2018-06-11 16:47

2018-06-11 16:47

Industriutbildningarna behövs

Eda: Hade gått att öka intresset

Skolan. Vi är säkert många som tycker att det är bedrövligt att vi inte kan ha gymnasieutbildningarna kvar i Eda. Genom åren har många elever fått sin utbildning där, i flesta fall har utbildningen lett till ett arbete. Industrin behöver alltid utbildad arbetskraft, utsikterna för att få jobb efter avslutad utbildning är stora.

Att ha utbildningar i kommunen som kan anpassas till industrins behov, måste vara vinn-vinn för både elever, företag och kommunen. Att teori och praktik kunde varvas ute på företagen är fantastiskt bra och lärorikt. Tror/hoppas att företagen har varit intresserade av detta och haft ett nära samarbete med skolan.

Jag har provat på många olika yrken, men till större delen arbetat inom industrin som gjutare, produktionstekniker, utbildare, konsult, produktionsledare med mera. I och med detta så är jag intresserad av utbildningar, i företag, för anställda och inom skolan.

För drygt ett år sedan hade jag en idé som jag trodde på och ville testa, anledningen var att försöka att öka antalet sökande till industritekniska utbildningarna. Genom att besöka skolorna och informera om dagens industriarbete, berätta om vad som krävs, visa filmer, göra studiebesök med eleverna. Visa att det är rent och snyggt, ordning och reda, bra arbetsmiljö, moderna maskiner, en hög teknisk nivå och en massa intressanta arbetsuppgifter.

Tog kontakt med lärare som tyckte att idén var intressant och att vi skulle testa på en mellanstadieklass. Sagt och gjort, jag åkte till Koppom träffade en härlig klass. Informationen fungerade bra, eleverna ställde frågor och var intresserade. Positivt!

Men där tog det hela slut. Inget intresse. Varför? Ett intressant och utvecklingsbart projekt som inte kostat kommunen en enda krona.

Christer Danielsson

Före detta produktionstekniker, numera pensionär

Att ha utbildningar i kommunen som kan anpassas till industrins behov, måste vara vinn-vinn för både elever, företag och kommunen. Att teori och praktik kunde varvas ute på företagen är fantastiskt bra och lärorikt. Tror/hoppas att företagen har varit intresserade av detta och haft ett nära samarbete med skolan.

Jag har provat på många olika yrken, men till större delen arbetat inom industrin som gjutare, produktionstekniker, utbildare, konsult, produktionsledare med mera. I och med detta så är jag intresserad av utbildningar, i företag, för anställda och inom skolan.

För drygt ett år sedan hade jag en idé som jag trodde på och ville testa, anledningen var att försöka att öka antalet sökande till industritekniska utbildningarna. Genom att besöka skolorna och informera om dagens industriarbete, berätta om vad som krävs, visa filmer, göra studiebesök med eleverna. Visa att det är rent och snyggt, ordning och reda, bra arbetsmiljö, moderna maskiner, en hög teknisk nivå och en massa intressanta arbetsuppgifter.

Tog kontakt med lärare som tyckte att idén var intressant och att vi skulle testa på en mellanstadieklass. Sagt och gjort, jag åkte till Koppom träffade en härlig klass. Informationen fungerade bra, eleverna ställde frågor och var intresserade. Positivt!

Men där tog det hela slut. Inget intresse. Varför? Ett intressant och utvecklingsbart projekt som inte kostat kommunen en enda krona.

Christer Danielsson

Före detta produktionstekniker, numera pensionär

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.