2018-03-12 06:00

2018-03-12 06:00

Hög tid för jämställda pensioner

Politik: Fi vill reformera pensionssystemet

Jämställdhet. Har du fått ett orange kuvert i brevlådan?

Kommer du att klara dig på den pension som väntar dig? Om du är kvinna, är det större risk att ditt svar på den frågan är nej. Nära hälften av Sveriges kvinnliga pensionärer lever under fattigdomsgränsen.

Pensionen borde kunna vara en tid att se fram emot. Efter ett långt arbetsliv får du äntligen tid att varva ner. Tid för annat och andra. I stället kommer pensionen som en chock för många. Dagens pensionssystem är svårt att förstå – och att veta hur stor pensionen blir är näst intill omöjligt.

Det som räknas i det orangea kuvertet är lönearbete. Heltidsjobb, hela livet, är det som gäller. Kvinnor drabbas hårdast, dels på grund av ojämställda löner. Men inte bara lönediskrimineringen sätter avtryck. Även ofrivillig deltid och dålig avtalspension sätter sina spår. Många kvinnor har tagit ett större ansvar för hem, barn och familj och det faktum att det arbetet inte värderas i vårt samhälle, gör att de halkar efter när det gäller pensionen. Också för den som är född i utlandet och har kommit till Sverige senare i arbetslivet är det också svårt att med nuvarande system tjäna ihop till en rimlig pension.

Under en lång tid har ansvaret för pensionen sakta men säkert i allt högre grad skjutits över på arbetsgivarna, individen och dennas anhöriga. Feministiskt initiativ anser att staten ska ta ett större ansvar föra att ge ekonomisk grundtrygghet livet ut. Pensionssystemet måste reformeras helt. Ett av världens rikaste länder borde inte ha några fattigpensionärer.

Feministiskt initiativ vill på kort sikt bland annat höja golvet i garantipensionen till EU:s fattigdomsgräns, höja äldreförsörjningsstödet och skriva om direktiven till AP-fonderna så att investeringarna sker med respekt för mänskliga rättigheter och klimatmål. På lång sikt vill vi grunda den allmänna pensionen på genomsnittlig inkomst under de 20 bästa åren.

Vi vill också skrota premiepensionen – pengarna ska användas för att stärka det allmänna pensionssystemet istället för att spekulera med dem på börsen. Ett mer jämställt arbetsliv, med 6 timmars arbetsdag och en jämställd föräldraförsäkring, är också viktiga steg mot rättvisa pensioner.

Vårt pensionssystem bygger på samma orättvisa som nedvärderar kvinnors betalda och obetalda arbete, samma skadliga normer som gör att män inte tar lika stor del i familjelivet och på ett osunt beroende av finansmarknaden. Tänk på detta på internationella kvinnodagen, och tänk på det under valåret 2018.

Sara Falkstad

Feministiskt Initiativ Arvika

Kommer du att klara dig på den pension som väntar dig? Om du är kvinna, är det större risk att ditt svar på den frågan är nej. Nära hälften av Sveriges kvinnliga pensionärer lever under fattigdomsgränsen.

Pensionen borde kunna vara en tid att se fram emot. Efter ett långt arbetsliv får du äntligen tid att varva ner. Tid för annat och andra. I stället kommer pensionen som en chock för många. Dagens pensionssystem är svårt att förstå – och att veta hur stor pensionen blir är näst intill omöjligt.

Det som räknas i det orangea kuvertet är lönearbete. Heltidsjobb, hela livet, är det som gäller. Kvinnor drabbas hårdast, dels på grund av ojämställda löner. Men inte bara lönediskrimineringen sätter avtryck. Även ofrivillig deltid och dålig avtalspension sätter sina spår. Många kvinnor har tagit ett större ansvar för hem, barn och familj och det faktum att det arbetet inte värderas i vårt samhälle, gör att de halkar efter när det gäller pensionen. Också för den som är född i utlandet och har kommit till Sverige senare i arbetslivet är det också svårt att med nuvarande system tjäna ihop till en rimlig pension.

Under en lång tid har ansvaret för pensionen sakta men säkert i allt högre grad skjutits över på arbetsgivarna, individen och dennas anhöriga. Feministiskt initiativ anser att staten ska ta ett större ansvar föra att ge ekonomisk grundtrygghet livet ut. Pensionssystemet måste reformeras helt. Ett av världens rikaste länder borde inte ha några fattigpensionärer.

Feministiskt initiativ vill på kort sikt bland annat höja golvet i garantipensionen till EU:s fattigdomsgräns, höja äldreförsörjningsstödet och skriva om direktiven till AP-fonderna så att investeringarna sker med respekt för mänskliga rättigheter och klimatmål. På lång sikt vill vi grunda den allmänna pensionen på genomsnittlig inkomst under de 20 bästa åren.

Vi vill också skrota premiepensionen – pengarna ska användas för att stärka det allmänna pensionssystemet istället för att spekulera med dem på börsen. Ett mer jämställt arbetsliv, med 6 timmars arbetsdag och en jämställd föräldraförsäkring, är också viktiga steg mot rättvisa pensioner.

Vårt pensionssystem bygger på samma orättvisa som nedvärderar kvinnors betalda och obetalda arbete, samma skadliga normer som gör att män inte tar lika stor del i familjelivet och på ett osunt beroende av finansmarknaden. Tänk på detta på internationella kvinnodagen, och tänk på det under valåret 2018.

Sara Falkstad

Feministiskt Initiativ Arvika

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.