2018-07-11 06:00

2018-07-11 06:00

Värna den svenska modellen

VALET 2018: Socialdemokraterna har en politik för trygga jobb och löner

Välfärden. Arbetsmarknadens parter fråntas ansvaret för förhandlingar och överenskommelser, det som idag ofta hyllas som den framgångsrika svenska modellen. Vi är övertygade om att detta, i kombination med de försämrade nivåer i arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen som de föreslår, kommer att leda till en press nedåt på lönerna för alla arbetare.

Undantagen i LAS, Lagen om anställningsskydd, vill dessa partier utöka så att arbetsgivaren ska kunna säga upp fler anställda utan förhandling, och därmed öka otryggheten i arbetslivet.

Stora skattesänkningar, främst för de med högst inkomster är en annan politisk vilja de har. Detta leder till besparingar i kommuner och landsting som är i en situation med en ökande andel både yngre och äldre de kommande åren. Effekten kan bli brutal.

Dessa partier vill dessutom tillåta att nära 5 miljarder ur välfärden (våra gemensamma skatter) blir vinster i privata företag. Egentligen mer eftersom de inte vill ha någon begränsning alls. En världsunik hållning.

Mot dessa försämringar för arbetare står Arbetarpartiet Socialdemokraternas 10-punktsprogram för en tryggare arbetsmarknad: Trygga anställningar, stopp för hyvling, reglera arbetskraftinvandringen mer, stopp för missbruk av subventionerade anställningar, bekämpa arbetslivskriminaliteten, schyssta villkor i offentliga upphandlingar, stopp för lönedumpning på svenska arbetsplatser, stärkt skydd mot trakasserier i arbetslivet, stärkt regelverk så att ingen ska dö på jobbet och en bra omställning i arbetslivet.

Vi Socialdemokrater anser det blir en farlig väg att gå för Arvika och Sverige att dels genomföra stora skattesänkningar för de som har mest, dels ge företag möjlighet att göra obegränsade vinster på skattefinansierad välfärd och särskilt i en tid då behoven i skolan och omsorgen ökar.

Alliansen och Sverigedemokraterna vill att lönerna ska sänkas för ungdomar och de tycker att politikerna ska besluta om det! I deras argumentation heter det att trösklarna in på svensk arbetsmarknad måste sänkas.

Jonas Ås (S)

Förtroendevald IF Metall och ordförande i Vård- och omsorgsutskottet Arvika

Kenneth Johannesson (S)

Ordförande i Arvika arbetarekommun

 

 

Undantagen i LAS, Lagen om anställningsskydd, vill dessa partier utöka så att arbetsgivaren ska kunna säga upp fler anställda utan förhandling, och därmed öka otryggheten i arbetslivet.

Stora skattesänkningar, främst för de med högst inkomster är en annan politisk vilja de har. Detta leder till besparingar i kommuner och landsting som är i en situation med en ökande andel både yngre och äldre de kommande åren. Effekten kan bli brutal.

Dessa partier vill dessutom tillåta att nära 5 miljarder ur välfärden (våra gemensamma skatter) blir vinster i privata företag. Egentligen mer eftersom de inte vill ha någon begränsning alls. En världsunik hållning.

Mot dessa försämringar för arbetare står Arbetarpartiet Socialdemokraternas 10-punktsprogram för en tryggare arbetsmarknad: Trygga anställningar, stopp för hyvling, reglera arbetskraftinvandringen mer, stopp för missbruk av subventionerade anställningar, bekämpa arbetslivskriminaliteten, schyssta villkor i offentliga upphandlingar, stopp för lönedumpning på svenska arbetsplatser, stärkt skydd mot trakasserier i arbetslivet, stärkt regelverk så att ingen ska dö på jobbet och en bra omställning i arbetslivet.

Vi Socialdemokrater anser det blir en farlig väg att gå för Arvika och Sverige att dels genomföra stora skattesänkningar för de som har mest, dels ge företag möjlighet att göra obegränsade vinster på skattefinansierad välfärd och särskilt i en tid då behoven i skolan och omsorgen ökar.

Alliansen och Sverigedemokraterna vill att lönerna ska sänkas för ungdomar och de tycker att politikerna ska besluta om det! I deras argumentation heter det att trösklarna in på svensk arbetsmarknad måste sänkas.

Jonas Ås (S)

Förtroendevald IF Metall och ordförande i Vård- och omsorgsutskottet Arvika

Kenneth Johannesson (S)

Ordförande i Arvika arbetarekommun

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.