2017-11-14 20:15

2017-11-14 20:15

Kommunen bör främja närproducerade livsmedel

Arvika: Mejerinedläggningen ett hårt slag

Lokalproducerat. Beskedet att Arvikabygdens Mejeri gjort sin sista leverans av mjölk är ett tungt slag mot jordbrukarna på Sälboda och Hillringsbergs gård. De har tagit risken att satsa pengar och tid för att utveckla ett företag som bidragit till att göra landsbygden i Arvika livskraftigare.

Men beskedet innebär även en förlorad möjlighet att främja närproducerade livsmedel i Arvika. Livsmedel som produceras lokalt är miljövänligt eftersom transporterna blir kortare. Samtidigt främjar närproduktionen jobb och tillväxt på landsbygden och värnar om det öppna landskapet.

Det har funnits en bred uppslutning bland Arvikaborna att köpa den lokalproducerade mjölken trots att den varit dyrare än konkurrenternas. Men ett litet företag som Arvikabygdens Mejeri är på sikt beroende av ett upphandlingsavtal från kommunen för att kunna säkra volymen i försäljningen.

Antalet livsmedelsproducenter är lägre än någonsin i Arvika. Det finns numera bara fem mjölkbönder och en slaktsvinsgård i hela kommunen. Därför är det naturligtvis extra olyckligt att möjligheten att köpa lokalt producerad mjölk som aldrig lämnat kommungränsen försvinner genom nedläggningen av Arvikabygdens mejeri.

Men Arvika kommun har även en ett arbete att göra när det kommer till upphandling av närproducerade livsmedel. Flera andra kommuner i Värmland har livsmedelsstrategier på plats som är antagna av kommunfullmäktige med tydliga direktiv om att främja lokalt producerad mat. Detta saknas i Arvika. Erfarenheterna från andra kommuner som kommit längre i arbetet med att främja upphandlingen av närproducerade livsmedel visar att det är mycket viktigt med politiskt ledarskap. Ytterst måste inköpsavdelningen på en kommun känna ett starkt politiskt stöd om den väljer ett lokalt alternativ även om den inte är det billigaste alternativet.

Arvika kommun behöver dra lärdomar av det som hänt och visa att kommunen är villig att satsa på närproducerade livsmedel. Entreprenörer som Arvikabygdens mejeri växer inte på träd. De politiker som på allvar menar att hela Värmland ska växa måste använda de verktyg som finns. Att ställa krav och främja närproducerat är ett viktigt första steg för hela det offentliga Värmland.

Pål Jonson (M)

Men beskedet innebär även en förlorad möjlighet att främja närproducerade livsmedel i Arvika. Livsmedel som produceras lokalt är miljövänligt eftersom transporterna blir kortare. Samtidigt främjar närproduktionen jobb och tillväxt på landsbygden och värnar om det öppna landskapet.

Det har funnits en bred uppslutning bland Arvikaborna att köpa den lokalproducerade mjölken trots att den varit dyrare än konkurrenternas. Men ett litet företag som Arvikabygdens Mejeri är på sikt beroende av ett upphandlingsavtal från kommunen för att kunna säkra volymen i försäljningen.

Antalet livsmedelsproducenter är lägre än någonsin i Arvika. Det finns numera bara fem mjölkbönder och en slaktsvinsgård i hela kommunen. Därför är det naturligtvis extra olyckligt att möjligheten att köpa lokalt producerad mjölk som aldrig lämnat kommungränsen försvinner genom nedläggningen av Arvikabygdens mejeri.

Men Arvika kommun har även en ett arbete att göra när det kommer till upphandling av närproducerade livsmedel. Flera andra kommuner i Värmland har livsmedelsstrategier på plats som är antagna av kommunfullmäktige med tydliga direktiv om att främja lokalt producerad mat. Detta saknas i Arvika. Erfarenheterna från andra kommuner som kommit längre i arbetet med att främja upphandlingen av närproducerade livsmedel visar att det är mycket viktigt med politiskt ledarskap. Ytterst måste inköpsavdelningen på en kommun känna ett starkt politiskt stöd om den väljer ett lokalt alternativ även om den inte är det billigaste alternativet.

Arvika kommun behöver dra lärdomar av det som hänt och visa att kommunen är villig att satsa på närproducerade livsmedel. Entreprenörer som Arvikabygdens mejeri växer inte på träd. De politiker som på allvar menar att hela Värmland ska växa måste använda de verktyg som finns. Att ställa krav och främja närproducerat är ett viktigt första steg för hela det offentliga Värmland.

Pål Jonson (M)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.