2018-03-13 12:47

2018-03-13 12:47

"Förlust" är ett felaktigt ord

Välfärd: Marknadsprinciper funkar inte inom skola, vård och omsorg

Replik. Svar till Nya Moderaterna:

Att ni skriver om ”kommunala förlusterna i välfärden” visar att ni inte har fattat vad som utgör den mest väsentliga skillnaden mellan privata och statliga välfärdstjänster.

Kommunala tjänster kan inte gå med förlust – inte med vinst heller. De är inga vinstdrivande firmor utan tjänster som alla medborgarna i egenskap av skattebetalare har rätt till. När ni skriver om förlust i välfärden då syftar ni – antar jag – på att kostnaderna i en kommuns avdelning – till exempel vård och omsorg – har överstigit budgeten som den hade till förfogande och att kommunen nu måste se hur man gör. Men att då prata om ”förlust” är att använda en terminologi som hör till vinstdrivande verksamheter som inte ska blandas ihop med välfärden – även om ni gärna vill göra det.

Sedan skriver ni: ”Skattepengar ska inte användas till att täcka förluster till exempel på grund av hög sjukfrånvaro eller att för många elever lämnar skolan med bristande kunskaper.” Underförstått: om man kunde välja privat sjukvård skulle sjukfrånvaron vara lägre och på en privat skola skulle färre elever lämna den med bristande kunskaper. Varför det? Men kanske med bättre betyg. När det sitter en prislapp på varje elev och antalet elever utgör hur stor vinst skolan gör då… Ett citat som jag personligen har upplevt när jag som lärare till studenter med ”prislapp”. Gick till min överordnade och sade att jag inte kunde godkänna en student. ”Men ge den G, vi behöver elever” var svaret. Jag föredrar lärare som fria från ekonomiska hänsyn kan sätta betyg efter prestation även om den är bristfällig.

Ni skriver också om två likadana äldreboenden i Östersund då den privata ”höll sig inom den ekonomiska ramen men den kommunala gick med underskott” Vad ni inte sade var att den privata kunde avvisa de mest vårdbehövande äldre medan den kommunala tog emot utan att sortera. Så är det med er heliga valfrihet! Att kostnaderna stiger med en klients vårdbehov borde till och med ni förstå.

Slutligen ett sista exempel för den ovannämnda skillnaden mellan privat och statlig sjukvård:

Det finns ett stort antal privata ögonkliniker här i landet. Faktiskt i varje större stad. Inget problem med valfrihet eller hur? Dumt bara att dina ögons tillstånd sätter gräns på den friheten. De privata klinikerna har sina regler för när de avvisar en patient. Är visus i ett av dina ögon till exempel sämre än 0,6 då kan du vara tacksam att det finns statliga sjukhus som tar emot dig – helt oberoende på hur mycket pengar du kommer att kosta oss skattebetalare.

N.F.

Att ni skriver om ”kommunala förlusterna i välfärden” visar att ni inte har fattat vad som utgör den mest väsentliga skillnaden mellan privata och statliga välfärdstjänster.

Kommunala tjänster kan inte gå med förlust – inte med vinst heller. De är inga vinstdrivande firmor utan tjänster som alla medborgarna i egenskap av skattebetalare har rätt till. När ni skriver om förlust i välfärden då syftar ni – antar jag – på att kostnaderna i en kommuns avdelning – till exempel vård och omsorg – har överstigit budgeten som den hade till förfogande och att kommunen nu måste se hur man gör. Men att då prata om ”förlust” är att använda en terminologi som hör till vinstdrivande verksamheter som inte ska blandas ihop med välfärden – även om ni gärna vill göra det.

Sedan skriver ni: ”Skattepengar ska inte användas till att täcka förluster till exempel på grund av hög sjukfrånvaro eller att för många elever lämnar skolan med bristande kunskaper.” Underförstått: om man kunde välja privat sjukvård skulle sjukfrånvaron vara lägre och på en privat skola skulle färre elever lämna den med bristande kunskaper. Varför det? Men kanske med bättre betyg. När det sitter en prislapp på varje elev och antalet elever utgör hur stor vinst skolan gör då… Ett citat som jag personligen har upplevt när jag som lärare till studenter med ”prislapp”. Gick till min överordnade och sade att jag inte kunde godkänna en student. ”Men ge den G, vi behöver elever” var svaret. Jag föredrar lärare som fria från ekonomiska hänsyn kan sätta betyg efter prestation även om den är bristfällig.

Ni skriver också om två likadana äldreboenden i Östersund då den privata ”höll sig inom den ekonomiska ramen men den kommunala gick med underskott” Vad ni inte sade var att den privata kunde avvisa de mest vårdbehövande äldre medan den kommunala tog emot utan att sortera. Så är det med er heliga valfrihet! Att kostnaderna stiger med en klients vårdbehov borde till och med ni förstå.

Slutligen ett sista exempel för den ovannämnda skillnaden mellan privat och statlig sjukvård:

Det finns ett stort antal privata ögonkliniker här i landet. Faktiskt i varje större stad. Inget problem med valfrihet eller hur? Dumt bara att dina ögons tillstånd sätter gräns på den friheten. De privata klinikerna har sina regler för när de avvisar en patient. Är visus i ett av dina ögon till exempel sämre än 0,6 då kan du vara tacksam att det finns statliga sjukhus som tar emot dig – helt oberoende på hur mycket pengar du kommer att kosta oss skattebetalare.

N.F.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.