2018-05-18 14:22

2018-05-18 14:22

Utveckla turismen i Eda

Politik: Stor outnyttjad potential

Besöksnäringen. När Socialdemokraterna i Eda gick till val 2014 fanns bland våra vallöften bland annat följande: Fortsätta utveckla turismen tillsammans med besöksnäringen.

Hur ser det ut i dag? Står och stampar ungefär på samma ställe som flera år tillbaka. Detta samtidigt som handelsturismen ökar och ökar. Våra köpcentra drar till sig närapå lika många kunder som Ullared. Vad vi inte konkurrerar med Ullared är de arbetstillfällen som skapas genom gästnätter och kringaktiviteter

I olika sammanhang lyfts frågan om och hur en förändring ska kunna möjliggöras. Mest bara prat och lite verkstad. Tror vi socialdemokrater att det är möjligt? Givetvis.

Marknadsföring av allt Eda kan erbjuda. Det finns bara vinnare. Eda har ett brett aktivt föreningsliv med över 200 ideella föreningar med stor spännvidd. Ett föreningsliv i behov av ekonomiska tillskott som ett deltagande i en turismsatsning skulle kunna ge. Alla de människors engagemang genom historien som gett oss minnesmärken, historiska platser, natursköna område och inte minst värdefulla samlingar av föremål. Allt detta vi idag är stolta över.

Vi har även välskötta anläggningar för friluftsliv och sport.

Ett axplock bara; Eda Skansmuseet, Beredskapsmuseet, Glasmuseet, Eda Skans, Noresund, Valfjället, Fågelåsen, Folkets Parker, Folkets Hus, hembygdsgårdar och Morokulienområdet.

Till detta kommer även kommersiella turismaktörer med kanotuthyrning, vildmarksguidning, fiskecamping, kulturarrangemang och korta aktivitetskurser i till exempel foto.

Eda kommun har en natur som på många sätt är unik och lockande för många besökare. Mycket med god tillgänglighet. Det gäller ”bara” att tillhandahålla intressant och bra information, goda utflyktsförslag och vid behov guider.

Samordning och dialog krävs för att komma vidare. Både med föreningslivet och kommersiella intressenter. Ett krav för att kunna gå vidare för att skapa En attraktiv turistkommun av Eda. En väl utvecklad turistorganisation är också positiv för kommunens medborgare. Föreningslivets medlemmar ges möjlighet att utveckla sin verksamhet. Skapa en plattform för en förbättrad ekonomi genom olika typer av aktiviteter i egen regi eller i samverkan.

En kommuns attraktionskraft är dess föreningsliv. En kommuns attraktionskraft är också dess satsning på besöksnäring.

För oss socialdemokrater är det ett viktigt politiskt mål att på ett brett plan stödja föreningslivet i dess utveckling. Att göra detta i samverkan med kommunens turismsatsningar är en förutsättning för långsiktig bärighet.

En turismsatsning med kommersiella aktörer föreningslivets tillsammans skapar den utveckling som Eda kommun behöver. När får vi se lite mer verkstad?

Styrelsen i Åmotfors Socialdemokratiska förening

Hur ser det ut i dag? Står och stampar ungefär på samma ställe som flera år tillbaka. Detta samtidigt som handelsturismen ökar och ökar. Våra köpcentra drar till sig närapå lika många kunder som Ullared. Vad vi inte konkurrerar med Ullared är de arbetstillfällen som skapas genom gästnätter och kringaktiviteter

I olika sammanhang lyfts frågan om och hur en förändring ska kunna möjliggöras. Mest bara prat och lite verkstad. Tror vi socialdemokrater att det är möjligt? Givetvis.

Marknadsföring av allt Eda kan erbjuda. Det finns bara vinnare. Eda har ett brett aktivt föreningsliv med över 200 ideella föreningar med stor spännvidd. Ett föreningsliv i behov av ekonomiska tillskott som ett deltagande i en turismsatsning skulle kunna ge. Alla de människors engagemang genom historien som gett oss minnesmärken, historiska platser, natursköna område och inte minst värdefulla samlingar av föremål. Allt detta vi idag är stolta över.

Vi har även välskötta anläggningar för friluftsliv och sport.

Ett axplock bara; Eda Skansmuseet, Beredskapsmuseet, Glasmuseet, Eda Skans, Noresund, Valfjället, Fågelåsen, Folkets Parker, Folkets Hus, hembygdsgårdar och Morokulienområdet.

Till detta kommer även kommersiella turismaktörer med kanotuthyrning, vildmarksguidning, fiskecamping, kulturarrangemang och korta aktivitetskurser i till exempel foto.

Eda kommun har en natur som på många sätt är unik och lockande för många besökare. Mycket med god tillgänglighet. Det gäller ”bara” att tillhandahålla intressant och bra information, goda utflyktsförslag och vid behov guider.

Samordning och dialog krävs för att komma vidare. Både med föreningslivet och kommersiella intressenter. Ett krav för att kunna gå vidare för att skapa En attraktiv turistkommun av Eda. En väl utvecklad turistorganisation är också positiv för kommunens medborgare. Föreningslivets medlemmar ges möjlighet att utveckla sin verksamhet. Skapa en plattform för en förbättrad ekonomi genom olika typer av aktiviteter i egen regi eller i samverkan.

En kommuns attraktionskraft är dess föreningsliv. En kommuns attraktionskraft är också dess satsning på besöksnäring.

För oss socialdemokrater är det ett viktigt politiskt mål att på ett brett plan stödja föreningslivet i dess utveckling. Att göra detta i samverkan med kommunens turismsatsningar är en förutsättning för långsiktig bärighet.

En turismsatsning med kommersiella aktörer föreningslivets tillsammans skapar den utveckling som Eda kommun behöver. När får vi se lite mer verkstad?

Styrelsen i Åmotfors Socialdemokratiska förening

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.