2018-05-15 09:37

2018-05-15 09:37

Ingen gräddfil för asylsökande

Arvika: De har inga fördelar – snarare tvärtom

integration. En del kan luras till att tro att de unga asylsökande som vill söka till gymnasiet ska få en „gräddfil”. Att dessa ungdomar på något sätt skulle få en lättare väg in till gymnasiet. Kanske behöver vi reda ut begreppen. Det handlar i själva verket om ungdomar som:

• har betyg i minst åtta ämnen på grundskolenivå, vilket är kravet för att vara behörig att söka yrkesprogram.

• har nått betyg i svenska som andraspråk, vilket bland annat innebär att de gjort de nationella proven i svenska, samma prov som elever med svenska som modersmål gör i årskurs 9.

• har klarat sina betyg i en tid av besparingar och knappa resurser.

• inte har haft tillgång till alla grundskoleämnen.

Vi behöver inte ens prata om vilken svår situation dessa unga människor befinner sig i. Vi behöver inte prata om allt de har varit med om och vad det gör med en människa att ha så liten möjlighet att påverka sin livssituation. Det är tungt att veta mycket av detta. Det påverkar en som människa att veta detta. Vet man det vi vet finns det ingen väg tillbaka. Det är därför vi är så angelägna om att dessa unga människor åtminstone ska ha möjligheten att, på lika villkor som andra unga, söka till gymnasiet och ha samma möjligheter att komma in på ett nationellt program. Det är ingen som ber om förtur, fördelar eller särbehandling. Det är precis tvärtom.

Manifestationsdeltagare

• har betyg i minst åtta ämnen på grundskolenivå, vilket är kravet för att vara behörig att söka yrkesprogram.

• har nått betyg i svenska som andraspråk, vilket bland annat innebär att de gjort de nationella proven i svenska, samma prov som elever med svenska som modersmål gör i årskurs 9.

• har klarat sina betyg i en tid av besparingar och knappa resurser.

• inte har haft tillgång till alla grundskoleämnen.

Vi behöver inte ens prata om vilken svår situation dessa unga människor befinner sig i. Vi behöver inte prata om allt de har varit med om och vad det gör med en människa att ha så liten möjlighet att påverka sin livssituation. Det är tungt att veta mycket av detta. Det påverkar en som människa att veta detta. Vet man det vi vet finns det ingen väg tillbaka. Det är därför vi är så angelägna om att dessa unga människor åtminstone ska ha möjligheten att, på lika villkor som andra unga, söka till gymnasiet och ha samma möjligheter att komma in på ett nationellt program. Det är ingen som ber om förtur, fördelar eller särbehandling. Det är precis tvärtom.

Manifestationsdeltagare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.