2018-04-17 13:36

2018-04-17 13:36

Beslut tas på för lätta boliner

Eda: Miljonbeslut förankrades inte som det borde

Kommunpolitik. För drygt ett år sen tog kommunalrådet ett så kallat ordförandebeslut, om att bygga upp moduler för en ny förskola i Charlottenberg. Han frångick med beslutet gängse demokratiska regler utan att inviga kommunstyrelsen i planerna. Hans beslut var ett projekt på flera miljoner. Modulbygget var aldrig planerat, därför var ingen mark eller pengar avsatta för det speciella ordförandebeslutet. Det har aldrig hänt att en kommunstyrelseordförande tidigare tagit beslut om frågor rörande flera miljoner kronor, ordförandebeslut har bara använts i fall som svar på skrivelser där kommunstyrelsen inte hinner kallas in.

Av någon outgrundlig anledning togs ordförandebeslutet samma dag som ett kommunstyrelsesammanträde, där ingen fick veta vad som var på gång. Först flera månader senare anmäldes att beslutet tagits på delegation av kommunalrådet.

På grund av den ovanliga och forcerande hanteringen gjordes ingen större undersökning på markförhållanden av den plats som valdes. De dyra modulerna fick pallas upp direkt på befintlig mark.

Nu kommer verkligheten ikapp, marken häver sig och modulerna håller på att brytas isär.

Modulerna ska nu flyttas och en ny platta ska gjutas. Avlopp och vatten nyinstalleras, ny utemiljö ska byggas.

Kostnaden kan uppskattas till miljoner kronor, helt i onödan. Mer ansvar krävs!

Beslut tas på för lätta boliner, utan ordentliga konsekvensanalyser.

Ni i styret för Eda kommun får inte fortsätta som idag, med pengaförstöring och ständiga underskott i kommunens ekonomi. En kommun får inte göra av med mer pengar än som kommer in i skatt. Som förtroendevald politiker måste man ha respekt och vara mer rädd om andras pengar än ni är idag.

Hans-Peter Jessen

Gruppledare (S) i Eda

Av någon outgrundlig anledning togs ordförandebeslutet samma dag som ett kommunstyrelsesammanträde, där ingen fick veta vad som var på gång. Först flera månader senare anmäldes att beslutet tagits på delegation av kommunalrådet.

På grund av den ovanliga och forcerande hanteringen gjordes ingen större undersökning på markförhållanden av den plats som valdes. De dyra modulerna fick pallas upp direkt på befintlig mark.

Nu kommer verkligheten ikapp, marken häver sig och modulerna håller på att brytas isär.

Modulerna ska nu flyttas och en ny platta ska gjutas. Avlopp och vatten nyinstalleras, ny utemiljö ska byggas.

Kostnaden kan uppskattas till miljoner kronor, helt i onödan. Mer ansvar krävs!

Beslut tas på för lätta boliner, utan ordentliga konsekvensanalyser.

Ni i styret för Eda kommun får inte fortsätta som idag, med pengaförstöring och ständiga underskott i kommunens ekonomi. En kommun får inte göra av med mer pengar än som kommer in i skatt. Som förtroendevald politiker måste man ha respekt och vara mer rädd om andras pengar än ni är idag.

Hans-Peter Jessen

Gruppledare (S) i Eda

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.