som våldtäktsmän och orsaken till att bland annat våra äldre får ett sämre omhändertagande.

Men hur ser det ut då, i verkligheten?

Brottsförebyggande rådet offentliggör regelbundet rapporter om brottsstatistik i Sverige. Där kan man läsa majoriteten av sexualbrott sker på en arbetsplats/skola, bostad eller annan plats, ej allmän plats. Det finns inga siffror som pekar ut en nationalitet eller folkgrupp som våldtäktsmän, utan siffrorna säger att våldtäktsbrott begås av män (98 procent 2013). Det är där problemet ligger.

Vad som däremot ökat sedan 2010 är antalet anmälda hatbrott. 69 procent av dessa härrör från främlingsfientliga/rasistiska motiv. Enbart åtta procent av dessa anmälningar knyts till kristfobiska eller andra antireligiösa motiv och åtta procent till islamofobiska motiv.

Hur står det då till med maten till våra gamla? Får de inte sylt till pannkakan medan flyktingar erbjuds flera rätter varje dag? AN har ju tidigare rapporterat om att det serverats ensidig kost på flyktingboendet i Glava, men hur ser det ut på våra äldreboenden. Jag roade mig med att läsa deras matsedel för denna vecka. Under vardagarna erbjuds två lunchalternativ varje dag plus en efterrätt och på kvällen serveras en rätt. Igår, torsdag stod ärtsoppa, alternativt järpar med potatis, svampsås och blomkål på menyn. Till efterrätt: pannkaka med sylt.

Veronica Nordenberg Olsson

I samband med att flyktingströmmarna ökar till Europa möter vi fler och fler människor med annan bakgrund och uppväxt än oss själva. Det är oundvikligt att kulturkrockar uppstår, när våra respektive utgångspunkt ser olika ut. Men vill vi förstå och vill vi verka tillsammans kan fantastiska utbyten ske. Vi kan influera och få influenser. Att inspireras av andra är inte att ge avkall på sin egen kultur och tradition. Det är att få så mycket mer. Traditioner som vi har kära och vill föra vidare, dör inte ut, för att någon annan inte fötts in i samma tradition, eller väljer att inte aktivt delta. Så länge vi finner traditionen värd att föra vidare så lever den.

AN skriver idag om ett blogginlägg signerat en av Sverigedemokraternas styrelseledamöter i Arvika, där flyktingar som grupp misstänkliggörs och pekas ut som våldtäktsmän och orsaken till att bland annat våra äldre får ett sämre omhändertagande.

Men hur ser det ut då, i verkligheten?

Brottsförebyggande rådet offentliggör regelbundet rapporter om brottsstatistik i Sverige. Där kan man läsa majoriteten av sexualbrott sker på en arbetsplats/skola, bostad eller annan plats, ej allmän plats. Det finns inga siffror som pekar ut en nationalitet eller folkgrupp som våldtäktsmän, utan siffrorna säger att våldtäktsbrott begås av män (98 procent 2013). Det är där problemet ligger.

Vad som däremot ökat sedan 2010 är antalet anmälda hatbrott. 69 procent av dessa härrör från främlingsfientliga/rasistiska motiv. Enbart åtta procent av dessa anmälningar knyts till kristfobiska eller andra antireligiösa motiv och åtta procent till islamofobiska motiv.

Hur står det då till med maten till våra gamla? Får de inte sylt till pannkakan medan flyktingar erbjuds flera rätter varje dag? AN har ju tidigare rapporterat om att det serverats ensidig kost på flyktingboendet i Glava, men hur ser det ut på våra äldreboenden. Jag roade mig med att läsa deras matsedel för denna vecka. Under vardagarna erbjuds två lunchalternativ varje dag plus en efterrätt och på kvällen serveras en rätt. Igår, torsdag stod ärtsoppa, alternativt järpar med potatis, svampsås och blomkål på menyn. Till efterrätt: pannkaka med sylt.

Veronica Nordenberg Olsson