2018-05-16 15:48

2018-05-16 15:48

Det krävs en kombination av olika insatser

Arvika: Behöver både förebygga och bekämpa

Replik. Svar till insändare för ”Ett slag i luften mot bullret”

Precis som skribenten skriver är det för bullrigt i innerstaden i Arvika och vi förstår den vanmakt som många känner som bor där. Det är just detta vi försökte belysa i vår insändare men även vad man faktiskt rent konkret kan göra för att försöka komma till rätta med problemet. Detta är ett problem som Arvika delar med ett 30-tal andra kommuner i Sverige och det saknas idag lagstiftning som kan hantera problemet.

Men i grunden tror vi att det krävs en kombination förebyggande och bekämpande insatser för att nå framgång.

Vi har därför arbetat på att gå fram lagstiftningsvägen genom att motionera i riksdagen, ställt skriftliga frågor till ansvarigt statsråd samt att vi senast nu i april har genomfört en interpellationsdebatt med justitieminister Morgan Johansson för att lyfta problemet till nationell nivå.

Men det är naturligtvis alltid bättre att förebygga brott så att man slipper att bekämpa dem i ett senare skede. Vidare är det inte riktigt seriöst att tro att man kan lösa ett problem enbart genom att göra det olagligt. Ett led i detta förebyggande arbete är att skapa aktiviteter av olika slag som kan vara intressanta för en del av ungdomarna och kanske i viss mån avleder nästa generation av fridstörare. Detta gör också att det blir mindre antal fordon kvar att hantera för polisen. Vi har därför haft en dialog med Arvika Yankee Cars i den här frågan eftersom vi tror att de kan vara en positiv kraft i arbetet med att erbjuda motorintresserade ungdomar ett juste alternativ. Inte minst genom deras initiativ att välkomna personer med A-traktorer som medlemmar i föreningen.

Vi har aldrig lovat att vi kan lösa problemet med buller i innerstaden. Men vi har försökt bidra till att ta initiativ som både kan förebygga och bekämpa problemet.

Kristina Bengtsson Nilsson, oppositionsråd (M)

Pål Jonson, riksdagsledamot (M)

Precis som skribenten skriver är det för bullrigt i innerstaden i Arvika och vi förstår den vanmakt som många känner som bor där. Det är just detta vi försökte belysa i vår insändare men även vad man faktiskt rent konkret kan göra för att försöka komma till rätta med problemet. Detta är ett problem som Arvika delar med ett 30-tal andra kommuner i Sverige och det saknas idag lagstiftning som kan hantera problemet.

Men i grunden tror vi att det krävs en kombination förebyggande och bekämpande insatser för att nå framgång.

Vi har därför arbetat på att gå fram lagstiftningsvägen genom att motionera i riksdagen, ställt skriftliga frågor till ansvarigt statsråd samt att vi senast nu i april har genomfört en interpellationsdebatt med justitieminister Morgan Johansson för att lyfta problemet till nationell nivå.

Men det är naturligtvis alltid bättre att förebygga brott så att man slipper att bekämpa dem i ett senare skede. Vidare är det inte riktigt seriöst att tro att man kan lösa ett problem enbart genom att göra det olagligt. Ett led i detta förebyggande arbete är att skapa aktiviteter av olika slag som kan vara intressanta för en del av ungdomarna och kanske i viss mån avleder nästa generation av fridstörare. Detta gör också att det blir mindre antal fordon kvar att hantera för polisen. Vi har därför haft en dialog med Arvika Yankee Cars i den här frågan eftersom vi tror att de kan vara en positiv kraft i arbetet med att erbjuda motorintresserade ungdomar ett juste alternativ. Inte minst genom deras initiativ att välkomna personer med A-traktorer som medlemmar i föreningen.

Vi har aldrig lovat att vi kan lösa problemet med buller i innerstaden. Men vi har försökt bidra till att ta initiativ som både kan förebygga och bekämpa problemet.

Kristina Bengtsson Nilsson, oppositionsråd (M)

Pål Jonson, riksdagsledamot (M)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.