2018-08-10 06:00

2018-08-10 06:00

Brandbekämpning, välstånd och stöd – tack vare EU

Valet: Även Arvika har nytta av EU-samarbetet

EU. I skrivande stund brinner det i skogen utanför Furtan i Arvika och mitt nyhetsflöde fylls av bilder och videoklipp, tagna av släkt och vänner, på de franska flygplanen som hjälper till att släcka branden.

Som oblyg EU-vän, med tanke på att EU samordnar hjälpinsatsen, vill jag påpeka att det här är ett svar på frågan ”Vad har EU någonsin gjort för oss?” här i Arvika.

Många upplever EU som något avlägset, som någonting som bara finns i landet i fjärran som heter Bryssel. Ingenting kunde, ironiskt nog, vara längre från sanningen. Det finns andra sätt, där EU finns i och påverkar Arvika – utöver franska plan. Ett av dem är genom handel. I Arvika finns flera stora exportföretag, till exempel Volvo Construction Equipment AB och Thermia Värmepumpar AB, som är beroende av marknaden och utvecklingen i Europa, för att kunna växa och nyanställa. Om vi då ser till Arvika och resten av Sverige, vad skulle vår varuexport (1 307 miljarder kronor varav tre fjärdedelar gick till Europa förra året) och välstånd vara utan EU:s inre marknad?

Ett annat sätt EU finns i Arvika på är genom EU-stöd. Ett exempel på det är rikskända Klässbols linneväveri AB. Utanför vävsalen sitter en lapp med EU:s flagga och en textrad, som synliggör stöd från europeiska regionala utvecklingsfonden. Liknande lappar står att finna lite här och var i Arvika, till exempel på lanthandlare och på jordbruk, och då ofta med texten att stödet kommer europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Vi liberaler säger ja till EU, därför att länder ska fatta stora beslut (till exempel för att bekämpa klimatförändringarna som bidrar till skogsbränder) tillsammans som en familj och för att andra beslut ska tas så nära medborgarna som möjligt (subsidiaritetsprincipen). EU är en familj – det vill säga inte alltid perfekt. Medlemsländerna är inte alltid överens, men EU är middagsbordet där samtalen äger rum. EU är därmed kittet som håller ihop den europeiska familjen och EU står att finna också i Arvika, även när franska flygplan inte flyger ovanför våra huvuden. I Sverige finns det bara ett parti som helhjärtat säger ja till EU, vilket innebär att vi varken ska lämna EU (något Sverigedemokraterna gjort till en valfråga) eller att EU ska vara à la carte. Det partiet heter Liberalerna.

Anton Sjöstedt

Andranamn på kommunlistan och vice ordförande, Liberalerna i Arvika

Som oblyg EU-vän, med tanke på att EU samordnar hjälpinsatsen, vill jag påpeka att det här är ett svar på frågan ”Vad har EU någonsin gjort för oss?” här i Arvika.

Många upplever EU som något avlägset, som någonting som bara finns i landet i fjärran som heter Bryssel. Ingenting kunde, ironiskt nog, vara längre från sanningen. Det finns andra sätt, där EU finns i och påverkar Arvika – utöver franska plan. Ett av dem är genom handel. I Arvika finns flera stora exportföretag, till exempel Volvo Construction Equipment AB och Thermia Värmepumpar AB, som är beroende av marknaden och utvecklingen i Europa, för att kunna växa och nyanställa. Om vi då ser till Arvika och resten av Sverige, vad skulle vår varuexport (1 307 miljarder kronor varav tre fjärdedelar gick till Europa förra året) och välstånd vara utan EU:s inre marknad?

Ett annat sätt EU finns i Arvika på är genom EU-stöd. Ett exempel på det är rikskända Klässbols linneväveri AB. Utanför vävsalen sitter en lapp med EU:s flagga och en textrad, som synliggör stöd från europeiska regionala utvecklingsfonden. Liknande lappar står att finna lite här och var i Arvika, till exempel på lanthandlare och på jordbruk, och då ofta med texten att stödet kommer europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Vi liberaler säger ja till EU, därför att länder ska fatta stora beslut (till exempel för att bekämpa klimatförändringarna som bidrar till skogsbränder) tillsammans som en familj och för att andra beslut ska tas så nära medborgarna som möjligt (subsidiaritetsprincipen). EU är en familj – det vill säga inte alltid perfekt. Medlemsländerna är inte alltid överens, men EU är middagsbordet där samtalen äger rum. EU är därmed kittet som håller ihop den europeiska familjen och EU står att finna också i Arvika, även när franska flygplan inte flyger ovanför våra huvuden. I Sverige finns det bara ett parti som helhjärtat säger ja till EU, vilket innebär att vi varken ska lämna EU (något Sverigedemokraterna gjort till en valfråga) eller att EU ska vara à la carte. Det partiet heter Liberalerna.

Anton Sjöstedt

Andranamn på kommunlistan och vice ordförande, Liberalerna i Arvika

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.