2018-07-05 16:16

2018-07-05 16:16

Dyr och dålig politik gynnar ingen

Miljö: Tänk om när åtgärderna inte får någon effekt

Slutreplik. Barbara Hinsch (MP) bemöter min insändare om bristerna i Miljöpartiets politik (4/7) med att säga att klimatfrågan är viktig. Gott så. Men Barbara Hinsch, ett parti som har miljön som hjärtefråga borde väl ändå vara intresserat av att driva klimatsatsningar som gör verklig nytta för klimatet, istället för dyr och dålig symbolpolitik? Om de subventioner och miljöskatter ni drivit igenom inte ger någon effekt, borde ni inte tänka om då?

Konjunkturinstitutet har dömt ut sju av åtta klimatsatsningar i regeringens senaste budget. Flygskatten konstaterades redan under utredningen vara meningslös ur miljöhänseende. Kemikalieskatten beskattar funktion och vikt istället för de mest problematiska kemikalierna. Bensinskatten har marginell effekt på miljön, eftersom de som måste köra kommer att fortsätta göra det även om det är dyrt.

Dyr och dålig klimatpolitik gynnar varken miljön, svenska skattebetalare eller Miljöpartiet. Om partiet på allvar bryr sig om klimatet borde de se till att vi får så stora utsläppsminskningar som möjligt för de skattepengar som satsas.

Christian Ekström

Vd Skattebetalarna

Konjunkturinstitutet har dömt ut sju av åtta klimatsatsningar i regeringens senaste budget. Flygskatten konstaterades redan under utredningen vara meningslös ur miljöhänseende. Kemikalieskatten beskattar funktion och vikt istället för de mest problematiska kemikalierna. Bensinskatten har marginell effekt på miljön, eftersom de som måste köra kommer att fortsätta göra det även om det är dyrt.

Dyr och dålig klimatpolitik gynnar varken miljön, svenska skattebetalare eller Miljöpartiet. Om partiet på allvar bryr sig om klimatet borde de se till att vi får så stora utsläppsminskningar som möjligt för de skattepengar som satsas.

Christian Ekström

Vd Skattebetalarna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.