2018-06-10 14:56

2018-06-10 14:56

Yankeebilar passar inte i parken

Arvika: Folkparken klarar sig bäst utan Arvika Yankee Car Club

Motorkultur

På en tidigare insändare där jag uttryckte stöd för Arvika Folkets Parks styrelse för deras ställningstagande med nej till Arvika Yankee Car Clubs (AYCC) att etablera sig i F-parken fick jag svar av två insändare, Jan Jansson (J.J.)och Gunilla Hansson (G.H) som menade att jag har fel. J.J. ansåg att jag och de som inte tycker som honom vad gäller bilar är ”Trångsynta”. Det är stora ord från den som tycks ha sitt huvudintresse i livet knutet till yankeebilar. Han vet ju inte om jag och andra är både mer erfarna om Folkparker och vad de är till för. G.H. ogillar synpunkter på AYCC-verksamheten och framhöll att de åldringar som fanns på bild vid min insändare sittande i Folkparken nog är tacksamma för att AYCC ställer upp ibland och kör dem gratis på rundtur i Arvika. Min tidigare insändare handlade om vilket ändamål Folkparken är till för och det är inte för att härbärgera Yankeebilar eller andra bilar annat än tillfälligtvis vid något arrangemang.

Folkparksrörelsen har erfarenhet av från vad som hände i Lindfors Folkets park i Molkom 1975. En liten mönsteranläggning för folkparker på mindre orter i Sverige. Där hade två raggarbilklubbar (från Karlstad respektive Filipstad) stämt möte för en handgriplig uppgörelse. Det innebar att Lindforsparken slogs fullständigt sönder och den återhämtade sig aldrig. Och även om det på bild i den tidigare artikeln i AN om AYCC fanns äldre personer som medlemmar så finns det i raggarkulturen väldigt många händelser med bråk och vandalism som uppstår med raggarna och den risken ska inte parkstyrelsen i Arvika ta.

I böcker om Arvika Stads historia finns omnämnt att den byggdes 1923 efter förslag av Arvika folketshusförening. Otaliga är alla de som under åren har gjort ideella insatser vid arrangemangen i folkparken. Jag har själv varit med vid några tillfällen. Krav om nykterhet har alltid funnits så därför passar inte AYCC-medlemmar som vill ta en grogg eller några öl in i parkens verksamhet.

Gunilla H. Arvika centrum har som en kommunal strävan cirka 15–20 krogar och som i samma strävan även har skapat konkurrens för folkparkens verksamhet. De nu styrande tycks inte ha förstått att de har skjutit sig själv och sin egen arbetarrörelse i dess hjärta när de föreslår anslag med storlek som nålpengar till Folkets Park och dess av ideellt arbetande personer skapade verksamhet. Jan Jansson använde benämningen ”Vår” folkpark och kanske tror han som många andra att folkparken är kommunägd. Den ägs av Föreningen Arvika Folkets Park som också avgör verksamhetens inriktning.

Folkparksvän

På en tidigare insändare där jag uttryckte stöd för Arvika Folkets Parks styrelse för deras ställningstagande med nej till Arvika Yankee Car Clubs (AYCC) att etablera sig i F-parken fick jag svar av två insändare, Jan Jansson (J.J.)och Gunilla Hansson (G.H) som menade att jag har fel. J.J. ansåg att jag och de som inte tycker som honom vad gäller bilar är ”Trångsynta”. Det är stora ord från den som tycks ha sitt huvudintresse i livet knutet till yankeebilar. Han vet ju inte om jag och andra är både mer erfarna om Folkparker och vad de är till för. G.H. ogillar synpunkter på AYCC-verksamheten och framhöll att de åldringar som fanns på bild vid min insändare sittande i Folkparken nog är tacksamma för att AYCC ställer upp ibland och kör dem gratis på rundtur i Arvika. Min tidigare insändare handlade om vilket ändamål Folkparken är till för och det är inte för att härbärgera Yankeebilar eller andra bilar annat än tillfälligtvis vid något arrangemang.

Folkparksrörelsen har erfarenhet av från vad som hände i Lindfors Folkets park i Molkom 1975. En liten mönsteranläggning för folkparker på mindre orter i Sverige. Där hade två raggarbilklubbar (från Karlstad respektive Filipstad) stämt möte för en handgriplig uppgörelse. Det innebar att Lindforsparken slogs fullständigt sönder och den återhämtade sig aldrig. Och även om det på bild i den tidigare artikeln i AN om AYCC fanns äldre personer som medlemmar så finns det i raggarkulturen väldigt många händelser med bråk och vandalism som uppstår med raggarna och den risken ska inte parkstyrelsen i Arvika ta.

I böcker om Arvika Stads historia finns omnämnt att den byggdes 1923 efter förslag av Arvika folketshusförening. Otaliga är alla de som under åren har gjort ideella insatser vid arrangemangen i folkparken. Jag har själv varit med vid några tillfällen. Krav om nykterhet har alltid funnits så därför passar inte AYCC-medlemmar som vill ta en grogg eller några öl in i parkens verksamhet.

Gunilla H. Arvika centrum har som en kommunal strävan cirka 15–20 krogar och som i samma strävan även har skapat konkurrens för folkparkens verksamhet. De nu styrande tycks inte ha förstått att de har skjutit sig själv och sin egen arbetarrörelse i dess hjärta när de föreslår anslag med storlek som nålpengar till Folkets Park och dess av ideellt arbetande personer skapade verksamhet. Jan Jansson använde benämningen ”Vår” folkpark och kanske tror han som många andra att folkparken är kommunägd. Den ägs av Föreningen Arvika Folkets Park som också avgör verksamhetens inriktning.

Folkparksvän

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.