2018-09-12 08:57

2018-09-12 13:02

Inte en enda man agerade

INSÄNDARE: Kvinnor blev sexuellt trakasserade på tåget

I söndags åkte jag tåg mellan Karlstad och Arvika. På tåget fanns en man som sexuellt trakasserade kvinnor i den vagn där jag satt. Han var aggressiv både fysiskt och verbalt och gav sig på ett flertal kvinnor i vagnen, däribland också mig.

Kvinnor i vagnen agerade och reagerade. De stod upp emot mannen, påtalade att hans beteende var oacceptabelt och kränkande. Varpå mannen blir än mer aggressiv. Kvinnor på tåget påkallar konduktörens uppmärksamhet och ringer polisen. Mannen kliver av vid stationen i Arvika och fortsätter att sexuellt trakassera kvinnor på stationen. En annan kvinna ringer än en gång till polisen och mannen ifråga tas om hand av polisen.

På tåget och på stationen fanns inte bara kvinnor utan också många män. Alla i vagnen såg och hörde hur mannen gav sig på och kränkte kvinnor som satt i vagnen. Men inte en enda man reagerade eller agerade. De låtsades inte se och inte höra. De valde att vända bort blicken. Hur kan det komma sig? Att vända bort blicken när flera kvinnor blir antastade är att stilla och tyst se på när en förövare ger sig på sina offer och acceptera det som händer. Att inte tydligt markera mot att kvinnor trakasseras är det samma som att säga att det är okej att göra så.

Det är dags att män står upp för kvinnor och reagerar och agerar mot sexuellt våld och sexuella trakasserier mot kvinnor. Det är dags att män tar ställning mot sexuella trakasserier.

 

Kvinnlig passagerare

 

Kvinnor i vagnen agerade och reagerade. De stod upp emot mannen, påtalade att hans beteende var oacceptabelt och kränkande. Varpå mannen blir än mer aggressiv. Kvinnor på tåget påkallar konduktörens uppmärksamhet och ringer polisen. Mannen kliver av vid stationen i Arvika och fortsätter att sexuellt trakassera kvinnor på stationen. En annan kvinna ringer än en gång till polisen och mannen ifråga tas om hand av polisen.

På tåget och på stationen fanns inte bara kvinnor utan också många män. Alla i vagnen såg och hörde hur mannen gav sig på och kränkte kvinnor som satt i vagnen. Men inte en enda man reagerade eller agerade. De låtsades inte se och inte höra. De valde att vända bort blicken. Hur kan det komma sig? Att vända bort blicken när flera kvinnor blir antastade är att stilla och tyst se på när en förövare ger sig på sina offer och acceptera det som händer. Att inte tydligt markera mot att kvinnor trakasseras är det samma som att säga att det är okej att göra så.

Det är dags att män står upp för kvinnor och reagerar och agerar mot sexuellt våld och sexuella trakasserier mot kvinnor. Det är dags att män tar ställning mot sexuella trakasserier.

 

Kvinnlig passagerare

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.