2018-08-10 06:00

2018-08-10 06:00

Mitt barnbarns trista möte med Arvika

Arvika: Fick ta emot rasistiska glåpord

Arvikabesök. Jag har av flera anledningar varit mycket i mitt grannland Sverige. En av mina favoritplatser är Arvika.

Jag berättade detta för min 17-årige sonson när han besökte Arvika nyligen. Jag berättade om stadens fantastiska läge vid Glafsfjorden, stadens planlösning som markeras så illustrerande med järnvägsstationen och kyrkan, spännande kulturinstitutioner, välfungerande kommun och trevliga samt jordnära människor.

Första sms:et från mitt barnbarn förra veckan var: ”Nu har jag vandrat i stadens centrum”.

Nästa sak han var med om var av en helt annan karaktär. När han promenerade i staden tutade en bil med ungdomar och ropade ”Heil Hitler!”.

Nästa dag var mitt barnbarn och en vän på väg in till centrum för att äta hamburgare. På vägen tillbaka till där de bodde ropades rasistiska ord efter dem återigen.

Mitt barnbarn berättade för mig över telefon att han kände sig obekväm och osäker.

Hans favoritstad är verkligen inte Arvika.

Det sker något med oss alla när vi direkt eller indirekt blir konfronterad med en nazistisk ideologi som tydligt uttrycks mitt i en stads centrum. Vi äldre vuxna har historien med oss och vet vad som händer när extremister tappar fotfästet och gör hemska saker. Även dagens ungdomar i Sverige och Norge har kunskap om detta.

Det är viktigare än någonsin att samhället står emot det gift som rasism och nynazism är för vårt samhälle.

Jag önskar alla i Arvika en trevlig sensommar fri från rasistiska efterslängare och nazistiska glåpord.

En morfar

Jag berättade detta för min 17-årige sonson när han besökte Arvika nyligen. Jag berättade om stadens fantastiska läge vid Glafsfjorden, stadens planlösning som markeras så illustrerande med järnvägsstationen och kyrkan, spännande kulturinstitutioner, välfungerande kommun och trevliga samt jordnära människor.

Första sms:et från mitt barnbarn förra veckan var: ”Nu har jag vandrat i stadens centrum”.

Nästa sak han var med om var av en helt annan karaktär. När han promenerade i staden tutade en bil med ungdomar och ropade ”Heil Hitler!”.

Nästa dag var mitt barnbarn och en vän på väg in till centrum för att äta hamburgare. På vägen tillbaka till där de bodde ropades rasistiska ord efter dem återigen.

Mitt barnbarn berättade för mig över telefon att han kände sig obekväm och osäker.

Hans favoritstad är verkligen inte Arvika.

Det sker något med oss alla när vi direkt eller indirekt blir konfronterad med en nazistisk ideologi som tydligt uttrycks mitt i en stads centrum. Vi äldre vuxna har historien med oss och vet vad som händer när extremister tappar fotfästet och gör hemska saker. Även dagens ungdomar i Sverige och Norge har kunskap om detta.

Det är viktigare än någonsin att samhället står emot det gift som rasism och nynazism är för vårt samhälle.

Jag önskar alla i Arvika en trevlig sensommar fri från rasistiska efterslängare och nazistiska glåpord.

En morfar

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.